Har du sagt tak til din SOSU-assistent i dag?

Det betyder noget, hvordan vi taler om sosuassistenterne og pædagogerne i vores samfund. De offentligt ansatte fortjener ros og anerkendelse i stedet for at blive gjort til syndebuk i de borgerliges våde drøm om nedskæringer.
For nylig skrev Kasper, en ung social- og sundhedsassistentelev, i en landsdækkende avis om, hvordan han føler sig set ned på, og om hvordan han oplever social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, som af samme grund ikke tør fortælle, hvad deres arbejde er. Samtidig fortæller han, at han alligevel møder glad på arbejde, fordi han er stolt af sin faglighed og sit fag.

Det sidste kan jeg godt forstå. Men det første bekymrer mig. For man burde med oprejst pande have lyst til at fortælle, at man er SOSU-assistent, og gør en forskel for vores ældre og svage på hospitaler og i eget hjem, når man går på arbejde. En forskel for fællesskabet.

Men det er desværre ikke første gang, jeg hører, at offentligt ansatte føler som Kasper. Det har jeg sammen med andre gode bornholmere startet en kamp for at lave om på. Vi har iværksat kampagnen Tak fordi... for at vise vores mange dygtige offentligt ansatte, at de gør en uundværlig forskel for vores samfund og for vores børn, unge, syge og ældre, når de går på arbejde. En forskel, de kan være stolte af.

Vi bliver alle sammen rigere af en stærk velfærd
Den økonomiske krise har betydet, at alt for mange uforskyldt har mistet deres arbejde, og vi har mærket, hvordan offentligt ansatte skal løbe hurtigere, og der er travlt i daginstitutioner og ældrepleje. Derfor var det helt rigtigt med vigtige velfærdsforbedringer på finansloven for næste år sammen med en aktiv indsats for at skabe flere job generelt. For vi er langt fra færdige med at skulle kæmpe for at skabe arbejdspladser i hele landet og sætte gang i hjulene.

Men vores dygtige offentligt ansatte bliver desværre tit klemt i diskussionen om vækst og arbejdspladser. Og her er det vigtigt ikke at glemme, at den offentlige sektor og den private sektor hænger uløseligt sammen. Med en stærk offentlig sektor er vi med til at sikre private arbejdspladser, når vores børn har en god hverdag i daginstitutioner, når vores syge bliver plejet, når vi alle bliver opkvalificeret og uddannet, og når vi kan komme til og fra arbejde. En af grundene til, at vi i Danmark har klaret os bedre igennem krisen end mange andre lande, er da også, at vi har haft en stærk offentlig sektor.

Vi ved, de borgerlige drømmer om nulvækst og færre varme hænder. Og de fremstiller alt for tit den offentlige sektor som en byrde eller en klods om benet. Den borgerlige debattør Christopher Arzrouni er gået så vidt, at han har kaldt den offentlige sektor for Danmarks største kvindefængsel. Intet kunne være mere forkert. Og intet kunne være længere fra, hvordan jeg ser den offentlige sektor.

Frem for de borgerliges nedskæringsmantra skal vi stedet arbejde for nok varme hænder i hele landet, mere medindflydelse på hverdagen og opgaveløsningen for de offentligt ansatte og for tillid og faglig anerkendelse. Fordi en stærk velfærd gør os alle sammen rigere.

Der er altid en, som fortjener ros
Det har en betydning, hvordan vi taler om vores mange offentligt ansatte, som hver dag knokler for fællesskabet. Det har en betydning for lysten til at tage en endnu tørn, men det har også betydning for generationerne, der kommer efter, der ikke som Kasper skal føle sig set ned på.

Og heldigvis er langt de fleste danskere taknemmelige for det engagement og hjerterum, som offentligt ansatte giver sammen med arbejdskraften. Vi har alle haft brug for fællesskabet i løbet af vores liv, og mange af os har mødt fantastiske medarbejdere på vores vej. Vi har en samfundsmodel, hvor vi insisterer på et stærkt sikkerhedsnet, hvor ingen skal efterlades i stikken. Og vores velfærdssamfund har bevist, at det netop er derfor, at det er her i Danmark – og ikke i USA - at det er lettest at udleve den amerikanske drøm.

Derfor har vores offentligt ansatte fortjent anerkendelse og skulderklap. Vi skal give et stærkt modspil til de borgerlige meningsdannere, der har travlt med at tale offentligt ansatte ned og velfærdssamfundets styrke væk. Og det kan du være med til. Hvis vi alle sammen husker at sige tak til pædagogerne og pædagogmedhjælperne, når vi henter vores børn, til den tidligere lærer, man er ven med på Facebook. Til den sygeplejerske, der løber fra stue til stue for at have mere tid med din mor og alle de andre, der ligger på hospitalet. Eller til en af de andre professionelle og engagerede velfærdsarbejdere du møder i hverdagen. Du kender sikkert også en eller flere, som fortjener en ekstra tak her i juletiden. 

Lea Wermelin (f. 1985) er spidskandidat for Socialdemokraterne på Bornholm. Hun er født og opvokset på øen i Østersøen og uddannet i samfundsvidenskab. Til dagligt arbejder hun for Socialdemokraterne på Christiansborg som politisk medarbejder.

I forbindelse med det kommende Folketingsvalg, som skal finde sted senest 15. september 2015, har Netavisen Pio bedt en række af de socialdemokratiske kandidater, der for første gang stiller op til Folketinget, skrive en klumme med politiske visioner for venstrefløjen og politiske bank til højrefløjen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

placeholder

Annonce