Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som Netavisen Pio er kommet i besiddelse af.
17 ud af de 20 gymnasier, som på landsplan har flest indvandrere og efterkommere, ligger geografisk placeret i Region Hovedstaden.
14 gymnasier, hvor flertallet – mere end 50 procent – af eleverne er enten indvandrere eller efterkommere
Tallene viser også, at der på landsplan er 14 gymnasier, hvor flertallet – mere end 50 procent – af eleverne er enten indvandrere eller efterkommere.
Blandt de 14 gymnasier, hvor etnisk danske elever er i mindretal, ligger 11 af gymnasierne i Region Hovedstaden.
Et nærmere kig på de 11 gymnasier i Region Hovedstaden, hvor flertallet af eleverne er indvandrere og efterkommere, viser også, at fem af gymnasierne ligger i Københavns Kommune.
Et af de fem gymnasier er Københavns åbne Gymnasium, der ligger på Sjælør Boulevard 133 i Valby. Her er 53,4 procent af eleverne af anden etnisk oprindelse end dansk.
Men bevæger man sig væk fra nr. 133 og over til nr. 135 – blot 160 meter hen ad vejen – finder man Sankt Annæ Gymnasium. Her er det kun 5,7 procent af eleverne, der udgøres af indvandrere og efterkommere.
Her er 53,4 procent af eleverne af anden etnisk oprindelse end dansk
På trods af den mildt sagt meget korte afstand mellem de to gymnasier i Valby, har København åbne Gymnasium altså 47,7 procentpoint flere indvandrere og efterkommere end Sankt Annæ Gymnasium, som ligger blot 160 meter længere henne ad vejen.
Ifølge Google Maps er der en afstand på 160 meter mellem Københavns åbne Gymnasium på Sjælør Boulevard 133 og Sankt Annæ Gymnasium på Sjælør Boulevard 135 i Valby.
Kigger man isoleret på gymnasierne i Københavns Kommune, ligger Københavns åbne Gymnasium med sine 53,4 procent på en femteplads over andelen af elever med anden etnisk baggrund.
Som nr. 16 – og dermed tredjesidst blandt de gymnasiale uddannelsesinstitutioner, som er geografisk beliggende i Københavns Kommune – finder man Sankt Annæ Gymnasium med sine 5,7 procent.
Kun Christianshavns Gymnasium på Christianshavn, Det frie Gymnasium på Nørrebro og Ingrid Jespersens Gymnasieskole på Østerbro har – med henholdsvis 3,8, 2,8 og 2,3 procent – færre indvandrere og efterkommere end Sankt Annæ Gymnasium i Valby.
Andelen af efterkommere på landets gymnasier er steget gennem årene.
I 2005 var der 3,7 procent efterkommere i gymnasierne, mens tallet i 2018 var 8,9 procent.
I samme periode er andelen af elever med indvandrerbaggrund faktisk faldet. Fra 4,3 procent i 2005 til 3,1 procent i 2018. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Her har 87,6 procent af eleverne anden etnisk baggrund end dansk
”Den stigende andel efterkommere på gymnasierne skal ses i sammenhæng med, at efterkommere generelt udgør en større andel i den unge befolkningsgruppe,” siger Lene Riberholdt, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.
Blandt alle landets gymnasier topper Høje Taastrup Private Gymnasium listen over andelen af indvandrere og efterkommere. Her har 87,6 procent af eleverne anden etnisk baggrund end dansk, fordelt på 4,6 procent indvandrere og 82,9 procent efterkommere.
I august meldte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ud, at regeringen ønsker at indføre et loft på 30 procent over andelen af elever med anden etnisk baggrund.
Der skal ikke være mere end omkring 30 procent
”Der skal ikke være mere end omkring 30 procent med anden etnisk baggrund på uddannelsesinstitutionerne i Danmark,” sagde hun til Altinget.
Her forklarede Pernille Rosenkrantz-Theil, at det for hende og regeringen handler om, at der skal være lige chancer for de unge.
”Vi skal udvikle hele mennesker til det omkringliggende samfund, og der mener jeg, at vi får givet de unge mennesker alt for dårlige kort på hånden,” sagde hun.