Grevefamilie taler med to tunger: Sylvia Pio-materiale findes på Knuthenborg

Lensgreve Christoffer Knuth og greve Marcus Knuth afviser at kende til historisk materiale om Sylvia Pio, men Knuth-familien har givet historiker adgang til materialet
Lensgreve Christoffer Knuth til Knuthenborg og greve Marcus Knuth, der også er politisk ordfører for De Konservative, taler tilsyneladende med to tunger i sagen om det historiske materiale om Sylvia Pio, som Knuth-slægten i sin tid lånte af Arbejdermuseet - mod at tilbagelevere det igen. Men familien Knuth brød aftalen og har aldrig tilbageleveret materialet.

Sylvia Pio løb i 1902 ind i lensgreve til Knuthenborg, Eggert Knuth, i USA

Sylvia Pio er datter af arbejderbevægelsens grundlægger, Louis Pio. Sylvia Pio løb i 1902 ind i lensgreve til Knuthenborg, Eggert Knuth, i USA. De to blev senere gift og fik to børn sammen. Ægteskabet holdt i omkring ti år.

Arbejdermuseets direktør, Søren Bak-Jensen, efterlyste sidste uge via et opslag på Facebook endnu engang det historiske Sylvia Pio-materiale, som befinder sig på godset Knuthenborg på Lolland den dag i dag.

Søren Bak-Jensen oplyser, at museet “utallige gange” gennem de seneste 90 år har henvendt sig til Knuth-familien for at få materialet tilbage, men uden at Knuth-familien har reageret. Heller ikke aktuelt har familien Knuth reageret på museets fornyede appel rettet direkte til lensgreve Christoffer Knuth og dennes lillebror, den konservative politiker Marcus Knuth.

placeholder

 

“Vi har ikke hørt fra familien Knuth endnu,” sagde direktør for Arbejdermuseet, Søren Bak-Jensen, til Netavisen Pio mandag.

Vi har ikke hørt fra familien Knuth endnu

Lensgreven i 2019: Bør blive på Knuthenborg

I et interview med Politiken i 2019 lod lensgreve Christoffer Knuth forstå, at han ikke aner noget om, hvor materialet måtte befinde sig. Lensgreven omtaler i 2019-interviewet Pio-materialet som en bog. Han antyder dog samtidig, at materialet - hvis det findes - bør blive på Knuthenborg:

“Hvis den stadig eksisterer, er vi rigtig glade for, at den er her i den nærmeste familie med Louis Pio,” siger Christoffer Knuth, der ikke kender meget til arbejderbevægelsens forespørgsler om at få Sylvia-materialet retur.

Christoffer Knuth fortsætter: 

Hvis den stadig eksisterer, er vi rigtig glade for, at den er her i den nærmeste familie med Louis Pio

“Jeg ved godt, at nogen snakkede om det på et tidspunkt, men vi er virkelig ude på niende decimal i min viden om Knuthenborg.”

Lensgreven lurerpasser

Netavisen Pio har siden fredag bedt Christoffer Knuth forholde sig til anmodningen fra Arbejdermuseet, herunder museets opfordring til at indgå i en dialog, der kan føre til en løsning, som både Knuth-familien og museet kan leve med.

Men Christoffer Knuth har ikke reageret på Netavisens Pio’s mange henvendelser.

Men Christoffer Knuth har ikke reageret på Netavisens Pio’s mange henvendelser

Mandag understreger Marcus Knuth over for Netavisen Pio, at sagen efter hans mening alene sorterer under Christoffer Knuth, og at han i øvrigt intet aner om Sylvia Pio-materialet:

“Jeg har ikke noget med den her sag at gøre. I hænger mig ud i Netavisen Pio. Jeg har ikke boet på (Godset, red.) Knuthenborg de sidste 25 år. Prøv lige at hør: Der ikke nogen, der aner, hvor den her Sylvia Pio-bog har været henne de sidste hundrede år,” sagde Marcus Knuth til Netavisen Pio, der er vred over, at Netavisen Pio overhovedet kontakter ham om sagen:

“Det grænser til chikane,” lød det fra den konservative politiker, der - som sin storebror Christoffer - er søn af lensgreve Adam Knuth, der døde i 2013 og forfatter Helle Stangerup, der døde i 2015.

På spørgsmålet om Marcus Knuth ikke føler et personligt ansvar for at medvirke til, at der kan findes en løsning på striden mellem Arbejdermuseet og familien Knuth, lyder svaret, at han føler sig hængt ud som gemen tyveknægt:

" (....) Men når det er sådan, at I hænger os ud for at være gemene tyveknægte og så derefter siger, at vi skal kontakte Arbejdermuseet, så forsvinder alt velvilje som dug for solen.”

I hænger os ud for at være gemene tyveknægte

Historiker fik adgang til Sylvia-materialet

Stik imod melodien fra Knuth-brødrene fremgår det af Sylvia-biografien “Sylvia Pio - en adelig socialist”, skrevet af historikeren Kristian Hvidt i 2009, at det historiske materiale om Sylvia Pio i den grad eksisterer.

Kristian Hvidt oplyser nemlig, at Adam Knuth - Marcus’ og Christoffers far - gav ham adgang til en grøn kuffert på Knuthenborg Gods. Kufferten indeholdt netop det historiske materiale, som Knuth-brødrene nu ikke rigtig vil kendes ved.

Det var lige præcis det historiske materiale, der gjorde Kristian Hvidt i stand til at skrive biografien om Louis Pio’s datter, Sylvia Pio, oplyser Hvidt i biografien.

I en anmeldelse af Hvidt’s biografi på historie-online.dk skriver Poul Porskær Poulsen, at det historiske Sylvia Pio-materiale på Knuthenborg er “enestående materiale”:

“Ingen skal påstå, at Kristian Hvidt er en ugebladsforfatter, og han gør da også rede for, hvordan han på Knuthenborg fik lov at gennemgå en grøn kuffert med Sylvias korrespondance. Og den var omfattende – hun skrev utallige lange, velskrevne breve til mange forskellige mere eller mindre kendte – Edvard Brandes, Th. Stauning osv. – og de svarede hende,” hedder det.

Anmelder Poul Porskær Poulsen fortsætter:

“Sylvia skrev godt og indholdsrigt – og overraskende godt dansk. Dette er i sig selv bemærkelsesværdigt, eftersom hun jo helt var vokset op med engelsk og ikke havde beskæftiget sig meget med det danske sprog, inden hun kom til Danmark i forbindelse med sit bryllup. Men brevskrivning på dansk (og naturligvis engelsk) beherskede hun til fuldkommenhed. Dette enestående materiale har sat Hvidt i stand til at skrive sin bog, og dermed også komme relativt tæt på den fascinerende dame. Det er der kommet en god bog ud af.”

Dette enestående materiale har sat Hvidt i stand til at skrive sin bog og dermed også komme relativt tæt på den fascinerende dame

Marcus Knuth stolt og fascineret af sine Pio-rødder

Den konservative politiker og greve, Marcus Knuth, er - uanset vreden over, at Netavisen Pio forelægger ham Arbejdermuseets kritik - både stolt og fascineret af sine Pio-rødder.

Det fremgår med al tydelighed af et opslag på Facebook, som Marcus Knuth lagde op 1. maj 2020. Opslaget er prydet af et billede af Marcus Knuth i militær uniform - side om side med et foto af arbejderlederen og grundlæggeren af Socialdemokratiet, Louis Pio, ligeledes i militær uniform.

placeholder

Marcus Knuth skriver om Louis Pio:

“Og jeg siger det som Folketingets eneste efterkommer af Louis Pio, der i 1871 stiftede den danske arbejderbevægelse og Socialdemokratiet.

Min tipoldefar, Louis Pio, var ligesom jeg officer i hæren, da han var ung. Det er jeg stolt af

Min tipoldefar, Louis Pio, var ligesom jeg officer i hæren, da han var ung. Det er jeg stolt af.

Han kæmpede senere for lige løn- og arbejdsvilkår i en tid, hvor det var uhørt. Det er jeg også stolt af.

Men Louis Pio gik også for langt. I 1872 opfordrede han til opstand og blev dømt til seks års fængsel for at ville omstyrte det danske samfund. Det er jeg ikke så stolt af.

Louis Pio emigrerede efterfølgende til USA, efter sigende med en fyrstelig betaling for at opgive sin socialistiske kamp i Danmark. Mere socialist var han altså heller ikke.”

“Danmarks vistnok første adelige socialist”

Marcus Knuth er mindst lige så stolt og fascineret af at være efterkommer af Louis Pio’s datter, Sylvia Pio:

“Louis Pios datter, Sylvia Pio, mødte og blev forelsket i min oldefar, Eggert Knuth, da han som ung mand var på dannelsesrejse i Florida. Sylvia flyttede med hjem til Danmark og blev lensgrevinde på Knuthenborg. Danmarks vistnok første adelige socialist.

Sylvia flyttede med hjem Danmark og blev lensgrevinde på Knuthenborg. Danmarks vistnok første adelige socialist
 

Modpolerne lå desværre for langt fra hinanden. Efter at have fået min farfar og hans søster forliste ægteskabet, og Silvia helligede sig socialismens kamp i København, hvor hun allierede sig med blandt andre Torvald Stauning.

Sylvia døde i 1932, blot et år inden hendes barnebarn, min far, Adam Knuth, blev født hjemme på Knuthenborg.”

Marcus Knuth skriver i sit Facebook-opslag, at for ham er hans egen familie-historie en påmindelse om, at det danske samfund kun fungerer, når alle samfundslag trives side om side:

“For mig er historien en påmindelse om, at det danske samfund kun fungerer, når alle samfundslag trives side om side. Når vi lytter til hinanden i stedet for at gøre oprør. Når vi danskere giver plads til hinanden og respekterer hinandens ønsker, kultur og forskellighed.”


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Historisk materiale;-)
Det er jo en fuldstændig ligegyldig person!
Pio familien har ikke gjort noget godt for det danske samfund, tværtimod har Socialdemokraterne det med at gældsætte Danmark!

Det er en ligegyldig kommentar.
Naturligvis har Pio-familien en stor historisk interesse.
Familien Pio har vist ikke gældsat Danmark, dét er vist en ommer Jens Peder Nielsen.....

Annonce