Annonce

Frit Forum: Universiteterne bør fylde i valgkampen

Vi skal fra kvantitet og gennemførelsesprocenter til kvalitet og faglighed, skriver formand i Frit Forum
Folketingsvalget er godt i gang og den sidste uge har valgkampen været et altoverskyggende fokus for medierne.

Temaer som pension, udlændinge og klima har fyldt i debatten.

På universiteterne er kvalitet og niveau gennem de sidste år blevet presset af reformer, bevillinger og besparelser

Vigtige temaer, bestemt. Jeg håber dog, at uddannelsespolitikken også vil blive et tema, der får lov at fylde i løbet af denne valgkamp. Det gør jeg, fordi det også er et område, der har brug for at der sker en ændring.

På universiteterne er kvalitet og niveau gennem de sidste år blevet presset af reformer, bevillinger og besparelser, og det er på tide at gøre noget ved det.
 

Besparelser svækker fagligheden

For nu at tage fat i besparelserne, er det helt tydeligt, at de bestemt ikke har bidraget til at løfte kvaliteten på uddannelserne. Besparelserne har selvfølgelig konsekvenser for uddannelseskvaliteten, og det gør, at uddannelsesinstitutionerne bliver mere afhængige af taxametertilskuddet.

Det betyder, at uddannelsesinstitutionerne vil have stadigt ringere incitament til f.eks. at vejlede mindre egnede elever og studerende til at tage en anden uddannelse eller endda til at undlade at dumpe elever og studerende, der ikke lever op til de faglige krav.

På den måde presses den faglige kvalitet ned, så flere kan komme igennem uddannelsen.

Det gælder især på humaniora og samfundsvidenskab, at studieintensiteten er langt fra de 42 timer om ugen

I Frit Forum mener vi, at det er altafgørende at sikre en høj fagligt kvalitet op gennem uddannelsessystemet. Og hvis det skal sikres, er det helt essentielt, at uddannelsesbesparelserne stoppes.
 

Faldende krav og studieintensitet

Den faglige kvalitet og niveauet på universiteterne har altså lidt et knæk. Det gælder inden for flere hovedområder, hvor for eksempel studieintensiteten er lav. Det gælder især på humaniora og samfundsvidenskab, at studieintensiteten er langt fra de 42 timer om ugen, der svarer til et fuldtidsstudie.

Universiteterne er underlagt en beklagelig incitamentsstruktur i form af et taxametersystem, der belønner institutionerne på baggrund af kvantitet og gennemførselsprocenter fremfor kvalitet og fagligt niveau

En del af forklaringen er, at de faglige krav og forventningerne er faldet. Det skyldes især, at universiteterne er underlagt en beklagelig incitamentsstruktur i form af et taxametersystem, der belønner institutionerne på baggrund af kvantitet og gennemførselsprocenter fremfor kvalitet og fagligt niveau.

For eksempel er tiden og mindstekravene til specialet formindsket og omfanget af pensum er sænket, så man kan klare sig gennem sin uddannelse ved at yde relativt mindre og bruge mindre tid på studierne, end man skulle tidligere for at få de højeste karakterer.

I Frit Forum ønsker vi, at det faglige niveau og kvaliteten skal øges, så et universitetsstudie igen bliver et fuldtidsstudie.  

Universiteterne er vigtige i valgkampen, fordi det er på tide, at der bliver handlet for at sikre et højt fagligt niveau og kvalitet på landets universiteter.

Jeg har her nævnt nogle af de udfordringer, universiteterne har med opretholde kvaliteten, men der er flere endnu.

Der skal rettes op, og det håber jeg, at det kommende Folketing vil prioritere at gøre.

Fie Hækkerup er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Hun er cand.mag. i dansk på Københavns Universitet og tidligere landsformand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum


Flere artikler om emnet