Godt nyt for Chip og Chap – dårligt nyt for alle os andre

Leder: Væksten skal skabes af billigere nødder og regnjakker, mens forringelser af kollektiv transport og jobcentre skal skaffe pengene. Udsigtsløst.
Billede: Disneyclips.com

Godt nyt for Chip og Chap. Hvis du ligesom de folkekære Disney-egern gerne nyder en god nød, så kan du roligt glæde dig over det nye erhvervspakke fra regeringen, som skal skabe vækst og innovation i Danmark. Det sænker nemlig en række afgifter, som blandt andet omhandler nødder, te, regnjakker og en række grænsehandelsesudsatte varer.

[read-also]

En oprydning i afgiftsjunglen kan bestemt være en overvejelse værd, men når man ser på det samlede udspil fra regeringen, som er blevet vedtaget med stemmer fra Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, så udstiller det i ekstrem grad manglende fokus på fremtiden, yderligere skævvridning af det danske samfund og totalt mangel på opfindsomhed.

Det kan med andre ord være fint med en aftale, der afskaffer 65 forskellige afgifter og afgiftssatser, men når den samtidig koster mindst 720 millioner kroner om året i tabte indtægter for statskassen, så bliver blikket noget mere nedslået.

I bedst fald overflødige -  i værste fald skadelige
Målet om højere vækst og stærkere innovationskraft fejler intet. Med midlerne er stærkt tvivlsomme og finansieringen er helt på månen.

I regeringens optik kommer væksten, hvis forbrugerne får mulighed for at kaste nogle billigere nødder og flere sodavand ned i løgnhalsen

I regeringens optik kommer væksten, hvis forbrugerne får mulighed for at kaste nogle billigere nødder og flere sodavand ned i løgnhalsen. Eller hvis staten med en såkaldte aktiesparekonto kan lokke nogle småsparer ud på aktiemarkedet i en tid, hvor verdens en største banker Deutchebank ellers advarer om stigende ustabilitet og udsigt til en ny finanskrise. At nøddeproducenter eller endnu større aktivitet i en i forvejen ekstrem aggressiv finansiel sektor skulle være vejen frem kræver vist et par meget ideologisk blåformørkede briller at få øje på.

De enkelte elementer i aftalen er i bedst fald overflødige eller i værste fald direkte skadelige. Særligt når man kigger på de områder, hvor regeringen med opbakning fra Dansk Folkeparti og Radikale Venstre vil spare på. Når det kommer til finansieringen, så er det nemlig den kollektive trafik (DSB), de arbejdsløse, kommunerne, den grønne omstilling og det økonomiske råderum, der skal holde for.

Op til 380 millioner kroner mindre til DSB og afskaffelse af den kommunale refusion for 870 millioner kroner fra 2019 og frem betyder oversat til godt dansk: dyrere eller ringere offentlig transport og underminering af den aktive arbejdsmarkedspolitik. Sådan. Tak, for den Løkke!

Direkte udsynsløst

Hvis man prøver at kigge bare en lille smule frem i tiden, så har vi jo netop brug en mere smidig offentlig transport, vi har brug fore en mere omstillingsparat arbejdskraft, vi har brug for et massivt løfte i efteruddannelse, vi har brug for en langt mere ambitiøs forskningsindsats og vi har brug for fuld turbo på den grønne omstilling.

Vi har jo netop brug en mere smidig offentlig transport, vi har brug fore en mere omstillingsparat arbejdskraft

Intet af det leverer regeringen og deres kumpaner i Dansk Fokepart og Radikale Venstre på – det er en omgang klassisk højrefløjs-erhvervspolitik uden den mindste form for udsyn. Det giver ingen retning, ingen prioritet og ikke nogen form for billede af hvad Danmark skal leve af i fremtiden.

Regeringens ambitioner for fremtiden strander ved Chip og Chap.


Jens Jonatan Steen
 er chefredaktør på Netavisen Pio

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook