Grønt regeringsudvalg skal drive klimapolitikken frem

”Fantastisk, det har vi længe anbefalet,” lyder det fra direktøren hos Danmarks grønne tænketank, Concito, Christian Ibsen.
Regeringen opretter nu et nyt regeringsudvalg, der skal sikre at regeringen når sit klimamål: At CO2-udledningen nedbringes med 70 procent i 2030. Udvalget skal drive klimapolitikken frem og sikre en tæt koordinering af klimaindsatsen ministerierne imellem.

Det er statsminister Mette Frederiksen (S), der har født ideen om det koordinerende klima-udvalg:

”Regeringens udvalg for grøn omstilling skal bidrage til, at vi kan skabe markante resultater for natur, miljø og klima i Danmark, og styrke indsatsen for at Danmark påtager sig et globalt grønt lederskab,” skriver Mette Frederiksen til Netavisen Pio om baggrunden for udvalgets oprettelse.

Klima: Hele regeringen skal inddrages

Statsminister Mette Frederiksen uddyber:

En ambitiøs grøn omstilling kan ikke drives fra de enkelte grønne fagministerier alene

”En ambitiøs grøn omstilling kan ikke drives fra de enkelte grønne fagministerier alene. Det kræver hele regeringens inddragelse. Grønne hensyn vil i min regering blive tænkt på tværs af politikområder”.

Mette Frederiksen understreger over for Netavisen Pio, at der er tale om en nyskabelse i den danske statsadministration: 

”Der er tale om en nyskabelse i den danske statsadministration som afspejler en ny og mere ambitiøs retning for klima, miljø og natur. Koordination og målopfyldelse på det grønne område bliver nu et institutionaliseret hensyn i regeringens arbejde.”

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen siger, at udvalget skal sikre at regeringens klimamål bliver til virkelighed:

Dan Jørgensen for bordenden

”Vi har sat ambitiøse mål om klima, biodiversitet og miljø. Det her udvalg skal sikre, at de bliver til virkelighed og ikke bare forbliver målsætninger. I stedet for at ministrene sidder i hver sin silo, så skal alt, hvad der handler om den grønne omstilling, behandles sammen i det her udvalg,” siger klima- og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til Politiken.

Formålet med udvalget – Grønt Udvalg, er, at indsatsen i den grønne omstilling skal tænkes ind alle steder. Udvalget skal gøre det nemmere at gennemføre de ændringer i samfundet, som skal til for at nå regeringens klimamål.

Det nye grønne regeringsudvalg skal ledes af klima-, energi- og forsyningsministeren Dan Jørgensen. Derudover bliver ministrene for miljø, skat, fødevarer, transport, erhverv og uddannelses- og forskning faste medlemmer - mens finansministeren og statsministeren deltager i udvalget i ”nødvendigt omfang”.

Regeringsudvalget for grøn omstilling, bliver, ifølge klimaminister Dan Jørgensen, ligestillet med de to nuværende og meget indflydelsesrige udvalg, Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget.

Dan: ”En milepæl”

På den baggrund betegner Dan Jørgensen oprettelsen af Grønt Udvalg som ”en miljøpæl i dansk miljø- og klimapolitik”.

Dan Jørgensen præsenterer det grønne regeringsudvalg således på det sociale medie, Twitter:

placeholder

Hos Danmarks grønne tænketank, Concito, kan direktør Christian Ibsen, næsten ikke få armene ned af glæde:

”Fantastisk. Det har vi længe anbefalet at man gjorde,” siger han til Netavisen Pio.

Det er den helt rigtige måde at gøre det på

”Det er den helt rigtige måde at gøre det på, hvis man mener det her for alvor. Klimaindsatsen og grøn omstilling skal i det hele taget op i nogen omdrejninger på tværs af alle sektorer, og i et omfang vi slet ikke har set endnu,” siger Christian Ibsen.

Han betegner oprettelsen af det koordinerende Grønt Udvalg for et ”modigt skridt”:

”For det gør op med den struktur, der er i dag. Vi har hele tiden anbefalet et grønt omstillingsudvalg, hvor samordner de her politikker – og sætter én for bordenden, der driver det frem. Det bliver nok så afgørende, at man også står fast i forbindelse med implementeringen af de her politikker. Og at implementeringen følges tæt,” understreger Ibsen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

TAK! En velskreven og nødvendig tekst af Jan Kjærgaard !
Det er dejlig at den idé med "grøn omstilling" i industrien, transport, energiforbrug og konsum er ved at tage fat i dagens danmark !...det er dejlig at regeringen, ministerierne og institutionerne proklamerer "grøn omstillig" !
Den "grønne omstilling" er jo en globale nødvendighed for vores verdens og civilisationens overlevelse!
Den globale klimaforandring som vi selv kan se og føle og som er veldokumenteret i videnskabeberne, er jo en faktum som ikke kan stoppes (!), men som kun kan reduceres igennem "grøn omstilling" .
Al de, nu synlige fænomener af den globale klimaforandring, på Grønland, Island, i Arktis og Antarktis, i skovene ( se Amazonasområde, se Sibirien, se vores egne og de europæiske skove osv) er uoverskuelig og alarmerende ! Mange tropiske områder i feks Afrika, lider under udvidelser af ørken og er ved at blive u-beboelig for mennesker ( se den kaos af migration til Norden ! Mennesker flygter væk fra u-beboelige områder og dens politiske kaos !) Se den flygtlingestrøm over Balkan og over middelhavet!
Jeg mener at vores indtil nu `konsumopførsel´ ( frihed til konsum !) kigger nødvendige forandringer i øjnene.., som helt sikkert vil finde hård kritik i dele af samfundet som afviser videnskabernes advarsel! Og landets og EU´s indtil nu praksis af "humane solidaritet" igennem folks og ovenfor `klimaflygtningerne´ fra afrikas tropiske (u-beboelige..) områder er udfordret!

Annonce