Piger ned til 8 år bor på børnehjemmet, hvor jeg arbejder. Flere af dem kan ikke tale. Andre har svært ved at gå. Fælles for dem er, at de er kommet tilbage til Nepal. Tilbage fra Indien, hvor politiet har ryddet de bordeller, hvor de var tvunget til at servicere markant ældre mænd. Bordeller, som pigerne var blevet solgt til af kyniske menneskehandlere.
Mødet med menneskehadel skabte mit politiske engagement
Handel med mennesker er en lukrativ forretning. ”Varen” kan sælges flere gange, og det er svært at opdage og opklare kriminaliteten. Udfordringen med menneskehandel er stigende. Også her i Danmark, hvor der desværre er en berøringsangst med temaet. Derfor er der behov for såvel en fornyet debat og indsats.
Også Danmark er destination for massiv menneskehandel
Mit møde med menneskehandlen på børnehjemmet i Nepal har haft stor betydning for mit politiske engagement. Det var mit første bevidste møde med menneskehandlernes ofre. Siden har jeg besøgt rumænske hjælpeorganisationer, der kan berette, at også Danmark er destination for massiv menneskehandel. Ikke overraskende gælder det prostitution.
Men det gælder også tiggeri, flaskesamlere. Det findes i narkohandlen, blandt indbrudstyve og blandt ansatte i blandt andet restaurationsbranchen. Desværre viser de seneste opgørelser, at menneskehandlen ikke blot er stigende. Den spreder sig også på stadig flere områder.
Vi skal som samfund forstå menneskehandlernes forretning, og som samfundsborgere erkende vores eget moralske ansvar. Samtidig skal vi gøre det langt lettere for ofrene at henvende sig til danske myndigheder for at få hjælp.
Alle borgere skal tage medansvar
Sidste år satte vi 63 millioner af i satspuljeaftalen til en treårig indsats. Penge som har resulteret i en ny handlingsplan, som netop er lanceret af
ligestillingsministeren.
Handlingsplanen skal løfte myndighedernes forståelse af problemet og sikre nye værktøjer. NGOerne på området inddrages i større grad end tidligere, ligesom der hurtigere skal kunne rykkes på nye tendenser. Der er god grund til at rose handlingsplanen. Men den kan ikke stå alene.
Som borgere kan vi være med til at understøtte menneskehandlernes usmagelige udnyttelse af børn, kvinder og fattige
Hvis ikke vi forstår, at vi som borgere kan være med til at understøtte menneskehandlernes usmagelige udnyttelse af børn, kvinder og fattige, når vi bestiller billig rengøring, giver en mønt til harmonikamanden på gågaden, spiser på en restaurant uden overenskomst eller køber billige (hæler)varer på den blå avis. Så er det desværre min spådom, at den vil vokse endnu mere de kommende år.
Min forhåbning er, at vi politisk kan få en ordentlig og velfunderet debat om menneskehandel. Både den der foregår her i Danmark. Og den der foregår på andre breddegrader. En debat, der når længere end de gængse ”hæv straffen” eller ”lav en motorvej til lette opholdstilladelser i Danmark”. For problemet er utrolig komplekst. Og derfor er løsningerne det samme.
På børnehjemmet i Nepal fik jeg øjnene op for, hvilken kynisme der præger menneskehandlerne. Det er svært at redde hele verden som dansk folketingsmedlem. Men det mindste man kan gøre er da at prøve.