Annonce

Fortsatte røde forhandlinger og kritikken af satire-program tager til

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Igen i dag fortsatte forhandlingerne mellem Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten. Hvad der forhandles om vides ikke med sikkerhed, men det hele handler om at finde en fælles rød tråd, en fælles retning, en fælles forståelse. Og alt tyder fortsat på at hele affæren munder ud i en S-regering, der så har parlamentarisk støtte fra De Radikale, SF og Enhedslisten.

Forhandlingerne har nu kørt i 14 dage. Og trætheden begynder at melde sig - ikke hos forhandlerne, men blandt Christiansborg-journalister, analytikere og kommentatorer.

Samtidig tager kritikken af Radio24syv-satireprogrammet, Den Korte Radioavis, til efter at Netavisen Pio tirsdag kunne afsløre, at den unge socialdemokrat, der i et indslag er blevet navngivet som afgående S-gruppeformand Henrik Sass Larsens påståede elsker, har haft en del gener af ufrivilligt at blive hvirvlet ind i satireprogrammets bizarre univers. Og iøvrigt efterlyste den unge socialdemokrat den undskyldning, som Radio24syv's direktør, Jørgen Ramskov, mandag annoncerede, at han og radiostationen skyldte den unge socialdemokrat.

 

Regeringsforhandlinger trækker ud: Kan blive de længste i over 30 år

Hvis Mette Frederiksen ikke præsenterer en ny regering inden mandag, skal man helt tilbage til 1988 for at finde et længere forhandlingsforløb.

14 dage er gået, siden danskerne satte deres krydser og valgte et nyt Folketing med et rødt flertal.

Indtil videre er der ikke blevet præsenteret en ny regering, og ifølge den kongelige undersøger og S-formand, Mette Frederiksen, bliver der ikke præsenteret en ny regering inden ugens udgang.

Dermed nærmer hun sig med hastige skridt den tid, det tog Helle Thorning-Schmidt (S) at danne en ny regering tilbage i 2011, hvor forhandlingerne om en SRSF-regering foregik afsondret fra offentligheden på Ørestad-hotellet Crowne Plaza – af De Radikales daværende leder, Margrethe Vestager, døbt Det Sorte Tårn.

I 2011 brugte daværende S-formand, Helle Thorning-Schmidt, 18 dage på at danne en regering, hvilket på daværende tidspunkt var det længste i 23 år.

Det betyder, at hvis der bliver præsenteret en ny regering senest søndag, bliver de nuværende regeringsforhandlinger de længste i 31 år.

Vi skal helt tilbage til Poul Schlüter (K) for at finde et længere forløb. Han brugte 24 dage i 1988, før han kunne præsentere sin regering.

Rekorden i efterkrigstiden tilhører Anker Jørgensen (S), der i 1975 brugte mere end en måned på regeringsdannelsen. Hele 35 dage tog det, før han kunne præsentere sin regering.

Læs mere her.

 

SF bakker op om S-veteran som ny formand

På fredag skal Folketinget finde Pia Kjærsgaards (DF) afløser som Folketingets formand.

I den forbindelse bakker SF op om den socialdemokratiske veteran, Henrik Dam Kristensen (S), siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokratiet har ikke selv peget på en formandskandidat, men på Christiansborg spekuleres der i, at S-veteranen er et godt bud.

”Hvis Henrik Dam Kristensen bliver Socialdemokratiets bud på en ny formand for Folketinget, så vil SF synes, at det er en fantastisk god idé, og det vil vi gerne bakke op om,” siger Pia Olsen Dyhr.

Henrik Dam Kristensen har ingen kommentarer til sagen. Han har været medlem af Folketingets præsidium siden februar 2016.

Han har erfaring som minister for en række forskellige ministerier. Derfor kan det også være, at han bliver hentet ind på ministerholdet i den S-regering, som S-formand Mette Frederiksen i øjeblikket forsøger at finde flertal for.

En anden mulighed er at S afstår formandsposten til De Radikale som led i regeringsforhandlingerne mellem S, De Radikale, SF og Enhedslisten.

Det kunne – som beskrevet i Netavisen Pio tirsdag - i givet fald åbne for en anden veteran, nemlig den 75-årige Marianne Jelved (R).

Læs mere her.

 

Kritikken af Radio24syv-programmet Den Korte Radioavis tager til

Kritikken af Radio24syv-satireprogrammet Den Korte Radioavis tager til.

Det sker efter at Netavisen Pio tirsdag kunne fortælle, at radiostationens adm. direktør og ansvarshavende chefredaktør, Jørgen Ramskov, i Radio24syv-programmet Q&A mandag annoncerede, at den unge socialdemokrat og S-folketingskandidat, Alexander Grandt, skulle have en undskyldning, fordi han i et satire-indslag i Den Korte Radioavis var blevet nævnt som en person afgående S-gruppeformand, Henrik Sass Larsen, havde et seksuelt forhold til.

Netavisen Pio kunne også oplyse, at Alexander Grandt tirsdag eftermiddag endnu ikke havde modtaget nogen undskyldning fra Ramskov & co. Netavisen Pio kunne også afsløre, at Grandt har været generet af omtalen. Han er f.eks. blevet stoppet af mennesker på gaden, der ville høre om det passede, at han havde et seksuelt forhold til Sass. Grandt føjede til, at påstandene var løgn og latin.

Grandt fik en ”uforbeholden undskyldning” sent tirsdag eftermiddag af Jørgen Ramskov.

Onsdag har en lang række landsdækkende medier fyldigt fulgt op på Netavisen Pio's omtale af sagen. Blandt andet Berlingske, BT, Altinget, MediaWatch og Politiken.

Sagen har også fyldt ganske meget på de sociale medier, hvor Radio24syv's ledelse og Den Korte Radioavis gennemgående kritiseres massivt.

Dagbladet Politikens politiske kommentator, Kristian Madsen, noterer på Twitter, at Radio24syv har opfundet ”en genial lyttermaskine” med Den Korte Radioavis med radio-figuren Kirsten Birgit som omdrejningspunktet:

placeholder

 

Læs mere her.

 

Justitsminister kendte ikke til graverende IT-fejl

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fastslår nu, at han som øverste ansvarlige for både Rigspolitiet og Rigsadvokaten aldrig er blevet orienteret om en alvorlig systemfejl med teleoplysninger udleveret til politiet.

Fejlen kan i årene 2012-2019 have forurenet afgørende beviser i alvorlige straffesager.

Den fungerende justitsminister oplyser tirsdag eftermiddag til Berlingske via den konservative pressetjeneste:

”Søren Pape fik først kendskab til sagen i går aftes, og han meddeler via den konservative pressetjeneste, at den kommende justitsminister må sørge for en redegørelse som noget af det første. Som fungerende justitsminister har Søren Pape ikke selv mulighed for at sætte en ny redegørelse i gang.”

På spørgsmålet om ikke han som Danmarks justitsminister burde være blevet forelagt sagen, lyder svaret kort og igen gennem pressetjenesten:

”Pape vil gerne vente med at forholde sig til, hvorfor han ikke er blevet orienteret.”

Teleoplysninger er et vigtigt efterforskningsinstrument og har i flere straffesager haft afgørende betydning, fordi oplysningerne er brugt som bevis eller indicium for, at den anklagede eksempelvis har befundet sig et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.

Fejlen blev fundet i det it-system, som politiet siden 2012 har brugt til at ensarte it- og teledata fra forskellige teleselskaber, så de kan sammenlignes i retten. Tilbage står et massivt oprydningsarbejde, hvor Rigsadvokaten manuelt skal gennemgå omkring 10.000 sager for at vurdere, om fejlbehæftet teledata i værste fald har ført til justitsmord.

Læs mere her.

 

FN anklager Saudi-Arabiens kronprins for at stå bag brutalt Khashoggi-drab

Efterforskning indikerer, at Saudi-Arabiens kronprins og andre højtstående personer stod bag drabet på journalisten Jamal Khashoggi, siger en FN-ekspert.

Agnes Callamard, FN's særlige efterforsker af henrettelser uden forudgående retssager, opfordrer lande til at udvide sanktioner, så de kommer til at ramme kronprinsen og hans personlige stab, hvis han ikke kan bevise sin uskyld.

Khashoggi-sagen vakte international opmærksomhed og fordømmelse, efter den saudiarabiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi tilbage i oktober blev dræbt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

I en ny rapport om drabet opfordrer Callamard FN's generalsekretær, António Guterres, til at tage initiativ til en opfølgende efterforskning af drabet på Khashoggi med henblik på at opbygge stærk dokumentation i sagen mod de påståede gerningsmænd.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den nedrige rygtesmæder med navnet Kirsten Birgit, jeg hører hende ham ikke, da den form for satire er for klam for mig. Men grovheden derfra mod Sass og den ligeledes uskyldige unge mand er under lavmålet.f