Frederiksen dumper Løhde og styrelse: OK-resultat på trods af dem

Sophie Løhde og Moderniseringsstyrelsens optræden sendte Danmark snublende nær storkonflikt, mener Mette Frederiksen
Når der i weekenden blev indgået aftaler om nye offentlige overenskomster, så skete det nærmest på trods af Moderniseringsstyrelsens og innovationsminister Sophie Løhdes indsats, skriver Mette Frederiksen om de netop overståede overenskomstforhandlinger i en mail til partiets medlemmer.

Mandag kommenterede den socialdemokratiske partiformand for første gang forløbet med og resultatet af overenskomstforhandlingerne, efter de sidste aftaler faldt på plads i weekenden.

Og Mette Frederiksen er ikke imponeret af Sophie Løhdes indsats i forbindelse med forhandlingerne, som hun mener helt unødigt har gjort forhandlingerne sværere, blandt andet ved at påstå, at de offentligt ansatte fik for meget i løn.

”Jeg forstår godt, at mange offentligt ansatte blev provokeret, da den ansvarlige minister, Sophie Løhde, startede med at sige, at de offentligt ansatte har fået for meget i løn,” konstaterer Mette Frederiksen i mailen og fortsætter:

”Når vi i dag står med en aftale, så er det ikke på grund af – men på trods af – regeringen.

Det er – først som sidst – regeringens ansvar at tilrettelægge forhandlingerne på en måde, der skaber et godt forhandlingsklima. Den opgave er regeringen mislykkedes med. Det her forløb burde ikke været kørt så langt ud, som det blev, og hvor Danmark har været snublende nær en omfattende storkonflikt,” lyder hendes kritik af ministeren.

Moderniseringsstyrelsen har forværret forhandlingsklimaet
Også Moderniseringsstyrelsen, som er den styrelse der har varetaget forhandlingerne på vegne af staten, bliver kritiseret af Mette Frederiksen. Blandt andet, at det var ”fuldstændig unødvendigt” at Moderniseringsstyrelsen har skabt tvivl om den betalte frokostpause, som blev et helt afgørende stridspunkt mellem parterne.

”I det hele taget virker det for mig som om, at Moderniseringsstyrelsen har forværret forhandlingsklimaet og i sig selv været en barriere for at nå et resultat. Det er selvfølgelig uholdbart.

Det virker som om, at man hverken i Moderniseringsstyrelsen eller i regeringen har haft forståelse for, at det her handler om meget andet end de konkrete krav, der er fremsat under forhandlingerne,” skriver Mette Frederiksen med tydelig adresse til de mange offentligt ansatte, der de sidste måneder har givet udtryk for, at overenskomstforhandlingerne ikke bare handlede om løn og arbejdsvilkår, men også om selve respekten for de offentligt ansattes arbejde.

Brug for at ændre tankegangen
Socialdemokratiet har endnu ikke en konkret plan for hvad der skal ske med Moderniseringsstyrelsen i tilfælde af at partiet vinder regeringsmagten ved næste valg. Men det handler ifølge Mette Frederiksen om et opgør med den måde, som styrelsen, der hører under Finansministeriet, tænker på. Væk skal fokus på at skabe resultater på kort sigt, siger den socialdemokratiske formand, ifølge DR.

Moderniseringsstyrelsen blev etableret i oktober 2011, da daværende finansminister Bjarne Corydon (S) valgte at slå Økonomi- og Personalestyrelsen sammen til en styrelse. Formålet var dengang ”at frigøre de betydelige ressourcer, der ligger i modernisering af de offentlige overenskomster, en bedre offentlig økonomistyring og i bedre ledelse”.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce