Fra velfærdsstat til velgørenhedsstat?

Når danskerne er klar til at samle penge ind til børn, ældre og syge danskere, så er det et angreb på Venstres og Dansk Folkepartis nedskæringer i vores fælles velfærd – og et wakeup-call for alle.
- ”Hvad fanden bilder DR sig ind!!!!”

 - ”Hvad med indsamling til de fattige i Danmark? Er der ikke et ordsprog der hedder, at man skal feje for egen dør, før man fejer for andres?”

 - ”Det er naturligvis frygteligt, hvad der sker - MEN - hvad med vores egne hjemløse, ældre og øvrige, som ikke får den hjælp, de BURDE få med det skattetryk, vi har i Danmark??”

Sådan lyder et udsnit af kommentarerne  til det kommende DR/TV2-indsamlingsprogram til fordel for verdens flygtninge. Og her er ikke tale om cherry-picking blandt kommentarerne – der er simpelthen tale om et hav af mennesker, som rejser sig i protest over, at der skal samles ind til mennesker på flugt, når nu det står så galt til herhjemme.

En undersøgelse lavet på Ekstra Bladets hjemmeside viser ligefrem, at 72% af danskerne helst vil støtte en indsamling til ”danskere, der har det svært  og danske børnehaver, skoler og plejehjem”, hvorimod kun 24% vil støtte en indsamling til fordel for ”folk på flugt fra borgerkrig”.

Velfærdssamfundet skal finansieres over skatten
Udover at blive oprigtig ulykkelig over, at en stor del af vores medborgere ikke oplever, at de har lyst/vilje/overskud til at hjælpe medmennesker, der flygter fra krig, forfølgelse og total ødelæggelse – så foruroliges jeg over den meget klare konklusion, som kan drages af udsagnene og af undersøgelsen: Nemlig, at en del af befolkningen simpelthen synes, at vores kernevelfærd nu er så truet, at den nu bør sikres via indsamlinger!

Indsamlinger vil aldrig kunne levere stabilitet og ressourcer nok til at drive et ordentligt og velfungerende velfærdssamfund

At vi selv må samle ind, hvis vores børn skal sikres den bedste start på livet, vores syge medborgere skal tilbydes en ordentlig behandling og vores ældre skal imødegå en værdig alderdom.

Lad mig slå fast, at jeg ikke synes løsningen skal findes i indsamlinger. Vi skal ikke have en velgørenhedsstat. Vi skal have en velfærdsstat, som fungerer – finansieret via skatten! Indsamling til nødhjælpsprojekter og lignende er rigtig godt – ofte i forbindelse med akutte katastrofer. Jeg støtter det selv.

Men indsamlinger vil aldrig kunne levere stabilitet og ressourcer nok til at drive et ordentligt og velfungerende velfærdssamfund. Hvor indsamlinger i høj grad er styret af vores mediebillede, og ikke hvad samfundet har brug for her og nu, så har vi brug for politikere, lokale som nationale, der sætter midler af til det velfærdssamfund, vi ønsker os.  Skat er vores solidariske måde at løse udfordringerne på, hvor de bredeste skuldre også løfter det største læs.

Derfor skal vi arbejde henimod en velfærdsstat, hvor danskerne oplever, at der rent faktisk tages hånd om deres børn, syge og ældre – uden at de selv skal samle ind. Et samfund, hvor folk oplever reelt at have overskud til at hjælpe mennesker i voldsom nød i verdens brændpunkter.

Danskerne er bekymrede for nedskæringer på kernevelfærd
Jeg forstår danskernes behov for at sikre vores velfærd i højere grad. Det er tydeligt, at folk er vrede over de sidste mange år med systematisk nedskæring af vores kernevelfærd. Politikerne har været gode til sminke på resultaterne med opfundne statistikker og undersøgelser, men politikerne og embedsværket snyder ikke de borgere, som er afhængige af den offentlige velfærd eller de kolleger og tillidsvalgte, som hver dag oplever nedskæringer på egen krop.

Vi samler hver dag ind til vores plejehjem, skoler og sygehus, når vi betaler skat

Når velfærdsmedarbejderne ikke har de nødvendige ressourcer, bruger urimeligt meget tid på papirarbejde fremfor borgernær velfærd og skal løbe hurtigere, fordi politikerne har lovet pengene væk til skattelettelser,  eller selskabslettelser, så forringes kvaliteten i vores plejehjem, folkeskoler og sygehuse.

Derfor kan det også undre, at danskerne for nyligt har valgt en regering, som ønsker at skære endnu mere i kernevelfærden.

For regeringen og dermed også dens støttepartier, har lagt op til endnu mere privatisering, udlicitering og ikke mindst mange hundrede mio. på hovedløst at flytte arbejdspladser ud fra hovedstaden - en ordning som koster mellem 500.000 kr. og 1 mio. kr. – per arbejdsplads (!) - så står borgerne og velfærdsmedarbejderne tilbage med frustration og forringet velfærd som resultat.

Danskerne savner velfærd og de savner tryghed. Hvordan skal undersøgelsen fra Ekstra Bladet ellers tolkes?

Så lad os droppe milliardnedskæringerne på vores børn og unges uddannelse, nedskæringerne på ulandsbistanden midt i en krisetid og ikke mindst stoppe det stramme greb om kommunernes økonomi, der de kommende år vil medføre forringet velfærd lokalt.

Vi samler hver dag ind til vores plejehjem, skoler og sygehus, når vi betaler skat. Det gør jeg faktisk med glæde, og det vil jeg fortsat gøre. Vi skal sikre vores samfund via skatten – ikke via indsamlinger.

 

Morten Skov Christiansen (f. 1982) er uddannet elektronikmekaniker og formand for LO Hovedstaden.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)


Flere artikler om emnet

Annonce