Annonce

Fransk socialdemokrat: Vores parti er dødt

Interview: ”Vi tilbød gamle løsninger på nye problemer” - selvrefleksion efter katastrofevalg for de franske socialdemokrater
Efter 33 år som aktiv i det franske socialdemokratiske parti (Le Parti socialiste) konstaterer Isabelle Thomas i dag, at hendes parti ”er dødt”.  Det er den politiske veterans vurdering i kølvandet på Emmanuel Macrons valgsejr og socialdemokratiets historiske nederlag.

”I virkeligheden er Macrons sejr bare toppen af en udvikling, der har været i gang længe. Det hele startede med at gå galt for 15-20 år siden, men problemerne har taget fart igennem de sidste år”, forklarer Isabelle Thomas til Netavisen Pio, over en skrantende telefonlinie fra et TGV-tog i Frankrig.

Den 56-årige Isabelle Thomas er i dag medlem af Europa-Parlamentet og kan se tilbage på en lang karriere i det franske socialistparti. Hun insisterer fortsat på at kæmpe for de socialdemokratiske værdier, men mener, at radikale samfundsmæssige forandringer nu nødvendiggør radikale forandringer i partiet.

Intet svar på kriserne
”Under François Hollande blev det evident, at vores parti var kuldsejlet. Han var konstant underlegen igennem sit præsidentembede, og formåede aldrig at stå op overfor de kræfter, han selv kritiserede i sin valgkampagne. Jeg tænker særligt på kampen mod finans- og bankverdenen og kampen for at skabe et bedre arbejdsmarked,” fortæller Isabelle Thomas.

Men problemerne går længere endnu tilbage end til den tidligere socialdemokratiske regeringsperiode. Partiet har ikke i nyere tid været i stand til at positionere sig klart i forhold til de helt grundlæggende samfundsudfordringer - Globalisering, digitalisering, finans- og miljøkrisen:

”Alle de voldsomme forandringer, der er sket på disse områder, har vi slet ikke været foregribende nok i forhold til. Og på de punkter, hvor vi har haft en rimelig klar holdning, var vi ikke i stand til at forsvare dem, da vi endelig kom til magten.

Macrons sejr var ikke overraskende
På grund af François Hollandes og hans regerings upopularitet var hun ikke synderligt overrasket over Emmanuel Macrons sejr ved både præsidentvalget og parlamentsvalget.

”Socialisternes forfald accelererede Macron-fænomenet. Men det gjorde højrefløjens i virkeligheden også – for den har det samme problem som os, den har også kun gamle løsninger på nye problemer.”

Men udover at mangle ideer - påpeger Isabelle Thomas - er højrefløjen også blev ramt af gentagne skandaler, som har svækket fløjen. Den konservative kandidat François Fillon blev ramt af korruptionsanklager under valgkampen, for uberettiget at have lønnet både sin kone og sine børn som assistenter i det franske parlament. Og den tidligere konservative præsident Nicolas Sarkozy formåede ikke at genindskrive sig i præsidentkapløbet på grund af en korruptionssag.

”Macron har kunnet drage nytte af de øvrige partiers fadæser. Derudover er Macron etablissementets perfekte kandidat; han repræsenterer bankerne, erhvervslivet og medierne.

Isabelle Thomas understreger dog, at hun ikke mener, at Macrons sejr er så entydig, som mange medier gør den til. Primært fordi valgsejren skal ses i lyset af, at kun knap halvdelen af de stemmeberettigede franskmænd stemte, men også fordi han for mange vælgere primært var en proteststemme imod Marine Le Pens højrenationalistiske Front National.

Et europæisk fænomen
Isabelle Thomas kalder sin kamp for europæisk, da hun ikke kan se, at det giver meget mening at skabe nationale løsninger på nutidens transnationale problemer.

Og når hun kigger ud over det europæiske kontinent er hun også overbevist om, at socialdemokraternes trængte situation i Frankrig på ingen måde er et isoleret fænomen.

Hun henviser blandt andet til Grækenland, hvor det socialdemokratiske Pasok-parti gik fra at få omkring 45 procent af stemmerne til omkring 4 procent i 2015, da Syriza kom til magten. Det skete efter, at Pasok-regeringen, blandt andet under pres fra EU, havde iværksat en række privatiseringer og nedskæringer. Det fik massevis af vælgere til at flygte fra det gamle arbejderparti.

”Selvfølgelig er partierne forskellige, men overordnet har vi de samme udfordringer. Vi bliver nødt til grundlæggende at gentænke vores politik og komme med progressive løsningsforslag.”

12.000 socialdemokraters genopstandelse
”Mit parti er dødt, det er jeg overbevist om. Som jeg ser det, er der to mulige løsninger, hvis vi skal komme videre herfra. Enten kan vi gå sammen med andre ligesindede partier, eller også kan vi genopstå som noget helt nyt: Et nyt program, et nyt navn.”

Indtil videre mødes Isabelle Thomas med en række ligesindede europæiske politikere i Bruxelles i denne uge for at diskutere en ny offensiv klimapolitik, bedre regulering af den internationale handel, digitalisering og robotisering på arbejdsmarkedet.

Og dernæst har den tidligere socialdemokratiske præsidentkandidat Benoît Hamon inviteret ligesindede til at mødes i Paris under åben himmel den 1. juli. Lige nu er der over 12.000 tilmeldte deltagere, og det kan blive startskuddet til en ny socialistisk demokratisk bevægelse i Frankrig.

”Vi skal nu gentænke alt, men uden at miste vores værdier og vores sjæl,” siger Isabelle Thomas.


Flere artikler om emnet