Annonce

Gyldent håndtryk på 13 millioner

Henning Hürdum fik et gyldent håndtryk på knap 13 mio. kroner, da han blev fyret som direktør i Sparbank Vest efter år med røde tal på bundlinjen.
Men ikke nok med, at Hürdum som direktør fik en meget høj løn, så fik han også et gyldent håndtryk på ikke mindre end 12,7 mio. kroner efter sin fyring.

Frem til 2010 var Henning Hürdum eneste mand i den daværende Sparbank Vests direktion. Når man er ene mand med opgaven, fortjener man i Sparbank også en modsvarende høj hyre, var logikken tilsyneladende. Løn og pension til direktøren sneg sig i al fald i året 2008 op på den nette sum af 5,4 mio. kr., heraf 4,7 mio. kr. i vederlag.

Set i forhold til, at der er tale om en “mindre” mellemstor dansk provinsbank er disse lønninger næsten af amerikanske dimensioner”, skrev Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansen på sin blog i 2010. Men ikke nok med, at Hürdum som direktør fik en meget høj løn, så fik han også et gyldent håndtryk på ikke mindre end 12,7 mio. kroner efter sin fyring, der var forårsaget af uenigheder om bankens vækststrategi.

Når Sparbank rent faktisk havde dette behov for statslige støttepenge, kunne man jo passende kigge indad og meget symbolsk revidere direktørens skyhøje vederlag.

Det interessante er imidlertid også, at hvis man sammenligner de samlede direktionsudgifter fra tiden med Hürdum i direktørstolen til tiden efter Hürdum, så fik Hürdums afløsere i år 2011 sammenlagt i løn og pension præcis det samme, hvad Hürdum alene fik i hvert af årene 2008 og 2009: nemlig 5,4 mio. kroner. Det fortæller måske mest om Hürdums meget favorable lønvilkår, når de i alt tre direktionsmedlemmer, der sad i løbet af 2011, tilsammen fik Hürdums tidligere hyre på 5,4 mio. kroner.

Et andet aspekt vedrørende Sparbank er også det faktum, at Sparbank i bankpakke II i 2009 lånte 480 mio. kroner af staten. Når Sparbank rent faktisk havde dette behov for statslige støttepenge, kunne man jo passende kigge indad og meget symbolsk revidere direktørens skyhøje vederlag. Dette ville være den logiske konsekvens af, at bankens situation var alt andet end fantastisk. Sparbanks årsresultater fra 2008 og 2009 viste et underskud på henholdsvis 286 mio. kr. og 90 mio. kr. efter skat. Derfor kan Hürdums fratrædelsesgodtgørelse i 2010 næppe anses for at stå mål med hans præstationer i direktørstolen.

 

I denne serie vil Netavisen Pio sætte fokus på de ledende folk inden for finansverdenen, der bragte hele den vestlige verden i knæ gennem deres uansvarlige aktiviteter og sidenhen blev reddet af skatteborgerne.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet