Det står i skærende kontrast til den løn TMPO’s få phonere i Danmark får. TMPO har nemlig overenskomst med HK, og den fastslår, at TMPO’s phonere på hovedsædet i Silkeborg skal have 121 til 124 kroner i timen. Svarende til en månedsløn på mindst 19.360 kroner.
Hertil skal lægges værdien af den 6. ferieuge, pension og andre rettigheder fastlagt i overenskomsten.
Men langt hovedparten af TMPO’s phonere arbejder fra TMPO-callcentre i Berlin og Malaga. Og det er disse phonere, der forsøger at samle støtte blandt danske borgere til blandt andet Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde.
MS’ generalsekretær, Tim Whyte, lader over for Netavisen Pio forstå, at lønningerne til organisationens phonere i Berlin og Malaga er rimelig.
I en mail til Netavisen Pio skriver White således, at ”for callcenter-medarbejdere i Malaga er der en fagforeningsbestemt mindsteløn på 1.159,75 euro pr. måned. De, der er ansat hos TMPO i Malaga, får 1.290 euro pr. måned – altså over den fagforeningsbestemte løn. Den nationale mindsteløn i Spanien er 900 euro pr. måned.”
Ifølge TMPO får medarbejderne i Berlin alle en løn, som er i overensstemmelse med overenskomsten anvist af fagforeningerne
Tim Whyte nævner ikke, hvad lønnen for MS’s TMPO-phonere i Berlin er. Han understreger i stedet, at ”medarbejderne på call-centrene i Tyskland og Spanien skal have lønninger, der følger lokale overenskomster. Og det får de. Ifølge TMPO får medarbejderne i Berlin alle en løn, som er i overensstemmelse med overenskomsten anvist af fagforeningerne. Desuden er de alle på en udstationeringskontrakt. Det betyder, at de er dækket af den danske funktionærlov.”
En tidligere ansat hos TMPO i Berlin oplyser, at hendes timeløn var på 8,86 euro – svarende til 66,50 kroner i timen.
MS’s fundraisingchef, Benjamin Thue Hansen, og TMPO’s direktør, Bjarke Andersen, har tidligere oplyst over for Netavisen Pio, at TMPO’s danske medarbejdere i Berlin har 7.000 – 7.500 kroner tilbage – når skatten er betalt.
Reelt er timelønnen for de danske phonere endnu lavere end henholdsvis 60,50 kr. og 66,50 kr. Phonerne skal nemlig – ifølge Netavisen Pio’s oplysninger – arbejde 40 timer om ugen. Modsat den normale arbejdstid i Danmark, der ligger på 37 timer om ugen.
Mindstelønnen i Tyskland er i øvrigt ikke – som Tim Whyte anfører – ”i overensstemmelse med overenskomsten anvist af fagforeningerne”.
Mindstelønnen i Tyskland er lovbestemt. Fagforeningerne i Tyskland er arge modstandere af mindstelønnen i landet, som fagforeningerne betegner som en ussel løn, man ikke kan leve af.
Ifølge Netavisen Pio’s oplysninger er det også forkert, at ”alle” TMPO-phonere i Berlin er på en udstationeringskontrakt. En tidligere ansat forklarer således over for Netavisen Pio, at det tværtimod er de færreste TMPO-phonere, der er på en udstationeringskontrakt.
Kun phonere, der binder sig til et års ansættelse, kommer i nærheden af en udstationeringskontrakt. Og så lang tid ønsker de færreste phonere at binde sig. Phoner-jobbet er nemlig ekstrem hårdt. Derfor er kun meget få på en udstationeringskontrakt, forklarer den tidligere ansatte.
Men det dur ikke at være do-gooders på et lille hjørne af verdenspolitikken – og så bare lade resten sejle
Formanden for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, udtalte torsdag til Netavisen Pio, at han havde forventet sig en del mere af netop Mellemfolkeligt Samvirke:
”Mellemfolkeligt Samvirke er optaget af at mindske verdens fattigdom, af verdensmålene og af at verdens arbejdere har ordentlige arbejds- og lønforhold. MS er såkaldte do-gooders. Og det er rigtig fint. Men det dur ikke at være do-gooders på et lille hjørne af verdenspolitikken – og så bare lade resten sejle. Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre,” sagde René Knudsen.