Gjerskov: Mellemfolkeligheden skal tilbage

To ud tre danskere støtter stadig op om udviklingsbistanden, men tallene går generelt den forkerte vej, mener Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov.
”Jeg synes, det er stærkt problematisk, at opbakningen falder. Det skal vi gøre bedre, og jeg må sige, at der har jeg altså større ambitioner på danskernes vegne,” siger udviklingsordfører Mette Gjerskov til Netavisen Pio.

Meldingen kommer efter, at DANIDA i går offentliggjorde rapporten ”Danskernes holdninger og kendskab til udviklingsbistand 2013”. Den viser, at 65 procent af danskerne støtter op om udviklingsbistanden. Mod 69 procent i 2012.

Derudover synes godt tre ud af fire danskere, at de ikke ved ret meget om udviklingsbistand og forholdene i udviklingslandene. På trods af, at Danmark årligt bruger 16 milliarder kroner på verdens fattigste:

”Det springer mig i øjnene, at danskerne ikke føler, de ved nok om, hvad der sker i ulandene. Vi bruger så mange penge på det her arbejde, at en folkelig forankring da er det mindste, vi kan sørge for,” siger Mette Gjerskov.

Danskerne skal med i arbejdet
I Folkekirkens Nødhjælp mener man, at opbakningen på 65 procent stadig er et pænt tal. På deres hjemmeside udtaler generalsekretær Henrik Stubkjær:

"Det er flot, at der stadig er markant opbakning til Danmarks udviklingsbistand efter et år, hvor balladen om rejsefråds i GGGI ellers gav massiv negativ omtale af brugen af udviklingsmidler, og selv om finanskrisen stadig påvirker os."

Og den iagttagelse deler Mette Gjerskov, men i forhold til Socialdemokraternes ambitioner for hjælp til verdens fattigste, så går det i den forkerte retning:

”Udviklingshjælpen er jo blevet superprofessionaliseret. Og det er kun godt for arbejdet, men danskerne føler ikke, de kan engagerer sig i det. Hvordan skulle de også kunne det, når man kun taler om civilsamfundsstrategier og andre svære ord? De skal jo ud og møde dem, det drejer sig om!”

Med tiden bliver der formentlig skåret
Mette Gjerskov ønsker derfor, at der kommer mere mellemfolkeligt arbejde og ulandsambassadører. Almindelige danskere skal ud og opleve, hvad der sker i den tredje verden, og det, de ser, skal de tage med hjem og fortælle om ved køkkenbordet:

”Udviklingsarbejde er ikke kun for læger og logistikere. Det er også solidaritetsarbejde mellem 3F’ere i Danmark og arbejdere i Columbia. Danskerne skal ud og se det. Se, at det vi gør, det virker. De skal være kritiske. Jeg vil gerne have, der er nogen, som stiller spørgsmål og holder os i ørerne,” siger Mette Gjerskov.

Men som det ser ud nu, så vil der med tiden nok blive skåret i udviklingsbistanden. Ifølge DANIDA’s rapport mener 35 procent af danskerne, at der bliver brugt for mange penge på udviklingsbistand. Og da Venstre sidste efterår foreslog at skære 2,5 milliarder kroner i udviklingsbistanden var der ikke mange danskere, som protesterede.

Mette Gjerskov anerkender da også, at når befolkningen flytter sig, så flytter politikerne sig også. Men hun mener ikke, at mindre udviklingsbistand er vejen frem for vækst og velfærd, og som udviklingsordfører vil hun tale imod:

”Jeg får mit at se til. Vi skal bare huske på, at målet med hjælpen er jo, at verden bliver mere lige – både mellem lande, men også inden for landegrænserne, og at alle kan få glæde af fred og frihed. I sidste ende er det jo sådan en verden, som vi Socialdemokrater ønsker at udbrede og leve i.”


Flere artikler om emnet

Annonce