Guide til valgaftenen: Sjælland-Sydjylland

Her er de store persondramaer på Sjælland og i Syddanmarks tre storkredse, som man skal lægge mærke til i aften.
Mens meningsmålingerne spår dødt løb mellem blokkene spidser kampen om mandaterne internt i partierne til. Her er de personvalgvalg som vi forudser, der bliver tætte i landsdelen Sjælland-Sydjylland.

Sjællands Storkreds

Hos Socialdemokraterne er der maksimal spænding, hvor 9-10 kandidater kæmper om 6-7 pladser. Det ender formentlig med, at nogle af partiets folketingsmedlemmer mister deres plads.

Mest opmærksomhed kredser sig om de radikale hvor energiminister Rasmus Helveg Petersen er oppe imod Zenia Stampe om et mandat. Det var kun 800 stemmer der skilte de to sidste gang.

Zenia Stampe har fået helt enorm eksponering både i gamle og på sociale medier i valgkampen, men Rasmus Helveg har haft rigtigt mange annoncer i valgkampen – og navnet giver vel også lidt. Det bliver en gyser.

Hos SF er både Astrid Krag og Ole Sohn forsvundet, og i stedet er der kamp om et mandat mellem folketingsmedlem Trine Pertou Mach, det unge byrådsmedlem Jakob Mark, tidligere folketingsmedlem Meta Fuglsang og regionsrådsmedlem Fleming Stenild.

Det er også i Sjællands Storkreds, at Venstres Lars Løkke Rasmussen stiller op og det bliver interessant at se om han kan slå Pia Kjærsgaards 46.000 personlige stemmer fra sidst. Han vil i så fald trække en række Venstrefolk ind på nogle billige mandater.

Fyns Storkreds

På Fyn er der også virkelig tæt kamp om mandaterne hos Socialdemokraterne, hvor kun Dan Jørgensen og Carsten Hansen på forhånd kan føle sig nogenlunde sikre. Det kan betyde farvel til enten Trine Bramsen, Julie Skovsby eller Jan Johansen.

Et andet spændende valg er i SF, hvor tidligere formand Annette Vilhelmsen er oppe imod Vikaren fra Helvede, Karsten Hønge om partiets ene mandat.

En anden der er på vippen er de konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, der skal håbe på at Pape-effekten slår igennem på valgdagen. Også de Radikales Camilla Hersom er i farezonen, hvis de radikale mister deres mandat.

Sydjyllands Storkreds

Hos Socialdemokraterne er der tæt kamp om pladserne, hvor kun finansminister Bjarne Corydon og skatteminister Benny Engelbrecht på forhånd kan føle sig sikre. Det bliver blandt andet interessant at se hvordan finansordfører Jesper Petersen klarer sig i sit første møde med vælgerne siden skiftet fra SF.

Hos Liberal Alliance er der formentlig to mandater. Det kan give plads til folketingsmedlem Mette Bock og sociolog Henrik Dahl.

Hos de radikale er der lagt op til et tæt valg mellem folketingsmedlemmerne Lotte Rod og Malene Borst Hansen og Sønderborgs populære byrådsmedlem Stephan Kleinschmidt om et enkelt mandat. Stephan Kleinschmidt har tyske aner og fik 2.500 personlige stemmer til kommunalvalget i Sønderborg, hvor han stillede op for Slesvigsk Parti.

I Sydjylland finder man også en af favoritterne til at blive årets absolutte stemmesluger, nemlig Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Det trækker blandt andet et af partiet unge håb, Peter Kofod Poulsen, med ind.

Læs også vores oversigt over valgene i hovedstaden

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce