Håndværkerfradrag er en gave til de højtlønnede

Hverken Socialdemokratiet eller AE-Rådet ser grund til at videreføre boligjobordningen.
Meget tyder på, at regeringen inden for kort tid vil spille ud med et forslag om at forlænge boligjobordningen, der også er kendt som håndværkerfradraget. Liberal Alliance, der indtil nu har været modstandere af ordningen, ser nemlig igen ud til at trække det korteste strå i den interne magtkamp i regeringen.

”Det er ikke vores politik at fortsætte boligjobordningen, men vi kan bare konstatere, at der ikke er flertal for at afskaffe den. Vi stemmer for det, der er regeringens politik, og den er et kompromis mellem tre partier. Og jeg konstaterer, at boligjobordningen er vigtig for Venstre og en del andre partier”, udtaler partiets finansordfører Joachim B. Olsen til Berlingske.

Dermed er vejen banet for, at ordningen kan forlænges, når den nuværende aftale udløber til nytår, idet både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti støtter, at ordningen videreføres i en eller anden form.

Fradrag for håndværksydelser og børnepasning
Lars Løkke Rasmussen gjorde det forud for folketingsvalget i 2015 til en betingelse for at påtage sig statsministerposten, at boligjobordningen blev genindført. Liberal Alliance var imidlertid imod ordningen, så i stedet indgik Venstreregeringen et noget uhellig alliance med Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet.

SF og Alternativet fik til gengæld omdøbt ordningen til en ”grøn boligjobordning”, idet der blev givet fradrag på 12.000 kroner per person til ”håndværksydelser med et grønt sigte”. Der blev desuden indført et fradrag på 6.000 kroner per person for hjemmeservice som rengøring, børnepasning og havearbejde.

Siden har både SF og Alternativet dog meddelt, at de ikke ønsker at videreføre ordningen, når den udløber til nytår. Først med dagens melding fra Liberal Alliance tegner der sig nu et flertal for at forlænge den.

Skatterabat til højtlønnedes boligrenovering
Socialdemokraterne var tilbage i 2015 imod at genindføre boligjobordningen, da der allerede dengang var kommet godt gang i hjulene inden for byggeriet, der ellers havde været hårdt ramt af krisen. Og heller ikke i dag står ordningen på den socialdemokratiske ønskeliste fortæller skatteordfører Jesper Petersen til Netavisen Pio:

”Det er selvfølgelig rart at få tilskud til håndværksopgaver. Men pengene kan jo altså kun bruges én gang, og vi mener, det er vigtigere områder at bruge pengene på. Vi skal sikre finansiering af velfærden, målrettede vækstinitiativer og flere penge til SKAT, forsvaret og politiet. Og så er der altså ikke meget tilbage af det økonomiske råderum”, lyder det fra Jesper Petersen.

Hos AE-Rådet er analysechef Jonas Schytz Juul heller ikke imponeret af de foreløbige evalueringer, der er foretaget af boligjobordningen. Han peger på, at mange af de opgaver, der er givet fradrag for, ville være blevet udført under alle omstændigheder, og at det især er de velstillede, der har gjort brug af ordningen:

”Det er en dyr skatteordning, hvor man giver skattefradrag til at især højtlønnede kan købe nogle ydelser, som de alligevel ville have købt. Så der er en høj grad af det, vi kalder ’dødvægtstab’”, forklarer han Netavisen Pio. Også Jonas Schytz Juul peger på, at de økonomiske konjekturer i byggebranchen taler imod, at man viderefører boligjobordningen.

S: Der findes mere effektive værktøjer mod sort arbejde
Både Venstre og Konservative har begrundet deres støtte til boligjobordningen med, at det kan reducere sort arbejde. Jonas Schytz Juul mener dog ikke, at foreløbige erfaringer med boligjobordningen i Danmark tyder på, at den skulle have nogen stor effekt på sort arbejde:

Jesper Petersen mener heller ikke, at kampen mod sort arbejde er noget stærkt argument for at genindføre ordningen. Der er andre og mere effektive værktøjer som kan tages i brug, mener han:

”Vi har gennem længere tid forhandler med regeringen om en indsats mod sort arbejde og social dumping, og vi håber, at en aftale kan falde på plads i løbet af efteråret. Vi har jo et forslag om at tilføre 1.000 ekstra medarbejdere til SKAT, som skal sikre bedre kontrol med skattebetalinger, og vi mener det skal være muligt at pålægge brancher, der er særligt udsatte i forhold til sort arbejde, en række skærpede dokumentationskrav, eksempelvis i forhold til lønsedler.”

Opsang til DF: I kan kun bruge pengene én gang!
Jesper Petersen sender en særlig opfordring til Dansk Folkeparti, som her til formiddag igen har været ude at støtte op om håndværkerfradraget:

”Jeg kan se, at Dansk Folkeparti er tilhængere af at bevare boligjobordningen. Men hvis Dansk Folkeparti samtidig ønsker en vækst i den offentlige sektor på 0,7 procent, sådan som vi lægger op til, så skal de jo altså også lige huske på, at de kun kan bruge pengene én gang.”


Flere artikler om emnet

Annonce