Frygten tabte ikke i Frankrig

Jeg må indrømme, at jeg fik lidt ondt i maven, da jeg så at den ene efter den anden udråbe valget som et nederlag for frygten. Frygten lider først et nederlag den dag EU formår at levere løsninger for de mennesker, som lider under globaliseringens skygge.
Søndag aften sad jeg klisteret op ad min computerskærm og fulgte ivrigt med i valgdækningen fra det franske valg. Lettelse, var den følelse, som bedst beskriver, hvordan jeg havde det, da det stod klart, at Macron var løbet med sejren. Det var nok den følelse langt de fleste danskere sad med.

Vi har købt os selv mere tid - ikke fået et blåstempel til at EU kan føre business as usual

For mig er det er ikke en følelse af, at nu kan EU leve lykkeligt til sin dages ende. Det er mere en lettelse over, at nu har vi købt os selv lidt mere tid til at få rettet op på den ting i EU, som gør at flere og flere europæiske borgere ikke føler sig repræsenteret i det europæiske fællesskab – ja borgere som stiller spørgsmålstegn ved, om der er overhovedet er et fællesskab på tværs af grænserne.

Jeg synes, at det er ret vigtigt, at vi vælger at se det franske valg på netop den måde. Vi har købt os selv mere tid, ikke fået et blåstempel til at EU kan føre business as usual.

Fremtidshån er den empatiløse taberstrategi
Jeg er ikke en analytisk ekspert, men jeg synes alligevel, at det må være åbenlyst for alle, at når knap 35 procent af det franske folk stemmer på Marine Le Pen, så er det alligevel nok mennesker til, at vi bliver nødt til at tage det alvorligt.

Derfor skal jeg da også indrømme, at jeg fik lidt ondt i maven, da jeg så den ene efter den anden udråbe valget, som en sejr for EU og håbet, og et nederlag for frygten.

Jeg fik lidt ondt i maven, da jeg så den ene efter den anden udråbe valget som et nederlag for frygten.

Frygten lider først et nederlag den dag, at EU formår at levere løsninger for de mennesker, som lider under globaliseringens skyggesider.

Jeg har svært ved at beskrive den følelse, jeg får, når jeg ser og læser folk der erklærer frygten for besejret. Det er en blandet følelse af, at blive bekymret over, at nogle ikke har forstået alvoren, men mest af alt en afsky overfor den arrogance, man tillader sig at udvise overfor de mennesker, som vi meget gerne skulle have med ind i fællesskabet.

Det er faktisk helt udover min fatevne, at man kan tillade sig nærmest at håne mennesker, som er bange for fremtiden. At man er så ude af stand til at sætte sig i andre menneskers sted. Det er ikke bare empatiløst. Det er en taberstrategi.

Jeg håber, at man vil bruge den tid franskmændene har købt EU til at tage frygten alvorligt, og forstå, at når folk er bange for fremtiden, så bliver de ikke mindre bange af, at globaliseringens vindere fortæller dem, at det er meget federe på den anden side.

De skal give dem værktøjerne.

Svaret skal være konkrete løsninger
Uddannese; så de ikke skal frygte robotterne. Begrænset tilstrømning; så de ikke skal frygte integrationsudfordringerne. Værn mod social dumping; så de ikke skal frygte det Indre Marked. Og ikke mindst en regulering af finanssektoren; så de ikke skal frygte endnu engang bliver dem, der må betale ud af deres velfærd for at redde de grådige slipsedrenge.

Vi bliver nødt til at lægge foragten for frygten til siden og finde løsningerne frem

Der er ingen mennesker, som nogensinde er blevet mindre bekymret for fremtiden fordi de fik at vide, at de bare skulle lade være og skrue op for det gode humør.

Hvis vi gerne vil have flere med i det europæiske fællesskab, og vise dem at solidaritet mellem grænser er gavnligt for alle, så bliver vi nødt til at lægge foragten for frygten til siden og finde løsningerne frem.

Arbejdet er i gang.

Nilly Taheri er stud.jur. på Københavns Universitet og tidligere formand for DSU København.

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i ar

 

 

 

 

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nilly Taheri er stud.jur. på Københavns Universitet, tidl. formand for DSU København og er pt. bosat i New York.


Kommentarer fra Facebook