Hækkerup vil bruge flere penge på at kontrollere spioner

"Det er ret indlysende, at der er brug for at tilføre flere ressourcer til tilsynet," lyder det om beslutning om at bruge 1,5 mio. kr. ekstra på TET
Foto: Jan Kjærgaard/Netavisen Pio
Justitsminister Nick Hækkerup
Der skal bruges flere penge på at kigge spionerne i Forsvarets (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) efter i kortene.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser således til Folketingets forsvarsudvalg, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) næste år tilføres 1,5 millioner kroner ekstra, så bevillingen stiger fra 8,4 til 9,9 millioner kroner.

”Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) skal naturligvis have de nødvendige midler til at udføre dets opgaver fyldestgørende i henhold til den relevante lovgivning,” skriver Nick Hækkerup.

”Derfor bliver der også løbende foretaget en vurdering af, om ressourcerne til TET er tilstrækkelige med henblik på at sikre, at tilsynet bevilling afspejler den konkrete opgaveløsning, men der er ikke nødvendigvis en direkte sammenhæng mellem en øget bevilling til efterretningstjenesterne og en tilsvarende proportional forøgelse af TET’s opgaver.”

EL: Manglede bare

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, er tilfreds med, at TET får flere penge.

”Det manglede da bare, at der nu tilføres 1,5 millioner kroner, så bevillingen i det mindste ikke falder,” siger Eva Flyvholm til Netavisen Pio. Hun fortsætter:

Opgaven er at give tilsynet en bedre kompetence

 

”Det er jo ret indlysende, at der er brug for at tilføre flere ressourcer til tilsynet. Her og nu er 1,5 millioner kroner godt. Eller i hvert fald bedre end ingenting. Men opgaven er at give tilsynet en bedre kompetence til at kontrollere efterretningstjenesterne, hvilket vil i givet fald vil kræve flere ansættelser af analytikere – og så rækker de penge ikke langt.”

FE samarbejde med NSA

I august offentliggjorde TET en række alvorlige kritikpunkter vedrørende FE’s arbejdsmetoder.

Tilsynet kritiserede FE for siden 2014 at have tilbageholdt oplysninger og givet TET urigtige oplysninger om sin indhentning og videregivelse af oplysninger. Siden har flere medier afdækket, at sagen angiveligt handler om potentielle ulovligheder i FE’s samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Regeringen har derfor besluttet at nedsætte en særlig undersøgelseskommission til at granske sagen, men der er fortsat uklarhed om, hvad som ender med at blive undersøgt.

Selve resultatet af undersøgelsen vil ikke blive fremlagt for offentligheden. Kun de fem medlemmer af Folketingets kontroludvalg vil få den klassificerede rapport at se i fuld længde.

Regeringen vil dog bede undersøgelseskommissionen om »i videst muligt omfang« at offentliggøre en sammenfatning af konklusionerne i uklassificeret form.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hækkerups tiltag er langt fra godt nok.
Der er brug for langt mere grundlæggende forandringer og styrkelse af vores demokratiske kontrol med efterretningstjenesterne. Læs Prosaformandens glimrende indlæg i Altinget:
https://www.altinget.dk/artikel/prosa-til-politikerne-i-har-forsoemt-at-...

Annonce