Frankrig går enegang med modtagecenter i Afrika

Den franske præsident Emmanuel Macron har åbnet et nyt asylbehandlingskontor i Nigers hovedstad Niamey
Frankrig har nu i flere måneder givet mulighed for at flygtninge kan søge asyl via et franskdrevet asylbehandlingskontor – kaldet ’Ofpra’ - midt i det vestafrikanske land Nigers hovedstad Niamey.

Niamey har gennem flere år været knudepunkt for migranter og flygtninge, der brændende ønsker sig en ny og bedre tilværelse i Europa. Fra Nigers hovedstad har migranterne i busser bevæget sig mod Agadez, der grænser op mod Libyen – og derfra videre mod den libyske kyst. Og derfra igen over Middelhavet til især Italien. En farefuld rejse, der alt for ofte ender med druknedøden.

Frankrig har valgt at gå enegang og handle på egen hånd – fremfor at vente på at EU, måske – måske ikke, bliver enige om en model for modtagelse af flygtninge i et tredjeland uden for Europa.

Sylvie Bergier-Diallo, delegationsleder ved den nyoprettede franske asylmission Ofpra understreger, at Frankrig har oprettet asylkontoret af to årsager:

Dels for at undgå at folk drukner i Middelhavet og dels for at give det store hav af afrikanske migranter denne klare besked:

”Bliv hjemme og drop den farlige rejse, når du i sidste ende alligevel ikke får asyl i Frankrig”, som Sylvie Bergier-Diallo for nylig udtrykte det over for New York Times.

Bliv hjemme og drop den farlige rejse, når du i sidste ende alligevel ikke får asyl i Frankrig

Det franske kontor i Niger er på nuværende tidspunkt meget beskedent bemandet med en lille håndfuld sagsbehandlere, men på ugebasis får den franske asylmission ifølge New York Times alligevel interviewet knap 100 asylansøgere – hvoraf kun ganske få ifølge den franske delegation får asyl i Frankrig.

”I fraværet af en egentlig EU-løsning ser vi, at forskellige lande begynder at rykke. Det er ikke kun Socialdemokratiet, der mener, at der kan være behov for at gå forrest. En lang række lande – herunder ikke mindst Frankrig - er begyndt at indse problemernes omfang, og har også indset at problemernes løsning ligger syd for Middelhavet”, siger Socialdemokratiets Europa-ordfører Peter Hummelgaard til Netavisen Pio.

S: Venstre ude af trit med virkeligheden
”Da Socialdemokratiet lancerede sit udlændingeudspil i sidste måned blev det mødt med hånlige og hoverende bemærkninger fra ledende Venstre-folk. Men nu ser vi at blandt andet Frankrig rykker. Så det er Venstre, der er ude af trit med virkeligheden. Det franske initiativ viser også, at det er muligt at lave konkrete aftaler med tredjelande – uanset hvad den konkrete model nu går ud på”, understreger Peter Hummelgaard, der samtidig påpeger at Macrons model ikke er den samme som den Socialdemokratiet har foreslået.

Ifølge lederen af FN’s immigrationskontor i Niger, Guiseppe Loprete, har eksistensen af det ellers ganske beskedne fransk asylkontor i Nigers hovedstad allerede haft en markant effekt:

”Busserne fra Niamey mod Agadez med immigrant på vej mod Libyen er stoppet”.

New York Times har også talt med en lokal busagent. Han er dog knap så kategorisk. Ifølge ham er der nu meget færre immigranter, der tager turen til Libyen.

Et EU-flag ved bus-stationen i Niamey advarer i øvrigt immigranter mod at rejse videre mod Libyen.

R: Ingen kommentar til fransk enegang
De radikale er – på en række nærmere betingelser – med på, at der skal opbygges et helt nyt asylsystem, hvor modtagelsen af asylansøgere sker uden for Europa:

”Nordafrika en god og realistisk idé”, skrev den radikale udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen således i et debatindlæg hos Altinget 14. juli sidste år.

Bliv hjemme og drop den farlige rejse, når du i sidste ende alligevel ikke får asyl i Frankrig

De radikale har samtidig advaret meget stærkt mod at enkeltlande i EU går enegang - blandt andet i debatindlægget "Ja tak til fuld kontrol med flygtninge og migrantstrømme" i Altinget 12. september. Sofie Carsten Nielsen har i den forbindelse kritiseret Socialdemokratiet for, at partiet - om nødvendigt - er villig til at gå enegang i opbygningen af et nyt asyl-system.

De radikale har hidtil meget helhjertet bakket op om Emmanuel Macron som fransk præsident.

Det er uvist om de radikale også bakker op om den franske enegang og Emmanuel Macrons tiltag i Niger. I hvert fald ønsker Sofie Carsten Nielsen ikke at kommentere det franske ene-initiativ over for Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce