Go green, or get lost!

Grøn omstilling er også erhvervspolitik. Og vil vi være i front, skabe arbejdspladser og løse verdens klimaproblemer skal vi skrue op for ambitionerne
Jeg befinder mig for øjeblikket i Guds eget land. Mere præcist i Englenes by, Los Angeles. Men det er ikke et sted, hvor menneskehedens skæbne lægges i hænderne på højere magter. Tværtimod synes politisk lederskab at være i høj kurs.

Det er helt sikkert populært at være imod Donald Trump her i byen, hvor det overvejende flertal støtter det demokratiske parti. Men det er ikke den eneste grund til, at man går stik imod præsidentens linje især på klimapolitikken.

Wake up call: Der er brug for højere ambitioner
I Californien har man for længst indset, at klimaforandringerne kan være altødelæggende, og at dem, der er forrest i omstillingen, kan skabe både vækst og arbejdspladser på den måde. ”Go green, or get lost”, synes at være mottoet. Jeg er på vej til møde med LA-borgmesteren Garcettis chefrådgiver på det grønne område for at høre om alt fra borgerinddragelse i omstillingen til udbredelsen af elbiler. Californiens tre store investorejede forsyningsselskaber forventer i 2020 at 50 procent af elektriciteten kommer fra vedvarende energikilder. Det er 10 år tidligere end det egentlig var planen.

”Go green, or get lost”, synes at være mottoet.

Tendensen er global. Prisen på sol og vind styrtdykker. De to energikilder udgjorde over halvdelen af den elkraft, der blev installeret i 2017 så forskellige steder som EU (77 procent) , USA (62 procent), Kina (55 procent) og Indien (64 procent). Det bør være et wake up call for vores egen borgerlige regering, der snart skal præsentere forslaget til et nyt energiforlig. For det første viser tallene, at vi så langt fra er alene i front på det grønne område. Der er brug for højere ambitioner end dem, regeringen hidtil har præsenteret.

Bærer vi os klogt ad forventer vindmølleindustrien, at de kan opsætte havvindmølleparker uden tilskud om under ti år og det kan gøre Nordsøen til et enormt eksporteventyr, der både gavner klimaet og danske arbejdspladser.

Nye gaver til verden?
For det andet viser udviklingen, at det er tid til at tage de næste skridt. Hvis vi fortsat skal være i front og sikre danske virksomheder en grøn styrkeposition, så er vi nødt til at sætte nye mål. Det var banebrydende og visionært, da Svend Auken for 20 år siden bad de danske energiselskaber om at opstille havvindmølleparker. Kort forinden havde Svend præsenteret planen på Verdensnaturfondens møde i Washington og kaldt de 500 nye store havvindmøller ”en gave til verden”. Det var det. En gave til klimaet, der også har skabt tusindvis af arbejdspladser herhjemme.

Det var banebrydende og visionært, da Svend Auken for 20 år siden bad de danske energiselskaber om at opstille havvindmølleparker

Men man skal jo ikke være nogen Einstein for at regne ud, at vi ikke kan leve på Svend og andres visioner de næste 20 år. Grøn omstilling er også erhvervspolitik. Og vil vi være i front, skabe arbejdspladser og bidrage til at løse verdens klimaproblemer, så skal vi lære at gemme den grønne energi til de dage, hvor vinden ikke blæser.

Vi skal måles på, hvor gode vi er til at gemme grøn strøm
Vi skal spare på energien, så prisen på omstillingen bliver så lav som mulig, og vi skal investere massivt i forskning og udvikling af et energisystem, hvor kul og olie er sendt på pension. Derfor går Socialdemokratiet til forhandlingerne om næste energiforlig med ønsket om en mere intelligent styring af energipolitikken. Hvor vi ikke kun måler på, hvor meget vedvarende energi vi producerer, men i højere grad på, hvor gode vi bliver til at gemme og bruge den grønne strøm og fortrænge de fossile brændsler.

Vi skal investere massivt i forskning og udvikling af et energisystem, hvor kul og olie er sendt på pension

Et sådant forlig ville være en gave. Til verden, jovist. Men også til vores fælles klima og til det grønne danske erhvervsliv.
Jens Joel er medlem af folketinget for Socialdemokratiet, hvor han er klima- og energiordfører.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og/eller debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet

Annonce