Fra i dag kan du bestille de indefrosne feriepenge

”Det er godt, at pengene nu kan begynde at komme ud og arbejde,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard
Danske lønmodtagere kan snart have flere penge til forbrug mellem hænderne.

Fra tirsdag og frem til den 1. december kan man nemlig digitalt bestille tre ugers indefrosne feriepenge ved at gå ind på borger.dk og logge på med NemID (pengene vil blive udbetalt op til syv hverdage efter og beskattes som almindelig indkomst).

Saltvandsindsprøjtningen kan være med til at få gang i hjulene

 

”Det er godt, at pengene nu kan begynde at komme ud og arbejde,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). ”Det er der behov for. Vi ved, at mange virksomheder har svært ved at få økonomien til at løbe rundt på grund af corona-krisen, og saltvandsindsprøjtningen kan være med til at få gang i hjulene og dermed redde arbejdspladser.” 

Frivillig

De udbetalte feriepenge bliver ikke modregnet i forsørgelsesydelser og kommer heller ikke til at påvirke muligheden for at blive berettiget til en offentlig ydelse.

Det er frivilligt, om man ønsker at få de indefrosne feriepenge udbetalt. Hvis man ikke aktivt går ind og beder om feriepengene inden den 1. december, bliver de udbetalt automatisk, når man når folkepensionsalderen, medmindre man af andre årsager forlader arbejdsmarkedet inden.  

Mange danskere vil hæve dem og bruge flere penge

 

”Det er frivilligt, om man som lønmodtager vil have feriepengene udbetalt, men jeg er overbevist om, at mange danskere vil hæve dem og bruge flere penge – gerne i danske virksomheder – til gavn for hele økonomien og dermed også arbejdsmarkedet,” siger Peter Hummelgaard. ”Hvornår de sidste to ugers feriepenge skal udbetales er endnu ikke aftalt, men det skal partierne bag aftalen vende senere på efteråret.”

Flere uger på vej

Muligheden for at få udbetalt indefrosne feriepenge er opstået, fordi Danmark den 1. september overgik til en ny ferielov. I den forbindelse fik lønmodtagere indefrosset fem ugers opsparet ferie, som samlet løber op i 100 milliarder.

Pengene skulle efter planen først have været udbetalt ved folkepensionsalderen, men efter coronakrisen er det altså besluttet at frigive nogle af pengene allerede nu. I  juni blev et flertal i Folketinget enige om at give danskerne tre af de fem ferieuger. Og senest har Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, SF samt Enhedslisten så krævet tilsagn om udbetaling af alle feriepengene.

De indefrosne feriepenge løber i alt op i 59 milliarder kroner, men effekten på det private forbrug – selv hvis alle pengene ender med at blive udbetalt – bliver mindre, fordi de altså bliver beskattet som en indkomst, ligesom ingen ved, hvor stor en andel som faktisk bliver brugt til netop forbrug.

Erfaringerne fra udbetalingerne af midlerne fra Den Særlige Pensionsopsparing (SP) under finanskrisen viste, at 60 procent af de udbetalte penge blev omsat til forbrug.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er uden tvivl godt for dansk vækst, men hvornår kommer de 1000 kr. Til de der har mindst, de vil antagelig bruge dem , så snart de modtages. Det hører vi intet om fra regeringen.

Annonce