Hækkerup om mangelfuld orientering af Folketinget: ”Yderst alvorligt”

Enhedslisten og SF kræver Irak-kommissionen genåbnet – Socialdemokratiet overvejer
Foto: Venstre, Henrik Bjerregrav
Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, ser meget alvorligt på, at Folketinget blev mangelfuldt og i visse tilfælde også misvisende informeret op til beslutningen om dansk deltagelse i Irak-krigen.

”Dengang man tilbage i 2003 besluttede at gå ind i Irak-krigen, var det på et tvivlsomt grundlag. Det har vi nu sort på hvidt. Dels tilbageholdt regeringen – med Fogh i spidsen – en række oplysninger. Dels strammede man oplysninger,” siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, til Netavisen Pio.

Nick Hækkerup remser – på baggrund af krigsudredningen, som blev offentliggjort tirsdag – op, på hvilke områder Folketinget blev misinformeret eller fejlinformeret:

”Om tilstedeværelsen af masseødelæggelsesvåben, om der var kontakt mellem det irakiske styre og terrorister, om det juridiske grundlag for at gå i krig med Irak, om våbeninspektionerne, og om konsekvenserne af at invadere Irak, hvor advarsler fra Forsvarets Efterretningstjeneste ikke blev givet videre til Folketinget.”

Hækkerup understreger, at Folketinget på den baggrund modtog oplysninger, som ”ikke svarede til de faktiske forhold”:

Så Folketinget blev efterladt på et beslutningsgrundlag, som ikke svarede til de faktiske forhold

”Så Folketinget blev efterladt på et beslutningsgrundlag, som ikke svarede til de faktiske forhold. Og det er yderst alvorligt. Det er det, fordi Folketinget, navnlig i udenrigspolitikken, er helt afhængig af regeringen – og regeringens oplysninger. Og fordi det her drejer sig om at sende Danmark i krig – og sende unge danske mænd og kvinder ud på utrolig farlige opgaver. Og den beslutning blev så taget ikke alene på et smalt flertal, men blev understøttet af utilstrækkelige og forkerte oplysninger."  

SF og Enhedslisten kræver – på baggrund af afsløringerne i krigsudredningen, Irak-Kommissionen genåbnet.

Holger K.: ”Yderst tvivlsomt juridisk grundlag”

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, understreger, at krigsudredningen fastslår, at Fogh-regeringen manipulerede med oplysningerne til Folketinget:

”Det står nu sort på hvidt, at den danske regering havde et yderst tvivlsomt juridisk grundlag til at gå ind i Irak, og at de konsekvent manipulerede med oplysningerne til Folketinget og offentligheden! Som konsekvens kastede de Danmark ind i en krig der destabiliserede regionen, bidrog til flygtningestrømmen og sendte et land ud i borgerkrig,” skriver Holger K. Nielsen i et opslag på sin Facebook-profil.

Han føjer til, at den Irak-Kommission, som Lars Løkke-regeringen lukkede ned, bør genåbnes:  

”Vi skal ganske enkelt genåbne Irakkommissionen, indkalde under vidneansvar og sørge for, at man ikke kan dukke sig efter man vildleder en hel befolkning på denne måde.”

Holger K. Nielsen mener, at krigsudredningen bekræfter ”vortes værste anelser”:

Rapporten bekræfter vores værste anelser

”Rapporten bekræfter vores værste anelser, og der er rigeligt grundlag for en langt dybere undersøgelse af, hvad i alverden regeringen tænkte på. Der er brug for, at vi stiller de ansvarlige til ansvar i stedet for at skøjte hen over nogle af de mest alvorlige begivenheder i vor nyere historie.”

 

 

Udenrigsordfører Eva Flyvholm (EL) indkalder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om krigsudredningen:

”Anders Fogh og Søren Gade skulle have været for en dommer om Irak krigen. Skammeligt at partikammeraterne i Venstre lukkede ned, og nu ikke engang vil lytte til anbefalinger fra undersøgelse. Vi kræver kommissionen genåbnet og kalder Udenrigsministeren i samråd,” skriver Flyvholm på Twitter.

 

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er ikke afvisende over for en genåbning af Irak-kommissionen:

”Vi læser os ned i denne her omfangsrige rapport. Så vil vi forholde os til, om dét at genstarte Irak-kommissionen vil give merværdi. Hvis vi vurderer, at det vil det, så vil vi støtte en genåbning. Hvis vi synes, det ikke vil kaste yderligere af sig, så vil vi ikke gøre det,” siger Hækkerup til Netavisen Pio.

Løkke-regeringen lukkede Irak-kommission

Krigsudredningen, der blev offentliggjort tirsdag, om Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak tager ikke stilling til juridiske og folkeretlige spørgsmål. Eller om der er sket overtrædelser af love eller traktater.

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat under statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i 2012.

Kommissionen skulle afdække årsagerne til, at Danmark gik i krig, om VK-regeringen fortiede oplysninger over for Folketinget, og om irakiske fanger blev behandlet korrekt af udsendte danske soldater.

Lars Løkke-regeringen lukkede kommissionen ned efter valget i juni 2015

Lars Løkke-regeringen lukkede kommissionen ned efter valget i juni 2015. Senere aftalte V-regeringen sammen med blå blok og Alternativet at igangsætte den uvildig krigsudredning, som blev offentliggjort tirsdag.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Der kan efter min mening ikke være nogen tvivl om, at en ny socialdemokratisk regering skal genåbne den lukkede Irak kommission for at få den virkelige sandhed frem om, hvad Fogh Rasmussen i 2002 og 2003 gjorde for at få Danmark til at gå i krig i Irak. For at tækkes George W. Bush og den konservative fløj i USA, med løgnagtige argumenter og imod den danske Grundlovs bestemmelser.
Det er pinligt, at Danmark i modsætning til de andre krigsførende lande ikke har kunnet få en kommission, der kunne bedømme de juridiske aspekter. Fogh Rasmussen har gemt sig for ethvert ansvar. I Grundlovssagen rejst af en række borgere imod Fogh Rasmussen som statsminister nægtede han at møde op i Retten. Borgerne turde han ikke møde, f.eks en mand der havde mistet en søn i Irak. Højesteret dømte så i 2010, at borgerne, herunder jeg, ikke havde søgsmålskompetence, for Grundloven tillægger regeringen ansvaret for udenrigspolitikken. Altså må Folketinget også have pligten til at bedømme Fogh Rasmussens handlinger!
Venstre med Løkke i spidsen skyndte sig at nedlægge den kommission, som Thornings regering havde iværksat. Løkkes nødløsning var en Historikerkommission, hvis
adgang til oplysninger kunne stoppes. Og juridiske vurderinger af Foghs, Stig Møllers og embedsmændenes skulle historikerkommission naturligvis ikke foretage.
Efter det kommende folketingsvalg må den ny socialdemokratiske regering med en genrejst Irak kommission slutte Venstres sump af mummespil, der kun skal dække over , hvad Fogh og Stig Møller foretog sig af krigsaktive handlinger i 2002 og 2003.

Ja herr Jørgen Witte! Der må håbes, i "sandhedens navn", at Irak kommission bliver genrejst af en forhåbentlig ny socialdemokratisk regering efter den kommende folketingsvalg ! ..og at den spil af FakeNews og løgnagtige retorik og bevidste undladelser at videregive vitale informationer fra FE, som venstre og AFR stå for i deres vildledelse af folketinget bliver fuldstændig trukket i offentlighedens lys og viden!
Det drejer sig, (mener jeg) om, at dansk politiske beslutsomhed som autonome nation i EU og i verden..
kommer tilbage til sunde (fredelige!)holdninger med FN´s direktiver om fredelig konfliktløsning i verdens brændepunkter! Og lader sig ikke forføre til at være tjener eller moralsk støttepude i krige.
I tilbageblik til 2002/3: USA var selvbestemt at gå alene i deres private krig imod Iraq. Og deres propagandamaskineri at finde frem til moralske og rationale argumenter til legitimation af deres krig imod Iraq: Masseødelæggelsvåben(!!), kørte på højtryk. Og så var der den "koalition af de krigsvillige nationer" med vores lille danmark at se. Jeg har ikke forstand på militær og krig, men: jeg mener at den militæriske bidrag af dk til USA´s Irak krig var mere af moralsk charakter end militærisk. DK var synlig som trofast følgesvend. Imens tysklands socdem/grøn regering holdt afstand til denne krig.
Men? DK i aktiv krig ! Det førte til dødsofre, mange invaliderede og til mærkelig militarisering af den civile samfund! Egentlig kan den fænomenologi af løgn, blokering af FE´s informationer, FakeNews..som førte til dansk billigelse og aktiv deltagelse i Iraq krigen kun forklares magtpsykologisk?