Gennembrud i de tyske regeringsforhandlinger

Efter 24 timers uafbrudte møder når Merkel og socialdemokraterne til enighed i regeringsforhandlingerne, skriver tyske medier.
Snart fire måneder efter det tyske valg er der fredag morgen sket et gennembrud i regeringsforhandlingerne, skriver de tyske medier. Der er blevet forhandlet i en snæver kreds af seks personer, herunder CDU-formand Angela Merkel og SPD-formand Martin Schulz, og de er blevet enige om et 28 sider langt papir, der beskriver det kommende regeringsgrundlag.

Ifølge den tyske presse har man primært diskuteret skat og migration. På skatteområdet vil der formentlig ikke komme skatteforhøjelser, heller ikke på topskatten. Der er dog tilsyneladende kommet et par sociale indrømmelser; dels vil arbejdsgivernes andel af sygekassebidrag for ansatte igen skulle op på at udgøre 50 procent - i 2015 blev der ellers lagt loft over arbejdsgiverdelen. Derudover står børnepengesatsen til at blive hævet.

På migrationsområdet vil der komme en række stramninger; dels vil man sikre, at antallet af asylsøgere ikke overstiger 180.000-200.000 per år, og dels vil man fortsat ikke give familiesammenføring til midlertidigt beskyttede flygtninge. På familiesammenføringsområdet vil der på sigt skulle indføres et loft på maksimalt 1.000 per måned.

Partierne vil nu skulle godkende forhandlingsresultaterne. Schulz har lovet de socialdemokratiske medlemmer, at de skal stemme om hvorvidt de ønsker at fortsætte regeringssamarbejdet med Merkels CDU/CSU. Det skal ske ved en urafstemning på et ekstraordinært landsmøde – partidag – 21. januar i Bonn.

Når der er givet grønt lys fra alle tre partier, vil man indlede de formelle koalitionsforhandlinger, hvor man aftaler regeringsprogrammet i detaljer.

 


Flere artikler om emnet

Annonce