Annonce

Frankrig: Uafhængig kandidat kan slå Le Pen

Meningsmålingerne giver den uafhængige kandidat Emmanuel Macron gode muligheder for at slå både den skandaleramte Francois Fillon og højrenationalisten Marine Le Pen. Dermed kan centrumvenstre måske alligevel sætte sig på magten i Frankrig.
De politiske eksperter var ellers enige. Det franske præsidentvalg ville blive en kamp mellem den konservative Francois Fillon og højrenationalisten Marine Le Pen.

Ikke den optimale situation for fransk centrum-venstre, som dermed stod med udsigten til at skulle vælge mellem konservativ nedskæringspolitik eller regulær højreekstremisme.

Men Francois Fillon er i imidlertid havnet i en ret alvorlig personsag, hvor han beskyldes for at have haft både kone og børn ansat til fyrstelige lønninger på det offentliges regning – uden at de nogensinde har leveret et stykke arbejde for pengene. Den sag har sendt Fillons meningsmålinger i frit fald, og der er nu seriøse overvejelser i Fillon republikanske parti om, hvorvidt man kan udskifte ham inden valget.

Men den enes død er som bekendt den andens brød, som man siger. Og det gælder særligt i politik. Fillon nedtur har givet momentum i meningsmålingerne til den uafhængige kandidat Emmanuel Macron, der har dannet sin egen liste En Marche.

I en meningsmåling fra IFOP står Marine Le Pen til 25 procent af stemmerne, mens Emmanuel Macron kommer lige efter med 20 procent af stemmerne. De to vil derfor gå videre til anden runde, og her står Macron til en komfortabel sejr.

Ny på den politiske scene
Emmanuel Macron er et næsten ubeskrevet blad i fransk politik. Den 39-årige politiker havde kun været økonomiminister i Manuel Valls’ socialistiske regering i to år, da han trak sig fra posten sidste sommer. Hans indtil videre eneste politiske embede.

I november 2016 annoncerede han, at han ville stille op til præsidentvalget på en centrum-venstre platform. Hvis man sammenligner med danske forhold, så ligger han politisk et eller andet sted mellem Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre.

Økonomisk ligger han til højre og ønsker yderligere reformer af fransk økonomi og arbejdsmarked. På værdipolitikken er han tættere på venstrefløjen. Han er pro-europæisk, nogle kalder ham nærmest eurofil, støtter en lempelig flygtninge- og indvandrerpolitik og så vil han gerne trække Frankrig i en mere grøn retning. Selv siger han, at han vil bygge bro henover fløjene.

Eksperter og politiske kommentatorer regnede med, at det, der blev omtalt som ”Macron-boblen”, hurtigt ville briste, når nyhedens interesse forsvandt. Men med to måneder til valget har den unge politiker vist, at han i den grad er en, man skal regne med.

Og Marcrons chancer synes kun yderligere styrket af, at det skamskudte franske socialistparti PS valgte venstrefløjskandidaten Benoit Hamon som deres spidskandidat. Vælgere på partiets højrefløj har med Macron fået et reelt alternativ til Fillon og Le Pen.

Gift med sin gymnasielærer
Efter universitetsuddannelsen i offentlig forvaltning fra et fransk eliteuniversitet begyndte Emmanuel Macron karrieren som embedsmand i det franske økonomiministerium, men skiftede efter nogle få år til investeringsbanken Rothschild & Co, hvor han tjente sin formue.

I 2012 hentede Francois Hollande ham tilbage til det offentlige som seniorrådgiver og to år senere blev han økonomiminister.

Emmanuel Macron er 39 år gammel og gift med den 24 år ældre Brigitte Trogneux, som var hans gymnasielærer hjemme i fødebyen Amiens. Det lidt atypiske forhold med den store aldersforskel har måske været med til at bære brænde til det bål af rygter om, at Macron er homoseksuel, som har floret i den franske presse.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet