Annonce

God måling for de røde, S efterlyser radikale svar & Ellemann taler formandsvalg

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Det er blevet søndag og der er blot tre dage tilbage af valgkampen, inden danskerne skal en tur i stemmeboksen Grundlovsdag.

Og politikerne brugte weekenden på at forsøge at overbevise de sidste vælgere om, at det netop er dem eller deres parti der skal have et kryds. Et af de partier er Dansk Folkeparti, som sendte hele partitoppen ud med budskaber om, at Socialdemokratiet ikke er til at stole på.

Socialdemokraterne havde dog mere travlt med at efterspørge klarhed hos de radikale, så de havde ikke tid til at indlede et slagsmål med Dansk Folkeparti.

Og endelig er der regeringspartiet Venstre. Her har topfolkene åbenbart også tid til at positionere sig i forhold til hvem der skal afløse Lars Løkke Rasmussen som partileder. Den og mange andre historier, kan du læse på Netavisen Pio.

Hvis du endnu ikke har besluttet dig for den ene eller den anden, så er det i aften, klokken 21.00, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen mødes i den sidste direkte debat mellem de to. Det er på DR.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt – valgudgave.

 

S vil have svar fra de radikale: Hvor er jeres økonomiske politik

Flere socialdemokrater er i denne weekend ude med en forespørgsel til de radikale: Hvor er jeres økonomiske politik?

”Er ikke i tvivl om, at Socialdemokratiet vil kunne samarbejde med RV om mange fremskridt på uddannelse, klima, børn mv. Men lavere topskat og nye forhøjelser af pensionsalder er klare uenigheder. Og så mangler valgkampen altså en økonomisk plan fra Radikale. Kommer den,” spørger eksempelvis skatteordfører Jesper Petersen på Twitter.

Og samme sted skriver folketingsmedlem Dan Jørgensen

”Engang talte man om DF’s ‘thulliarder’ nu er det de radikales MØlliarder. Hver dag nye dyre udspil fra de radikale - men ingen økonomisk plan. Den var nok ikke gået med Margrethe Vestager. Hvad siger du Morten Østergaard?”

Angrebene fra Socialdemokratiet på de radikale fik statsministerens tidligere særlige rådgiver Jacob Bruun, til at konstatere, at det er et parti med overskud, som bruger valgkampens sidste dage på at tale et af støttepartierne ned.

placeholder

 

Monstermåling før slut: Rød blok med kæmpeforspring

Og apropos meningsmålingerne, så har Mette Frederiksen og resten af rød blok nok svært ved at holde armene nede, når de søndag læser meningsmålingen fra Voxmeter.

Her er rød blok nu foran med 57,2 procent mod blå bloks 42,3 procent.

Omregnet i mandater giver det 104 til rød blok (inklusiv Alternativet, der står til 5) mens blå blok må nøjes med 71 mandater, hvoraf 5 går til Nye Borgerlige, der forleden meldte ud, at de på ingen måder vil støtte Løkke.

Hverken Stram Kurs, Kristendemokraterne eller Klaus Riskær står til at komme ind.

Andre målinger spår dog at valget bliver tættere.

 

Ellemann om V-formandspost: Ikke afvisende

Når Venstres Jakob Ellemann-Jensen bliver spurgt direkte om han skal være den næste formand for Venstre, svarer han hverken afvigende eller kategorisk. Det skriver Berlingske:

”Det nemmeste havde været bare at sige fladt nej. Men så ville du vide, at det var løgn,” siger han til avisen og uddyber:

”Det nemmeste ville jo være bare at sige nej. Men når jeg siger »tror« – når jeg tager det der lille forbehold – er det, fordi jeg virkelig håber og meget målrettet arbejder for, at vi genvinder regeringsmagten, og at Lars fortsætter som formand for vores parti i mange, mange år,” siger han.

Venstres næstformand Kristian Jensen ses dog som favorit til at overtage posten efter Løkke, men flere medier har kunnet berette om hvordan Venstre-folk på kryds og tværs af partiets traditionelle fløje, forsøger at undgå, at det sker.

Læs hele historien her.

 

DF modtager svensk hjælp i valgkampen

Det svenske, indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne, har indrykket en annonce i Jyllands-Posten, hvor den svenske partileder Jimmie Åkesson opfordrer sit nabofolk til at sætte krydset ved Dansk Folkeparti den 5. juni og gentager således den gestus, som DF viste i september sidste år, da det var Sverigedemokraterne, som var på valg.

Tak til Sverigedemokraterne lyder det fra folketingsmedlem Hans Kristian Skibby:

placeholder

Det kan undre, for Dansk Folkeparti har ellers tidligere været imod den slags indblanding i andre landes valg. Og forleden kaldte partiet den svenske klimaaktivist Greta Thunbergs tale i København for utidig indblanding i valgkampen.

placeholder

 

Løkke vil have broløb tilbage, som hans egen minister afskaffede

Hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre, så skal løbere igen kunne snøre løbeskoene og krydse Storebælt. Det skriver DR.

Hos Venstre ser man nemlig gerne, at broløbet over Storebæltsbroen vender tilbage, selv om det er blevet fjernet i statsministerens nuværende regeringsperiode.

I 2017 besluttede transportminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, at løbet skulle afskaffes med begrundelsen, at det skabte trafikale problemer.

Dermed blev løbet i september 2017 det sidste, men nu er der altså en chance for, at det vender tilbage. Ikke mindst fordi Socialdemokratiet bakker op om forslaget. Det meddeler partiets velfærdsordfører, tidligere transportminister Magnus Heunicke.

Læs hele historien her.

 

Formand for tysker socialdemokrater træder tilbage efter vælgerlussing

Valg har konsekvenser. Også selvom det ”bare” er til Europa-Parlamentet. Lederen af det tyske socialdemokrati, SPD, Andrea Nahles meddeler, at hun går af efter partiets dårlige valg til Europa-Parlamentet. Det skriver Berlingske.

Andrea Nahles siger, at hun både går af som partileder og som leder af SPD's parlamentsgruppe i forbundsdagen i Berlin. Hun siger, at hun ikke har den opbakning i partiet, som hun har brug for.

»Diskussioner internt i SPS's parlamentsgruppe og tilbagemeldinger fra partimedlemmer har vist mig, at jeg ikke længere har den støtte, som jeg har brug, hvis jeg skal løse mine opgave,« siger Nahles i en erklæring søndag.

Nahles, der er den første kvindelige leder af SPD, siger, at hun går af som partileder mandag og nedlægger sin post som gruppeleder i parlamentet tirsdag.

Læs hele historien her.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er muligt Løkke klamrer sig til formandsskabet med fri bil, chauffør, 200.000 om året plus løn som Venstres formand og ft.medlem. Men hvad siger man i Venstre?? Tabes valget og magten, hvad alt tyder på, hvad sker der så. Tro ikke de røde partier, Ingen af dem, ladet deres i retorikken ultimative krav bremse en rød regering.
De finder løsninger.
Og Ellemann er bestemt et godt bud, som næstformand, og siden formand, men de kan ikke komme uden om KJ med troværdighed i behold. Det vil få 2014 kælder dramaet op igen

Annonce