Grønland venter stadig på ny regering

Grønland har stadig ikke fået ny regering, siden Partii Naleraq sagde farvel til Kim Kielsens koalitionsregering den 9. september.
Når jeg kigger ud af vinduet på kontoret i disse dage, er det ikke træer og flade veje, der møder mit blik. Det er derimod høje fjelde, hvor sneen så småt er begyndt at lægge sig på toppen. Jeg er nemlig i Grønland. Nærmere bestemt Sisimiut, Grønlands næststørste by, som ligger lige nord for Polarcirklen.

Jeg er så privilegeret, at mit arbejde af og til bringer mig til Sisimiut, og det giver mig mulighed for at følge med i grønlandsk politik på lidt nærmere hold end ellers. Og lige nu er grønlandsk politik særligt interessant. Landsstyreformand Kim Kielsen fra Grønlands største parti Siumut har nemlig stadig ikke fået dannet en ny koalitionsregering, siden Partii Naleraq forlod koalitionen den 9. september.

Parlamentarisk arbejde udskudt

Det grønlandske parlament, Inatsisartut, mødes normalt to gange om året: til forårs- og efterårssamling. I skrivende stund skulle efterårssamlingen være gået i gang. Den er imidlertid blevet udskudt til på onsdag. Kim Kielsen har benyttet sig af retten til at udsætte efterårssamlingen, så han kan forsøge at forhandle en koalitionsaftale på plads.

Med til historien hører, at Kim Kielsen valgte at trække stikket og tage på rensdyrjagt umiddelbart efter, at Partii Naleraq havde trukket sig fra koalitionen. Hele forløbet har fået oppositionspartierne Inuit Ataqatigiit (IA) og Samarbejdspartiet til at være særligt kritiske over for beslutningen om at rykke efterårssamlingen.

”Det har ikke været rettidig omhu, at Kim Kielsen ikke har udnyttet tiden til at forhandle et nyt samarbejde på plads. I stedet for ser vi nu denne virak, der ender med en udsættelse”, udtaler IA's gruppeformand, Múte Bourup Egede, mens Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet ser udsættelsen ”som en tilsidesættelse af det parlamentariske arbejde”.

Status er derfor, at Kim Kielsen stadig har serveretten i forhold til at sammensætte en ny koalitionsregering inden onsdag, hvor Grønlands parlament samles. Han har meddelt, at han under ingen omstændigheder vil overlade forhandlingsretten til IA’s formand, Sara Olsvig. Derfor er alternativet enten en mindretalsregering støttet af partiet Demokraterne eller nyvalg. Grønland har imidlertid ikke tradition for mindretalsregeringer, og derfor bliver det spændende at se, hvad de næste dage bringer i grønlandsk politik.

Faktaboks: De grønlandske partier
Det grønlandsk parlament, Inatsisartut, består af 31 medlemmer fra seks forskellige partier. Efter Partii Naleraq trak sig fra regeringen først i september, består den grønlandske regering, Naalakkersuisut, af partierne Siumut, Nunatta Qitornai og Atassut. De øvrige partier, der i denne valgperiode er repræsenteret i Inatsisartut, er Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Samarbejdspartiet.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Uddannet cand.mag. i retorik. Arbejder til daglig på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor hun bl.a. arbejder med videnskabsformidling inden for byggeri og anlæg samt DTU's arktiske aktiviteter.


Flere artikler om emnet

Annonce