Frederiksen vil ikke vente på EU: Vaccinen skal ud nu

Danmark kommer ikke til at vente på resten af EU, hvis vi får fingre i coronavaccine før andre, siger statsministeren.
Foto: Senior Airman Areca Wilson/WikiMedia
Vaccination
Der bliver ingen fælles-europæisk corona-vaccine-dag. Så snart Danmark får fat i vaccinen, vil den blive taget i brug.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener at det er for tidligt at sige, præcis hvornår coronavaccinen vil ramme dansk jord, alt tyder lige nu på, at den første dansker får en vaccine i dette kalenderår.

"Det flytter sig ekstremt hurtigt. Vi håber på en godkendelse indenfor ganske få dage, og hvis alt går vel, er vi i gang med vaccinere ganske kort derefter," siger statsministeren ifølge TV2.

Dermed sender statsministeren også en kold skulder til EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, der ellers lægger op til at gøre vaccineudrulningen til en fælles-europæisk begivenhed:

"Dette er Europas øjeblik. Den 27., 28. og 29. december vil vaccinationen begynde på tværs af EU-landene," skriver kommisionsformanden i et tweet og tilføjer:

"Vi vil beskytte vores borgere sammen. Vi er #StærkereSammen."

placeholder

 

Ud med det samme

Men den holdning deler den danske statsminister ikke.

så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord

"Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæiske plan, så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord," siger hun.

Vaccinen fra BioNTech og Pfizer er den samme som er blevet nødgodkendt i blandt andet USA og Storbritiannien. Det forventes, at det europæiske medicinagentur, EMA, giver vaccinen sin endelige godkendelse mandag den 21. december.

Udmeldingen om vaccinen kommer samme dag som Danmark sætter en kedelig rekord i nye coronasmittede. I det seneste døgn er der registreret 4.000 nye smittede. Antallet af folk, der er døde af covid-19, nærmer sig også med hastige skridt en kedelig milepæl, nemlig 1.000. Torsdag nåede dødstallet således op på 992.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, regner med, at man vil kunne se effekten af vaccinen ganske hurtigt, naturligvis afhængigt af, hvor hurtigt man kommer igang med at vaccinere folk.

Og vi forventer, at det hurtigt vil kunne ses på antallet af hospitalsindlagte

"Vi forventer at kunne se en effekt allerede i januar og februar. Vi tror, at man vil se det på antallet af smittede i de særlige risikogrupper, som først får vaccinen. Og vi forventer, at det hurtigt vil kunne ses på antallet af hospitalsindlagte. Vi ser nu, at der er alvorlige udbrud på flere plejehjem og blandt de allerældste, og dér tror vi, at vi hurtigt vil kunne se en effekt, når vi går i gang med vaccinationerne," siger Søren Brostrøm til Berlingske.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det kan ikke gå for hurtigt med at DANMARK får produceret vaccinen. IGANG.

Annonce