Annonce

Gul fagforening chokerer: Opfordrer til at tage konfliktramt arbejde

Det vækker harme at en gul fagforening opfordrer sine medlemmer til at tage konfliktramt arbejde i forbindelse med en eventuel konflikt.
Ase Lønmodtager, der er en såkaldt gul fagforening, opfordrer i en mail sine medlemmer om at tage konfliktramt arbejde, hvis der kommer til konflikt på det offentlige område. Og det vækker harme i LO-fagbevægelsen, der mener at Ase Lønmodtager forsøger at underminerer den danske model.

Det skriver Avisen.dk, der er kommet i besiddelse af en mail, der udførligt instruerer Ase’s medlemmerne i, hvordan de skal forholde sig, hvis konflikten rammer deres arbejdsplads.

Blandt andet præciseres det, at man som medlem af Ase Lønmodtager skal sige ok til at løse arbejdsopgaver, som man egentlig ikke er ansat til.

”Det kan for eksempel blive aktuelt, hvis du skal indgå i et nødberedskab på arbejdspladsen, fremgår det af mailen,” der er havnet i mailboksen hos foreningens cirka 150.000 medlemmer.
Helt vildt usolidarisk

Mailen fra Ase Lønmodtager vækker vrede blandt en af de organisationer, som lige nu er ved at ende i konflikt.

"Det er helt vildt usolidarisk. Og jeg kan ikke forstå, at de ikke er i stand til at se det her i et lidt bredere perspektiv. Nemlig at det her ikke kun handler om dem selv, men om hele den danske model og princippet om at det er arbejdsmarkedets parter der forhandler løn og ikke er politikerne, der bestemmer det ved lov," siger Trine Falck Steen, der er næstformand for Silkeborg Lærerforening til Netavisen Pio.

Hun er ganske godt bekendt med udfordringen med at have kolleger, som ikke er medlem af en overenskomstbærende fagforening.
"Problemet med medlemmerne af de her gule fagforeninger er, at de gerne vil have alle goderne ved at være medlem af en rigtig fagforening, men at de ikke selv er villige til at bidrage"

HK chokeret og vred

Formand for HK Stat, Rita Bundgaard, er chokeret og vred over, at en forening sender en udførlig guide ud til, hvordan lønmodtagere kan være konfliktbrydere.

”Jeg bliver faktisk ret chokeret over, at man på skrift på den måde kommunikerer ud, at det er okay at tage andres arbejde, mens de er i konflikt. Det viser med al tydelighed, at man ikke er en fagforening og ikke anerkender den danske model,” siger hun til avisen.dk.

Jeg bliver faktisk ret chokeret over, at man på skrift på den måde kommunikerer ud, at det er okay at tage andres arbejde

Rita Bundgaard er provokeret over, at Ase Lønmodtager med sin detaljerede instruks er med til at underminere de våben, som der er i værktøjskassen, når arbejdsmarkedets parter ikke når frem til en løsning ved forhandlingsbordet.

”Jeg bliver ret vred over, at man opfordrer folk til at stille sig til rådighed og påtage sig andres konfliktramte arbejde.Ase skriver jo næsten til medlemmerne, at det kan være karrierefremmende at stille sig i forreste række og vise arbejdsgiveren, hvad man kan, mens andre kolleger er i konflikt. Det er bare ikke i orden,” fastslår Rita Bundgaard.

Raser på sociale medier

Rita Bundgaard bakkes på de sociale medier op af flere fra lønmodtagersiden, som udtrykker vrede over mailen.

”Vi skal som lønmodtagere ikke undergrave dem, der arbejder for at skaffe bedre vilkår til alle, ved at tage deres strejkeramte arbejde! Det har intet med at være en fagforening. Stå sammen, venner, og glem det håbløse råd fra ASE,” skriver LO’s næstformand Morten Skov Christensen i et tweet.

 

Også fra FOA, som er et af de forbund hvor mange står til at ryge ud i konflikt, er man ikke begejstret for mailen:

Nassere, lyder det om Ase fra en tredje bruger, Trein Møller:

Krigserklæring mod den danske model

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder mailen for en krigserklæring til de etablerede fagforbund, der for øjeblikket forsøger at forhandle en overenskomst hjem.

”Det er en krigserklæring overfor de rigtige fagforeninger, der selvfølgelig har deres egne medlemmer, der kan blive lockoutet eller gå i strejke,” siger han til avisen.dk.

Det er ikke første og bliver heller ikke sidste gang i Danmarkshistorien, at nogle lønmodtagergrupper opfører sig usolidarisk, pointerer han.

”Tit er det arbejdsgiverne selv, der har organiseret strejkebrydere og fået nogle til tage konfliktramt arbejde - også under tariffen. Men nu er det på lønmodtagersiden, at du har fået brudt enhedsfagbevægelsen og dermed laver splittelse.”

Og Det Faglige Hus, der ligeledes er en gul fagforening, har på deres hjemmeside lavet en tilsvarende guide til deres "kunder".

Der er varslet konflikt fra 4. april. Konfliktvarslet betyder, at parterne nu i første omgang skal mødes i Forligsinstitutionen for at prøve at nå frem til et kompromis.

Forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten med to uger to gange, hvis hun vurderer, at yderligere forhandlinger kan bane vejen for et overenskomstforlig.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet