Fortsat kamp om udligning og EU-budget og toppolitiker hasteindlagt

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang-
Velkommen til fredagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, som alle ugens fem hverdage samler de væsentligste historier fra ind- og udland.

Dagens største historie er at en lang række partier på Christiansborg, har besluttet at ændre på reglerne for de nationale test i folkeskolen. Den historie kan du læse mere om her.


V og S skyggebokser fortsat om udligning

På Christiansborg fortsætter diskussionen mellem Venstre og Socialdemokratiet om en kommende udligningsreform.

Fredag gjorde finansminister Nicolaj Wammen (S) status på sine samtaler med Folketingets partier. Han sagde bl.a. at ingen partier har vetoret i forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform, og at regeringen ikke umiddelbart er klar til at imødekomme Venstres krav om et større statsligt bidrag.

”I vores model lægger vi allerede op til at flytte mange penge fra de rigeste kommuner til nogen af dem, der har det rigtig svært,” siger han til TV2.

Udmeldingen kommer efter at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen torsdag spillede ud med tre krav til udligningsreformen. Venstre vil have det statslige bidrag hævet, en afklaring af hvad der skal med et midlertidige statsligt bidrag på 3,5 milliarder, som regeringen ellers først vil diskutere senere og endelig at der skal skæres i det særlige tilskud, som kommuner i dag modtager, hvis de har mange borgere med udenlandsk baggrund.

Læs hele historien her.

 

Frederiksen tvivler på EU-budgetforlig

Statsminister Mette Frederiksen er i disse dage i Bruxelles, hvor hun forhandler en anden form for udligningsordning, nemlig EU’s budget.

Og her er hendes melding til rådsformand Charles Michel, at man bør skrotte det nuværende budgetforslag og starte helt forfra med forhandlingerne om, hvor mange penge EU skal have at gøre godt med over de næste syv år.

”Vi sluttede i går ved midnatstid uden et resultat, og parterne er ikke kommet tættere på hinanden. Derfor anbefaler jeg, at vi starter forfra med et nyt forslag,” lød det fra statsministeren.

Og det forslag skal tage afsæt i den danske forhandlingskurs, siger hun.

 

Konservativ profil hasteindlagt

De Konservatives gruppeformand Mette Abildgaard er blevet akut opereret for en blindtarmsbetændelse. Det skriver A4nu.

"Hvem end jeg har mødt - om det har været personalet hos 1813, børnelæger, ambulancereddere, portører, kirurger eller sygeplejersker - så har de været utrolig omsorgsfulde, professionelle og har vist imponerende overskud i en presset hverdag. Det betyder meget, når man er lidt utryg og bekymret ved det hele," lyder det blandt andet fra Mette Abilgaard, der oplyser, at hun stadig er indlagt.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook