Frank Jensen sætter en stopper for spildevand i Øresund

Udledningen af spildevand i Øresund kan muligvis helt undgås, vurderer Hofor. Frank Jensen siger, at udledningen er aflyst og lover at kæmpe for rent badevand.
Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), skærer nu igennem og aflyser Hofors omstridte planer om at udlede 290 millioner liter spildevand i Øresund.

Tirsdag aften oplyste den danske forsyningsvirksomhed Hofor, der forsyner flere kommuner i hovedstadsområdet med drikkevand samt håndterer regn- og spildevand, i en pressemeddelelse, at selskabet håber helt at kunne undgå at udlede de 290 millioner liter spildevand i Øresund.

Hofor, som har fået tilladelsen til at udlede spildevand, er nu i gang med at undersøge, om selskabet kan rense spildevandet lokalt, og hvordan selskabet kan transportere spildevandet.

Lige nu vurderer Hofor, at transport af spildevandet er den bedste løsning.

“Det er mit håb, at vi helt kan undgå at lede spildevand, der kun er mekanisk renset, ud i Øresund, og det er min forventning, at en af disse løsninger kan gennemføres i andet halvår, siger Hofors administrerende direktør,” Lars Therkildsen, i pressemeddelelsen.

Frank Jensen: Udledningen af spildevand er helt aflyst

Hofor vil ikke garantere, at udledningen kan undgås, men det vil overborgmester Frank Jensen gerne.

I pressemeddelelsen udtaler han, at udledningen af spildevand helt er aflyst.

Jeg er glad for at kunne sige, at den planlagte udledning af spildevand, der kun er mekanisk renset

“Jeg er glad for at kunne sige, at den planlagte udledning af spildevand, der kun er mekanisk renset, nu er aflyst. Nu forpligter Københavns Kommune og Hofor hinanden på at forsøge at finde en løsning, lyder det fra Frank Jensen, som fortsætter:

“Vi har kæmpet i årtier for at opnå det lækre, rene badevand i Københavns Havn, og det vil vi kæmpe videre for - derfor vil vi selvfølgelig undgå ethvert udspil, som vi selv har kontrol over.” 

DN: Endelig en ansvarlig beslutning

Danmarks Naturfredningsforening har kritiseret sagen om udledningen af de 290 millioner liter spildevand i Øresund. Derfor roser organisationen nu alle, der har været med til at råbe op i sagen.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, er glad for overborgmesterens beslutning om at aflyse udledningen af spildevand i Øresund.

“Endelig en ansvarlig beslutning i en absurd sag. Tak ⁦Frank Jensen. Så mangler vi bare at få styr på alle øvrige kommuners uhumske spildevandsoverløb. Vi kæmper videre,” skriver hun i et tweet.

placeholder

Hofor-direktør om løsning: Kræver tæt samarbejde 

AP Pension, Københavns Kommune og Hofor skal ifølge Hofor-direktør Lars Therkildsen samarbejde tæt, hvis der skal findes en løsning, hvor udledningen af spildevand helt undgås.

“Vi vil nu, i tæt samarbejde med Københavns Kommune og AP Pension, undersøge muligheden for at undgå udledning af mekanisk renset spildevand,” fortæller Lars Therkildsen.

Vi vil nu, i tæt samarbejde med Københavns Kommune og AP Pension, undersøge muligheden for at undgå udledning af mekanisk renset spildevand

Han forklarer, at Hofor allerede er i dialog med bygherren, AP Pension, som er med til at undersøge mulighederne for en løsning.

Behov for nye rensningsanlæg i hovedstaden

Det er positivt for havmiljøet i Øresund, at udledningen af 290 millioner liter urenset spildevand nu er aflyst, men der skal laves nye rensningsanlæg i hovedstaden. Det siger Jens Peder Jeppesen, der er marinbiolog og chef for Øresundsakvariet i Helsingør, til TV 2 Lorry.

Han henviser til, at udledningen af 290 millioner liter urenset spildevand bare er en brøkdel af de 35 milliarder liter, som Københavns Kommune har udledt i Øresund fra 2014 til 2018.

En af grundene er, at hovedstadens rensningsanlæg ikke har kapacitet nok til at rense alt spildevand, og det er specielt problematisk ved store regnskyl.

 

Historikken med udledning af spildevand

De 290 millioner liter spildevand bare er en brøkdel af den store udledning af spildevand, som hovedstadskommunerne udleder i Øresund hvert eneste år.

  • Fra 2014 til 2018 har Københavns Kommune alene udledt 35 milliarder liter urenset spildevand, imens Gentofte Kommune har udledt 10 milliarder liter. Det viser en aktindsigt, som TV 2 Lorry har fået af Miljøstyrelsen.
  • Disse afsløringer har både fået danske og svenske politikere og miljøorganisationer og fagpersoner til at kræve handling, så udledningen bliver mindre.
  • Også flere eksperter beretter, at udledning af store mængder spildevand er skadeligt for havmiljøet, specielt om sommeren, hvor næringsstofferne fra spildevandet skaber algevækst.
  • Den store udledning af organiske stoffer og næringsstoffer, der kommer med spildevandet, hænger ikke godt sammen med planerne om at gøre Øresund til marin nationalpark. Det siger Mathias Middelboe, der er professor ved Marinbiologisk Sektion på Københavns Universitet, til TV 2 Lorry.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Thomas er en Trold.

Problemet er at man ikke har lavet seperat regnvands kloakkering der kunne lede rengvand direkte ud i havet.
Eller som store nedsivnings-brønde til undergrunden som nok bliver meget svært.
Men måske begge løsninger
En ting er sikkert der løber urenset spildevand ud i havet fra stort set hver kommune hver gang der
er længervarende regnvejer

Annonce