Forsyning for borgere og industri – ikke konsulentbranchen

Den danske forsyningssektors opgave er at levere billig el og rent vand til familier og virksomheder, ikke at levere mere arbejde til konsulenter.

Vand, fjernvarme, el, gas og affaldshåndtering er afgørende for os alle. Vi skal sikre lave priser, men vi skal også sikre høje miljøstandarder og ikke mindst en udvikling i sektoren, der kan skabe tusindvis af nye industriarbejdspladser herhjemme. Indtil videre har regeringens forsyningsstrategi kun leveret et skønmaleri af LO-familiens gevinster og et par ekstra arbejdspladser i konsulentbranchen.

Siden regeringen præsenterede sin såkaldte forsyningssektorstrategi har kritikken væltet ned over både strategien og ikke mindst den rapport, der ligger bagved. Fuld privatisering af sektoren, profit som eneste drivkraft og samfundshensyn, der opfattes som fordyrende.

I stedet for at bestille en konsulentrapport, der skal bane vejen for en fuld privatisering, hvor hele kontrollen med vores forsyningssektor overlades til markedskræfter og privat profit, så skulle man måske spørge sig selv, hvad det egentlig er, vi skal have ud af vores forsyningssektor?

Billig og sikker forsyning
Det mest grundlæggende er forsyningssikkerheden. Vi skal have kontrol med infrastrukturen, vi skal sørge for at den udvikles og udbygges så den både kan håndtere nye opgaver.

På vandområdet gælder det eksempelvis om at kunne håndtere hyppigere skybrud og på elområdet om at sikre udbygningen med ”smart grid”, altså software og ikke blot ledninger, men også løbende udvikling så den ikke forfalder over årene, fordi aktionærerne presser citronen og sælger inden det når at gå galt.

Dernæst skal forsyningssektoren levere høje miljø- og sundhedsstandarder. Dette naturligvis i varierende grad og sundhed mest relateret til vand. Men ikke desto mindre.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at skabe en udvikling af nye produkter, der kan eksporteres ude i verden og skabe nye industriarbejdspladser.

Alt dette skal leveres til lavest mulige pris for forbrugere og virksomheder.

Regeringen skønmaler LO-familiernes gevinst
Regeringens fokus er fuldstændig ensidigt på økonomi. Kortsigtede besparelser. Men også højst usikre besparelser. Professorer og eksperter på området har stillet store spørgsmålstegn ved de fremlagte konsulentrapporter og regeringen har indtil videre hemmeligholdt det bagvedliggende talmateriale.

Det kan være ekstremt at alvorligt, hvis man udskriver en regning til forsyningsselskaberne og dermed borgerne uden at der er hold til tallene. Og man får det indtryk, at de høje tal primært tjener til at skønmale regeringens 2025-plan ved at love besparelser på 2800 kroner om året for en LO-familie.

Den besparelse er – jf. kritikken fra professorer og eksperter – højst usikker, men manipulationen bliver helt tydelig, når man konstaterer at over halvdelen af den lovede effektiviseringsgevinst allerede blev aftalt under den tidligere regering. Det har altså intet med regeringens såkaldte helhedsplan at gøre.

Udvikling og effektivisering
Under den tidligere regering indgik vi en ny aftale om vandsektoren. En aftale der både sikrer lavere priser gennem effektiviseringer på 1,3 milliarder kroner, høje miljø- og sundhedsstandarder samt innovation.

Derudover har vi indgået aftale om effektivisering af fjernvarmen og selvfølgelig skal vi fortsat stille krav om lavere priser. Men den rigtige måde at skabe effektiviseringer på er ofte gennem en regulering, som øger investeringerne i ny teknologi, satser på nye løsninger og langsigtet nedbringelse af omkostningerne. Krav om hensyn til ”Total Cost of Ownership” (hvor de langsigtede udgifter til energiforbrug, reparationer, vedligeholdelse og genafskaffelse inddrages) kan skabe rum for nye teknologier, der efterfølgende kan sælges og eksporteres i stor skala.

Eksportstrategi og industriarbejdspladser
Derfor handler forsyningssektoren også om erhvervspolitisk satsning. Når forsyningssektoren udvikler løsninger, der begrænser vandspil, sikrer energibesparelser eller genindvinder værdifulde eller sparsomme ressourcer fra spildevandet, kan det sælges ude i verden.

Traditionelt står Danmark stærkt på det område. Dansk Miljøteknologi skønner, at der i den danske miljøteknologiske sektor er beskæftiget 30.000 personer, og at eksporten udgør mindst 20 milliarder kroner om året.

Den styrke skal videreudvikles, så vi fremover kan sikre endnu flere eksportbaserede industriarbejdspladser til dygtige ingeniører, smede og 3F’ere.

Jens Joel er medlem af folketinget for Socialdemokratiet.

 
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og/eller debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.


Flere artikler om emnet

Annonce