Fyrings­runder i DR og Novo Nordisk, og S vil have jobcentre i Syd­europa

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Denne tirsdag står i fyresedlernes tegn. Novo Nordisk fyrer 400, og samme antal skal afskediges i Danmarks Radio som led i den store spareplan, medieinstitutionen er blevet pålagt af blå blok. I andre brancher raser debatten om behovet for arbejdskraft, hvilket har fået S-formand Mette Frederiksen til at komme med et alternativt forslag til, hvordan arbejdskraften skal skaffes.

Novo Nordisk fyrer 400
Medicinalgiganten Novo Nordisk med hovedsæde i Bagsværd nord for København fyrer 400. Fyringerne rammer 370 medarbejdere i Danmark og 30 i Kina. Medarbejderne er ansat i afdelingen for forskning og udvikling. Det skriver TV2.

”Hvis vi skal levere på vores ambition om et endnu højere innovationsniveau inden for en bredere og mere forskelligartet vifte af kroniske sygdomme, kræver det, at vi får den rette fremtidige kompetencebase og allokerer ressourcer til vores prioritetsområder,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er koncerndirektør for forskning og udvikling i Novo Nordisk, i en pressemeddelelse.

Ifølge TV2 har Novo Nordisk i alt 17.300 medarbejdere i Danmark.

Hele historien kan læses her.

DR fyrer også 400 – og nedlægger flere kanaler og programmer
Danmarks Radios store spareplan er blevet præsenteret i dag. Det betyder blandt andet et farvel til radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz, mens DRK og DR2 lægges sammen. Fremover til tv-kanalerne DR Ultra og DR3 kun kunne findes på internettet og således ikke som flow-tv. I alt fyres 400 – heraf 25 chefer. Medieforliget indgået af regeringen og Dansk Folkeparti, der er årsag til besparelserne, får hårde ord med på vejen af Socialdemokratiets kulturordfører:

placeholder

Besparelserne løber op i i alt 420 millioner kroner om året.

Vi har skrevet mere om nedskæringerne i artiklen her.

S vil oprette fem danske jobcentre i Sydeuropa
Sydeuropæiske ledige skal udfylde huller i danske virksomheder. Det foreslår Socialdemokratiet, som vil skabe fem midlertidige jobcentre. De skal skaffe et femcifret antal ledige fra Spanien, Italien og Frankrig. Det skriver TV2 ifølge Ritzau.

”Det er oplagt at se på, hvordan vi kan understøtte en højere grad af mobilitet i Europa, så danske virksomheder, der har brug for arbejdskraft, kan få den, uden det betyder den indvandring, som vil følge af at sætte beløbsgrænsen ned,” siger Mette Frederiksen.

Frederiksen havde dette budskab med til Dansk Industris topmøde i København i dag. Forslaget rammer ned i debatten om, hvordan dansk erhvervsliv får den fornødne arbejdskraft. I dag skal en udlænding fra et ikke-EU-land tjene 418.000 kroner om året for at få lov til arbejde hertillands. Regeringen vil sænke beløbsgrænsen, mens Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet siger nej.

Hele historien kan læses her.

3F’erne har de farligste job
Risikoen for at blive ramt af en alvorlig arbejdsulykke er langt højere i 3F-brancher end på resten af arbejdsmarkedet. Det skriver Fagbladet 3F, som har lavet en opgørelse af mere end 200.000 arbejdsulykker. Blandt de 25 brancher med størst risiko for at blive ramt af en alvorlig arbejdsulykke er de 19 nemlig typiske 3F-brancher.

Flemming Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F, siger til Fagbladet, at ”vi har brug for højere bøder til banditfirmaer og flere ansatte i Arbejdstilsynet til at kontrollere arbejdsmiljøet”. Han foreslår også, at chefen fremover skal på kursus i arbejdssikkerhed:

”I dag kan du købe to blå marmelade-bøtter, kalde dig murermester og have ansvaret for de ansattes liv og helbred. Det er useriøst, at samfundet ikke kræver af chefen, at han tager et sikkerhedskursus,” siger han.

Hele historien kan læses her.

Slovakisk kommissær vil være europæisk S-spidskandidat
Den slovakiske EU-kommissær Maroš Šefčovič, der er vicepræsident i kommissionen med ansvar for EU’s energiunion, har meldt sig på banen som mulig spidskandidat for de europæiske socialdemokrater op til europaparlamentsvalget i maj næste år. Det skriver EU-mediet Euractiv.com.

I en præsentation foran pressen i går mandag angreb han populister over hele Europa, da han blandt andet sagde, at populisterne ”udnytter folks frygt, legitimerer skuffelse eller vrede, og de stjæler, fordrejer og misbruger følelsen af patriotisme”.

Šefčovič er første bud på en socialdemokratisk spidskandidat, og bliver han valgt som spidskandidat, vil han også være den socialdemokratiske gruppes bud på en ny formand for EU-Kommissionen efter næste valg. Šefčovič har været kommissær siden 2009 med forskellige ansvarsområder. I 2014 stillede han sågar op til Europa-Parlamentet og opnåede en plads, men takkede nej til mandatet, da han fortsatte som kommissær.

Hele historien kan læses her (på engelsk).

Dansk Folkeparti tilslutter sig skattestigning i Odense
Når skatten i Odense hæves for tredje gang på tre år, sker det denne gang med Dansk Folkepartis opbakning. Det skriver Fyens Stiftstidende ifølge Danske Kommuner.

”Ser du på valget (kommunalvalget i november, red.), så er der jo ingen tvivl om, hvilket signal vælgerne har sendt. De vil gerne sætte skatten op, så længe det går til velfærd, og det synes vi, man som politiker skal lytte til,” siger Pernille Bendixen, politisk ordfører for Dansk Folkeparti i Odense, om kovendingen til Fyens Stiftstidende.

I det nye budgetforlig hæves skatten med 0,2 procentpoint, så skatten i alt er steget med 1 procentpoint på tre år. Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel har kaldt skattestigningen for ”velfærdsprocenten”, fordi den er øremærket de nære velfærdsområder. Med DF’s opbakning står 20 ud af 29 mandater nu bag budgetforliget. Det var et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet, der indgik aftalen i første omgang.

Historien kan læses her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce