Fuld fart på de politiske budskaber til Oscar-fest

Nattens Oscar-uddeling var sprængtfyldt med politiske budskaber fra Hollywoods superstjerner.
Fnugfri smokings, nystrøgne og nydeligt bundne butterflies. Minutiøs makeup, silkekjoler og tandpastasmil. Røde løbere, kamerablitz og flatterende positurer. Ja, nattens Oscar-uddeling var Hollywood fra sin allermest glamourøse og iscenesatte side. Det var dog ”Ei blot til Lyst”, fristes man til at sige – Oscar-festivitasen havde i år et mere politisk snit end længe set.

Sidste år var Oscar-komitéen blevet anklaget for racisme, fordi der var ganske få sorte, der blev belønnet med de gyldne statuetter. I år var billedet til gengæld det stik modsatte, og flere ikke-hvide kunstnere fik statuetter end nogensinde før. Med 5 Oscar-statuetter, var det en klar forbedring af rekorden fra 2009, hvor der blev uddelt 3 Oscar-statuetter til ikke-hvide kunstnere. For det danske publikum vil det nok have særlig interesse, at prisen for bedste dokumentar blev givet til ”O.J.: Made in America”, der havde stor succes på vores breddegrader, da den blev vist af Danmarks Radio. Dokumentaren nåede endda den utvetydige ære at blive anmeldt på selveste Netavisen Pio.

De politiske undertoner ved nattens Oscar-uddeling blev dog endnu mere udtalte, da prisen for bedste ikke-engelsksprogede film blev givet til filmen ”The Salesman” af den iranske instruktør Asghar Farhadi. I protest over præsident Trumps ønske om et indrejseforbud mod borgere fra 7 specifikke lande med muslimsk befolkning ønskede den iranske instruktør ikke at møde op og modtage prisen. Den amerikanske netavis Huffington Post har lavet en lille kavalkade af nogle af mange – og måske en anelse trivielle – politiske budskaber for Hollywood-pingerne.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce