Annonce

Hans Engell: “Fuldstændig ved siden af skiven”

Roser statsminister Mette Frederiksen (S) for at reagere ganske afdæmpet: “Klogt,” lyder det fra den politiske kommentator - Lektor ved Forsvarsakademiet om Trump-udmelding: “Det giver sgu’ ikke den store mening”
Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons
Donald Trump
USA's tiltrædende præsident, Donald Trump, udtalte tirsdag aften dansk tid på et pressemøde, at han ønsker, at USA overtager og får kontrollen over Grønland. Og han vil ikke udelukke, at USA anvender militære og/eller økonomiske magtmidler i form af høj straftold på danske varer for at nå dét mål.

Politisk kommentator, tidligere forsvars- og justitsminister Hans Engell, betegner Donald Trumps udtalelser som noget af det vildeste, han nogensinde har hørt:

“Dét der står tilbage er en meget, meget uskarp, forvirret og en lettere besynderlig optræden med nogle trusler. Man kan sige at ét er det med tolden, det ved vi godt er et af Trumps hovednumre, men at bringe militær magt ind og sådan er fuldstændig ved siden af skiven,” sagde Hans Engell til TV 2 Nyhederne 21.30 tirsdag aften og fortsatte:

“Det både Donald Trump og hans søn har præsteret her i Grønland i dag, det er i virkeligheden set ud fra en amerikansk vinkel kontraproduktivt. Det virker imod det, de gerne vil. I hvert fald i forhold til Grønland. Og også i forhold til Danmark.”

Engell: Statsministeren gør det rigtige

Hans Engell noterede sig, at statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften reagerede “enormt neddæmpet” på Trumps vilde udtalelser. Og det synes han er klogt:

Mette Frederiksen er jo enormt neddæmpet, og meget diskret

“Mette Frederiksen er jo enormt neddæmpet, og meget diskret. Og tager det jo på en klog måde. Men det ændrer jo ikke på, at det er nogle horrible udtalelser, som Donald Trump kommer med.”

“Udtalelserne viser virkelig, hvad det er for udfordringer, som Europa står over for med Donald Trump som præsident.”

Hans Engell peger på, at den danske regering står over for to udfordringer:

"Jeg mener, at Mette Frederiksen i forhold til Trump, der må hun bare lægge det ned, og lade være med at kommentere yderligere. Den danske regering og Mette Frederiksen står jo i virkeligheden med to udfordringer: Den ene ligger i forhold til USA og Donald Trump og hans dagsorden. For det han vil med Grønland, Panama-kanalen og Canada og så videre. Det er én dagsorden, kan man sige.”

“Det andet er selvfølgelig spørgsmålet mellem Danmark og Grønland. Og der mener jeg, at Mette Frederiksen formentlig nu afventer hvilke meldinger, der kommer fra Grønland. Altså der skal være valg deroppe inden for relativt kort tid. Og det Danmark og den danske regering må vente på, det er: Mener I det alvorligt, skal vi i gang med at forhandle en aftale om Grønlands selvstændighed, eller mener I noget andet. Så derfor mener jeg sådan set, at den danske regerings afventende holdning, det er sådan set den rigtige vej i det her.”

“Det giver sgu’ ikke den store mening”

Lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, er helt på linje.

Han forstår grundlæggende ikke Donald Trumps trussel om om nødvendigt at ty til militære eller økonomiske magtmidler over for Danmark:

Hvis det havde været en eksamen på Forsvarsakademiet, så var manden dumpet

“Jamen, jeg forstår det ikke. Hvis det havde været en eksamen på Forsvarsakademiet, så var manden dumpet. Altså en strategi er jo normalt en kombination af et mål, som man gerne vil opnå, og så nogle midler og metoder, som man bruger for at komme derhen. Og når man begynder at tale om militær magtanvendelse i relationen mellem Danmark og Grønland og USA, så svarer det jo til, at man ikke vil udelukke militær magtanvendelse i ‘Den store bagedyst’. Det giver sgu’ ikke den store mening,” siger han onsdag til P1 Morgen.   

Ekspert: USA har fået, alt hvad de har bedt om

Peter Viggo Jakobsen understreger, at amerikanerne indtil nu har fået alt det, de gerne vil have i Grønland - blot ved at bede pænt om det:

“Det er USA, der har den militære kontrol over Grønland. Og hvis vi forestiller os en tilspidset krisesituation, hvor russerne begynder at udgøre en reel trussel imod Grønland, så gør USA selvfølgelig det, de synes er nødvendigt for at beskytte Thule-radaren og sine interesser."

Peter Viggo Jakobsen understreger, at når et stormagt bliver presset, "så gør den dét, den finder nødvendigt".

Ingen grund til at tage Trumps trusler alvorligt

Peter Viggo Jakobsen mener ikke, at man skal tage Donald Trumps militære trusler alvorligt: 

indtil dato har amerikanerne fået det, de gerne vil have

“Så indtil dato har amerikanerne fået det, de gerne vil have ved at bede pænt om det. Og derfor giver det jo ikke nogen mening at begynde at tale om militær magt.” 

“Det er sådan lidt goddag mand økseskaft. Han siger han ikke vil udelukke noget, der ikke er behov for. Og derfor er det en utrolig hypotetisk situation, der aldrig vil opstå. Så hvis der er nogen, der sidder og er bekymrede over, at USA vil begynde at bruge militær magt mod Danmark, så er der ingen grund til det, for det kan ikke komme på tale.”

Viggo Jakobsen om statsministeren: “Spillede sine kort begavet”

Peter Viggo Jakobsen er helt enig med statsminister Mette Frederiksens udmelding tirsdag aften om, at hun ikke har fantasi til at forestille sig, at det kommer dertil (At USA anvender militær magt over Danmark, red.):

I det hele taget må man sige, at hun spillede sine kort meget begavet i går

“Jeg er helt enig i den udtalelse, som statsministeren kom med. I det hele taget må man sige, at hun spillede sine kort meget begavet i går, hvor hun sagde: “Slap nu af, lad os nu bare tale om det.” I stedet for at sige, hvad hun nok egentlig tænker, for det kom der jo ikke noget godt ud af sidste gang (Tilbage i 2019, hvor Trump første gang talte om at ville købe Grønland, red.). Men det kan jeg jo så godt sige, for jeg er ikke statsminister. For det er jo absurd teater, det her.” 

Opdateret kl. 14. 30 med udtalelser fra Mette Frederiksen

Mette Frederiksen: “Fremtiden for Grønland defineres af grønlænderne”

Statsminister Mette Frederiksen blev i TV-Avisen tirsdag aften kl. 21 spurgt om hendes reaktion på, at USA's tiltrædende præsident, Donald Trump, ønsker at USA overtager og får kontrollen over Grønland. Og at han vil ikke udelukke, at USA anvender militære og/eller økonomiske magtmidler i form af høj straftold på danske varer for at nå dét mål.

Statsministeren understregede at fremtiden for Grønland defineres af grønlænderne:

“For det første vil jeg gerne insistere på, at fremtiden for Grønland defineres af grønlænderne. Grønland er grønlændernes. Og enhver diskussion om fremtiden for det grønlandske folk bør i mine øjne starte og slutte i Nuuk.”

Mette Frederiksen understregede, at USA er vores vigtigste allierede:

“Dernæst er det vigtigt at sige, at USA er vores vigtigste allierede. Sådan har det været i mange år. Vi er en meget, meget trofast allieret. Danmark har stået last og brast med amerikanerne i meget, meget svære situationer gennem årene. Det kommer vi også til i årene fremefter.”

Statsministeren betonede, at særligt i krigstid skal Europa og USA stå sammen:

“Jeg opfordrer alle til - hvad enten det er i den hjemlige debat eller det er vore samarbejdspartnere og allierede - at respektere, at Grønlands fremtid defineres af Grønland. Samtidig vil jeg opfordre alle til, når vi taler om lande i Nato-alliancen, tætte samarbejdspartnere, at vi holder sammen. I stedet for det modsatte." 

Statsministeren understregede desuden, at formanden for det grønlandske landsstyre, Mute Egede, har understreget, at "Grønland ikke er til salg". Statsministeren fandt det helt legitimt, at der "hos mange grønlændere er et ønske om selvstændighed - på et tidspunkt." 

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har på et pressemøde onsdag eftermiddag tilsluttet sig statsministerens linje:

"Jeg tror, vi alle sammen gør os selv en tjeneste ved at få pulsen lidt ned."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad der kan blive virkelig problematisk for Danmark, er at vi i øjeblikket er belemret med en udenrigsminister, som ser det som sit største ideal, at agere "idealistisk-pragmatisk" eller "pragmatisk-idealistisk", og det fik vi jo en lille forsmag på, da en skræmt Løkke, med sin selvopfundne Koranlov, forærede 57 af Verdens diktaturer retten til, at skrive Danmarks love.

Hvad gør Lars von Græsted mon, når Putin siger BØØH, eller når Putins ligemænd, Trump og Tesla-Musk, med deres sædvanlige hillbillye-retorik siger "grab him by the dick!?

Lige om lidt, sidder Danmark i FNs sikkerhedsråd, og for bordenden i EUs ministerråd, så mon ikke der er en række af andre landes ministre, der gyser ved tanken om, at Løkke i værste fald igen kvajer sig; i bedste fald, falder i søvn ved møderne.

Stakkels os, Europa og Grønland!

https://citatplakat.dk/plakatvis/grab-them-by-the-pussy/

Lektor ved forsvarsakademiet Peter Viggo Jacobsen har sagt kloge ord om Trump og hans ordskvalder ‘ Lad ham bare snakke og undlad at kommentere på hans udtalelser ‘

Det minder mig om fortællingen om Trumps vej til magten ‘ Hvor han tidligt lærte lektien om at kaste en “håndgranat” ind i en given situation for efterfølgende at vurdere skadevirkningen og stemningen. Og ikke mindst benægt -benægt - benægt og giv så i øvrigt alle andre skylden .

Trump er stadig lige så komplet uegnet til sit embede som sidst. Nu er han bare endnu mere selvsikker i sin uvidenhed.

Trump vil ikke, og har ikke evnerne, til at lede, han vil kun være kransekagefigur med magt

Forskellen på Putin og Trump er, at Putin vil have Ukraine og Trump vil have Grønland

Fælles for dem begge er, at de har sat noget igang som de ikke kan bakke ud af, og ikke kan kontrollere 100%
.

Kurt Jensen du har ikke ret.
Jo de kan sagtens bakke ud af disse tåbelige udtalelser,
punkt 1 der er ikke dansk militær på Grønland, der sejler
fregatter rund i de Grønlandske farvande, for at kunne føre
kontrol med om fiskeriet gøres på en lovlig og forsvarlig måde.
Jeg tror, at det ikke er fiskeri kontrol Trump tilbyder Grønland.
Når eller hvis Trump gider læse aftalen fra 1951 som er
underskrevet af Danmark, Grønland og USA, vil han opdage, at han
har frie hænder til at kunne forsvare USA fra de baser han måtte
ønske sig på det Danske rigsfællesskabs område på Arktisk.
Men statsministeren gør det kloge, hun begynder ikke at bekæmpe
despoter, ( personer kan betegnes som værende tyraner, enevældige,
voldsherredømmer, eller personer med begrænset viden.
Når en person tager på en flyrejse fra Florida til Grønland, for
at uddele 2 papkasser med røde Kaps, så er denne person åbenbart
ikke særlig vidende om det, som hans far har udstyret ham til at
skulle udrette, han optræder som om Grønlænder er dumme, at de
lader sig besnære af at få udleveret en grim kasket, den rejse,
må da været tiltænkt de som ved det Amerikanske valg, har stemt på
Trump, det har de gjort med den stemmeret de har, det er da deres
valg, men at man efter et valg, er nødsaget til at skulle vise
politiske muskler før man tiltræder embedet, tyder på at man ikke
er på at man er opgaven voksen.

Rettelse til at forstå det skrevne.
" tyder på at man ikke tror på, at man er opgaven voksen"

Arne, når jeg skriver at de 'ikke kan bakke ud' er det fordi de er store egoer, og heller ikke vil tabe ansigt.
Putin må da være færdig i Rusland hvis han indrømmer fejl
.

“Når en stormagt bliver rigtig presset, så gør den dét, den finder nødvendigt.”

Den 20. januar står Donald Trumps forfængelighed på sin sidste lakmusprøve!

The inauguration of Donald Trump as the 45th president of the United States marked the commencement of Trump's first term as president and Mike Pence's only term as vice president.[1] An estimated 300,000 to 600,000[2][3] people attended the public ceremony held on Friday, January 20, 2017, at the West Front of the United States Capitol in Washington, D.C.

Men hvor mange amerikanere var der egentlig? Trumps forfængelighed blev udfordret af de tilstedeværende medier!

At the conclusion of his inaugural address, Obama walked back into the Capitol building, then turned for a moment to look out at the National Mall, filled with hundreds of thousands of flag-waving Americans. He said to those close to him: "I want to take a look one more time. I'm not going to see this again!

Trump har lavet et kæmpe stunt med Grønland for at få amerikanerne ud med Stars and Stripes på indsættelsesdagen her i januar.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (født 16. juli 1872 i Borgeby i Norge, død 18. juni 1928) var en norsk polarforsker. Han er mest kendt for at have fundet Nordvestpassagen og for at lede den ekspedition, der som den første nåede frem til Sydpolen. Den 14. december 1911 satte Roald Amundsen det norske flag i isen i Sydpolen.

Det amerikanske flag "Stars and Stripes" blev hurtigt plantet, da de to astronauter - som de første nogensinde - landede på Månen for 50 år siden.

Grønlands flag kaldes Erfalasorput, som betyder "vort flag".

“Når en stormagt bliver rigtig presset, så gør den dét, den finder nødvendigt.”

Trump har brug for at vise flaget!

Dagen efter skal han til fredsforhandlinger med Putin!

Og tone rent flag!

Grønlands flag kaldes Erfalasorput, som betyder "vort flag".

Længere er den ikke!

Sol og vind er delt lige! Halvdelen is. Halvdelen sol! Bull’s eye!

For Trump giver hvert et flag mening!

Forfængelighedens målestok!

Med billederne på inauguration dag skal Putin imponeres!

Look a real President!

And here from Greenland! Look!

Medie-Trump er i gang med fredsforhandlingerne!

Jo flere flag jo stærkere står Trump!

Og forsvaret kan sænke kanonerne!

USA og psykopaterne TRUMP og MUSK - Hele verden kan nu se at USA er en kolos på lerfødder og et tegneseriesamfund - Putin og Xi Ping ligger flade af grin

Kan også se at JUNIORTRUMP fremhæver danmarks racisme overfor grønlændere - Jeg har arbejdet i Grønland og mødt GRØNLÆNDERNES HAD IMOD DANSKERE - Rejs hjem i dumme danskere

Annonce