Annonce

Gensidig forsørgelse: Giv kommunerne mulighed for at kompensere

Kommunerne skal have mulighed for at kompensere par, der bliver ramt af de nye regler om gensidig forsørgerpligt.
En af de store diskussioner for tiden handler om gensidig forsørgerpligt. Det har i lang tid eksisteret for par som er gift. I teorien, er der noget fuldstændig rigtigt og masser af mening i at hvis man er et par, så tager man sig selvfølgelig af hinanden.

I mange år har det været sådan, at rigtig mange blev skilt, hvis økonomien var for trang. Det gør man, for så kan man få boligstøtte, reduceret pris i institution og ikke mindst kontanthjælp. Det er en rigtig dårlig løsning, for alle kan vel være enige om, at det er bedst for børnene, hvis forældre bliver sammen.

Ved hjælp af en video, har en borger fra Greve, Mille, forsøgt at sætte fokus på, at der er mennesker der bliver ramt hårdt af dette, og det får konsekvenser.

Jeg skal ikke forholde mig til Milles situation, for det er sikkert og vist, der vil være en masser der vil fortælle om hvordan de kan spare penge, og hvis Mille er rigtig uheldig, så vil stemningen vende og en sårbar person vil blive udstillet for deres prioritering af økonomi.

Min pointe er, at dem der altid bliver ramt af den berømte plads imellem to stole, er vores svageste borgere i samfundet. Sådan er det næsten altid når der bliver tegnet med store pensler inde fra Christiansborg, og dygtigt finder journalister altid de personer, som bliver fremhævet som eksempel på hvorfor det er galt.

Der er tilfælde hvor alle kan se at det er helt galt, og vi troligt holder fast i at regler og procedurer skal følges. Derfor bør man give kommunerne mulighed for at håndtere de tilfælde. hvor vi alle kan se det er helt galt.

Afsæt penge til de folk der ender imellem stole, så selv kommunerne kan vurdere om de skal have hjælp, uden kæmpe administrative procedurer. Jeg skal ikke sige i Milles tilfælde, om det er sag der her skal kompenseres på, men kan allerede se konsekvenserne af en lov som gensidig forsørgerpligt, nemlig at kærestepar tvinges til at gå fra hinanden.

I stedet for at kunne kompensere i særlige tilfælde, så vil par gå fra hinanden, og det vil koste endnu dyrere for kommunerne i boligstøtte, færre penge til institutioner, færre boliger til andre borgere. Hvis der så er børn involveret i forhold, er der hele det aspekt, hvad det betyder at far og mor går fra hinanden for at få økonomien til at hænge sammen.

Giv kommunerne tillid til at vi faktisk godt kan vurdere de tilfælde hvor der skal kompenseres, vi har faktisk kompetence til det!

Niclas Bekker Poulsen (S) er formand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i Greve Kommune


Flere artikler om emnet