Annonce

Hårdere straffe til skattesnydere og sundhedseksperter melder hus forbi

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Efter hektiske uger i dansk politik hvor både regering og opposition har haft travlt med at lægge udspil frem for vælgerne, er der meldt time out i dansk politik i form af efterårsferie. Men helt stille er der dog ikke. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har for eksempel fået spalteplads i Politiken. Her fortæller han, at regeringen om kort tid vil fremlægge et forslag, der betyder, at hvis man har snydt i skat for 500.000 kroner, så skal man ruske tremmer. Det undgår man i vidt omfang i dag.

 

Hårdere straffe til skattesnydere

Borgerlige politikere har forsømt at indrette lovgivningen, så hammeren falder tilstrækkeligt tungt over for skattesvindlere og økonomisk kriminelle.

 

Det mener skatteminister Karsten Lauritzen (V), der i et interview med Politiken bebuder en række tiltag på både regeringens og egne vegne.

”Vi skal slå langt hårdere ned på dem, der svindler og bedrager. Det er en selvstændig borgerlig forpligtelse. Folk tror, vi er sådan nogle, der holder hånden over folk, der ikke betaler skat eller bryder loven. Som borgerlige har vi behov for at vise, at vi vil det modsatte,” siger Karsten Lauritzen.

Han anklager Danske Bank for at have været ”grådige” i sagen om hvidvask og forklarer, at det gennem snart tre et halvt år som skatteminister er kommet bag på ham, hvor ”mildt og hvor langsomt vi slår ned på folk, der for eksempel begår skattekriminalitet og økonomisk kriminalitet”.

Han fortæller, at regeringen om kort tid vil præsentere et forslag, der skal indskærpe, at der skal vanke en ubetinget fængselsstraf, hvis man har svindlet med moms eller skat for mere end en halv million kroner.

”Unddrager man for mellem en halv million og to millioner kroner, så kommer man i mange tilfælde ikke i fængsel. Man får en betinget dom og noget samfundstjeneste. Det synes jeg ikke er rimeligt,” siger han.

Læs mere her.

 

Stop for satspuljemidler skyldes svindelsagen

Socialstyrelsen oplyste søndag, man har været nødsaget til at stoppe udbetalingen af satspuljemidler. Hvor mange der er berørt, og hvorfor styrelsen gør det, har den hidtil ikke villet svare på.

Men nu oplyser børne- og socialminister Mai Mercado (K), at der er en sammenhæng mellem svindelsagen, hvor den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for at svindle sig til 111 millioner kroner af netop satspuljemidlerne, og nedlukningen af udbetalingssystemet.

”Det hænger sammen med den store svindelsag, hvor Socialstyrelsen lige nu er ved at efterprøve og efterkontrollere systemerne,” siger hun og fortsætter:

”Men jeg er meget opmærksom på, at det jo har en betydning for foreningerne, der ikke får udbetalt tilskud. Derfor er det også mit signal, at så snart vi overhovedet kan få åbnet op igen, så gør vi det.”

Læs mere her.

 

Sundhedseksperter vil ikke tages til indtægt for nedlæggelse af regioner

Regeringen med statsminister Lars Løkke sidder i disse dage og lægger sidste hånd på en sundhedsreform, der efter planen fremlægges lige efter efterårsferien. Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen planlægger regeringen at nedlægge de fem regionsråd.

Planen er at erstatte regionspolitikere med nye administrative enheder renset for folkevalgte politikere.

Inspireret af tre velanskrevne sundhedseksperter overvejer regeringen at oprette en ny type samarbejde – såkaldte sundhedsklynger - mellem landets i alt 21 akutsygehuse, de praktiserende læger og de omkringliggende kommuner.

De nye sundhedsklynger vil få hver sin ledelse, og skal ifølge regeringen sikre et mere sammenhængende lokalt sundhedsvæsen. Regeringen har, ifølge Mandag Morgen, ikke mindst hentet inspiration i en kronik i dagbladet Politiken, som de tre i fællesskab forfattede tilbage i marts måned.

Der er bare ét problem: De selvsamme tre sundhedseksperter advarer nu regeringen mod at nedlægge regionerne:

”Nedlægger man regionerne fuldstændig, bliver problemet meget større,” lyder den klare advarsel fra de tre eksperter i et helsides debat-indlæg i Politiken søndag.

Læs mere her.

 

Skidt valg for CSU og SPD i Bayern

Delstatsvalget i den tyske delstat Bayern udviklede sig til et mareridt for både CSU og SPD.

CSU, der med en enkelt undtagelse, er vant til at have absolut flertal, endte med at få sølle 37,2 pct. af stemmerne.

SPD blev femte største parti med under ti procent af stemmerne. De Grønne havde til gengæld et kanonvalg og fik opbakning fra hele 17,5 pct. af vælgerne.

Læs mere her.

 

Sverige: Löfven forsøger at danne regering

Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, bliver næste person, der skal forsøge at danne regering i Sverige.

Efter Moderaternas leder, Ulf Kristersson, kastede håndklædet i ringen søndag, har Riksdagens formand, talmannen, mandag givet opgaven videre til Löfven.

Moderaternas leder Ulf Kristersson meddelte søndag talmann Andreas Norlén, at han ikke kan danne en regering, som ikke vil blive stemt ned.

Ligesom Kristersson får Löfven to uger til at danne en regering, som han mener vil overleve en afstemning i Riksdagen. Efter første uge af sonderingerne skal Löfven oplyse Norlén om, hvordan forhandlingerne går.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet