Gid Corydon havde været som Ammitzbøll-Bille

Som socialdemokrat ville jeg ønske, at forhenværende finansminister Bjarne Corydon havde ageret lige så selvstændigt som Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Som udgangspunkt ligger det mig fjernt at tage økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille i forsvar. Men den kritik, der før sommerferien blev rejst og gik på, at han som minister bruger sit ministerium til at udvikle og vurdere sine politiske idéer, finder jeg urimelig.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (SEA) er politiker og har (i mine øjne en række ufornuftige og velfærdsstatsnedbrydende) politiske holdninger og idéer. Dem vil han som minister gerne fremføre og præge regeringen med. Det har givet anledning til kritik, men ville kritikerne ud fra et demokratisk synspunkt foretrække, at ministeren nøjedes med at fremsætte embedsværkets idéer og færdige udspil, og holdt lav profil med sin egen politik?
Tænk, hvis Corydon havde brugt embedsværket socialdemokratisk?

Det burde ikke overraske nogen, at SEA netop vil forsøge at gøre Liberal Alliances politik til en del af fremtidige regeringsudspil frem for blindt at acceptere, at regeringens politik dikteres fra Venstre i Statsministeriet og Finansministeriet.

Som socialdemokrat ville jeg ønske, at forhenværende finansminister Bjarne Corydon havde ageret lige så selvstændigt som SEA. Tænk om Corydon fra et socialdemokratisk udgangspunkt havde sat embedsværket i finansministeriet til at udfordre Margrethe Vestagers dessiner. Det gjorde han ikke, og konsekvensen var blandt andet, at tusindvis af danskere faldt ud af dagpengesystemet, som blev forringet kraftigt kort efter, at finanskrisen havde lukket mange arbejdspladser. Konsekvensen var økonomisk ruin for nogen og usikkerhed og utryghed for andre.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille gør et sundt demokratisk oprør; han udfordrer sine embedsmænd og sine regeringspartnere

Den daværende socialdemokrat Corydon lod radikale Vestager føre taktstokken og fastlægge regeringens politik på baggrund af kommissionsrapporter udarbejdet af folk med deres på det tørre, og regnemodeller, der udelader mange variable med betydning for menneskers liv og livskvalitet, eksempelvis ulighed. Her gør SEA et sundt demokratisk oprør; han udfordrer sine embedsmænd og sine regeringspartnere i Venstre og Konservative og forsøger at præge regeringens politik med sit eget partis synspunkter.
Respekt for politikere, der fremmer deres politik

Det kan næppe komme som en overraskelse for nogen, at SEA og Liberal Alliance ikke bryder sig om velfærd, lighed og fællesskabsorienterede institutioner og løsninger. Men når befolkningen har sammensat Folketinget på en måde, der gør det muligt for et liberalistisk parti som Liberal Alliance at være en del af regeringen, så må vi af respekt for demokratiet og folkestyret også acceptere, at partiets politikere forsøger at fremme deres politik.

Vi må af respekt for demokratiet og folkestyret også acceptere, at partiets politikere forsøger at fremme deres politik.

Rasmus Stoklund, folketingskandidat (S)

Rasmus Stoklund er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og forskningsordfører og uddannelsesordfører.


Flere artikler om emnet

Annonce