Fritidsjob baner vejen for flere faglærte

Fritidsjob

Fritidsjob baner vejen for flere faglærte

Flere unge vælger en erhvervsuddannelse, hvis de har haft et fritidsjob, viser ny undersøgelse. Fra årsskiftet trådte nye og mere lempelige regler i kraft

Foto: Next

Næsten halvdelen af de unge, der har haft et fritidsjob i en virksomhed, vender tilbage som lærlinge.

Det viser en undersøgelse fra TEKNIQ.

Fritidsjob skaber faglærte

At tage et fritidsjob efter skoletid kan give unge mere end blot ekstra penge på lommen. Det kan også åbne døren til en karriere som faglært.

Ifølge en ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ, der repræsenterer virksomheder i det tekniske erhvervsliv, oplever 48 procent af de virksomheder, der ansætter unge i fritidsjob, at de vender tilbage for at gå i lære.

"Når vi ved, at der kommer til at mangle faglærte til den bæredygtige omstilling, så er det meget vigtigt at se på, hvordan vi kan få flest mulige til at få øjnene op for de gode karrieremuligheder, der ligger i livet som faglært. Her er fritidsjob en rigtig god måde at teste af, hvad et arbejde i det tekniske erhvervsliv kunne byde på," siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ, ifølge en pressemeddelelse.

Nye regler skal gøre det lettere

Der har tidligere været en del restriktioner på, hvad virksomheder har måtte sætte de unge til.

For eksempel har unge ikke måttet bruge en skruemaskine på arbejdspladsen, hvilket har gjort det svært for virksomheder at give dem relevante opgaver.

Men en ny bekendtgørelse fra januar har gjort reglerne mere fleksible og klare uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Unge skal selvfølgelig ikke komme til skade på deres fritidsjob efter skoletid.

"Unge skal selvfølgelig ikke komme til skade på deres fritidsjob efter skoletid. Det er selvsagt. Det kræver så også bare, at reglerne er så præcise og brugbare, at de ikke kommer til at spænde ben, når vi samtidig ved, at fritidsjobbene kan være en god indgang til at få flere til at vælge erhvervsuddannelserne til senere i livet," siger Maria Schougaard Berntsen.

I Dansk Metal hilser man også den nye bekendtgørelse velkommen.

“Arbejdstilsynet har tolket reglerne meget stringent i forhold til, hvad de unge må. Det har gjort, at der nærmest ikke kom nogle ud i fritidsjob,” udtaler forbundssekretær i miljø- og socialsekretariatet hos Dansk Metal, Dan Mikkelsen, til Netavisen Pio.

Dan Mikkelsen understreger dog, at den nye bekendtgørelse også sætter grænser for, hvordan arbejdsgiverne skal behandle de unge.

“Det er blevet indskærpet, at altså sådan noget som monteringsopgaver skal de unge hjælpes med. Det er for at sikre sig at unge, som ikke tidligere har erfaring med at være på en arbejdsplads eller et værksted, får oplæring og er under opsyn,” siger Dan Mikkelsen.

Emma Inge Hansen

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.