Helhedsplan er et rædselskatalog

Nedskæringer på uddannelse, højere pensionsalder og skattelettelser til de rigeste. Regeringens plan for dansk økonomi mødes af kritik fra flere sider.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede tirsdag regeringens længe ventede 2025-plan for dansk økonomi. Regeringen kalder det ”en helhedsplan for et stærkere Danmark”.

Regeringen vil blandt andet sænke skatten for lavestlønnede med i alt 4,5 milliarder kroner, skatten for dem der tjener over en halv million kroner for 1,5 milliarder kroner. Regeringen vil desuden sætte et større milliardbeløb af til boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat.

Pengene til skattelettelserne skal blandt andet betales ved at hæve pensionsalderen, skære SU’en med omkring en fjerdedel og ved yderligere udlændingestramninger.

2025-planen vil ifølge Finansministeriets omdiskuterede modeller bidrage med at hæve arbejdsubuddet med cirka 11.000 personer. Men planen møder modstand fra både politiske modstandere, de faglige organisationer og tænketanke.

S: Skattelettelser er ikke svaret
Der er plads i dansk økonomi til velfærdsforbedringer og målrettede investeringer i erhvervslivet, lyder den umiddelbare reaktion fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.
Socialdemokraterne har gjort kampen mod topskattelettelser afgørende for om partiet vil indgå i en aftale med regeringen. I en kommentar på Facebook skriver hun:

- Vi er dybt uenige i, at store lettelser af topskatten er svaret på Danmarks udfordringer. Vi står i en vækstkrise. Vores velfærd er under pres. Dét er udfordringen.

Regeringen gør op med fri og lige adgang til uddannelse. Det er vi imod. Ligesom vi ikke synes det er rimeligt, at pensionsalderen skal sættes op. Særligt ikke, når vi ved, at mange allerede i dag er nedslidte efter at have slidt og slæbt på arbejdsmarkedet i mange år.

Der er et råderum i dansk økonomi, også uden de nedskæringer, som Venstre nu foreslår. Det råderum skal bruges på at forbedre vores velfærd og skabe flere arbejdspladser.”

LO:Helt urimeligt
Også fra en række af de faglige organisationer er der kritik af regeringens plan. LO’s formand Lizette Risgaard mener at det er forkert at bruge penge på skattelettelser, når Danmarks udfordring er at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Hun vil hellere bruge pengene i uddannelse og efteruddannelse og i bedre arbejdsmiljø.

Lizette Risgaard vender sig desuden kraftig imod forslaget om at hæve pensionsalderen. Et forslag hun kalder helt urimeligt.

- Det hænger ikke sammen. Hver femte af LO’s medlemmer siger allerede i dag, at de ikke kan fortsætte i deres job frem til pensionsalderen, fordi det er for hårdt. Det er typisk ufaglærte og kortuddannede, der har de hårdeste job, og det er urimeligt at blive ved med at presse dem, siger Lizette Risgaard, der peger på behovet for en langt bedre arbejdsmiljøindsats.

LO-formanden kalder det også ”håbløst” at regeringen vil sænke dagpengesatsen for dimittender, altså de nyuddannede.

3F: Det er møgskævt
Lars Løkke kaldte der ”skånsomme forandringer,” når danskerne skal senere på pension, men den køber formanden for fagforbundet 3F, Per Christensen, ikke. Han kalder planen møgskæv.

- Vi må stå fast på, at danskeren, der har knoklet hele livet på arbejdsmarkedet med fysisk krævende jobs også får en værdig tilværelse som pensionist, siger Per Christensen til Fagbladet 3F.

Konkret lægger regeringen op til, at alle født efter 1957 først kan gå på pension, når de fylder 67 ½ år. Et halvt år senere, end der er i dag er lagt op til.

- Forslaget er både urimeligt og møgskævt. I forvejen lever de kortuddannede, som har de fysisk nedslidende job, i gennemsnit ti år mindre, end de højtuddannede, siger Per Christensen.

FOA: Ganske enkelt uretfærdigt
Også hos fagforbundet FOA, der blandt andet organiserer SOSU-assistenter, pædagogmedhjælpere og andre lavtlønnede, primært offentligt ansatte i velfærdssektoren, er der utilfredshed med planen. Ikke mindst forslaget om højere pensionsalder.

- FOAs medlemmer får igen at vide, de skal arbejde længere, og pensionsalderen skal udskydes. Det er i forvejen de kortuddannede og ufaglærte, der lever kortest, og har de klart færreste gode leveår tilbage, når de går på pension. Nu er udsigten, at de skal have et forringet otium. Det er ganske enkelt uretfærdigt, siger formanden for FOA, Dennis Kristensen.

Han kalder det beskæmmende, at de offentligt ansatte i de kommende år skal løbe stærkere når der ikke bliver afsat penge nok til at følge med udviklingen med flere ældre.

- Så vil statsministeren skaffe lavere skat og bedre velfærd på én gang. Det er bluff. Når regeringen siger, der er 22 milliarder til velfærd i de kommende år, så glemmer man bevidst, at demografien – altså forholdet med at der kommer markant flere ældre, og at børnetallet igen stiger væsentligt – at det æder mellem 37 og 40 milliarder kroner i perioden, siger han.

Sygeplejersker: Regeringens plan vil betyde serviceforringelser.
Også hos Dansk Sygeplejeråd glæder man sig også over, at regeringen har valgt at begrave regeringens ambition om nulvækst. Regeringens plan indeholder et mål om en vækst i det offentlige forbrug frem mod 2025 på 0,5 procent.

- Det er selvfølgelig positivt, at regeringen opgiver ambitionen om nulvækst, men prognoserne viser et væsentligt større træk på landets sygehuse, ældrepleje og øvrige velfærdssektorer end der er fundet finansiering til i 2025-planen, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen i en kommentar.

Sygeplejerske-formanden mener, at det er provokerende love skattelettelser, når der skal bruges penge på flere ældre i fremtiden.

- Det vil betyde forringet velfærdsniveau i forhold til i dag, og det er dybt bekymrende, når vi ved, at mange velfærdssektorer - og ikke mindst sundhedsvæsenet, allerede er voldsomt udfordret i dag. Det er provokerende at love store skatterabatter, når finansministeriets egne tal viser, hvordan det stigende antal ældre vil kræve yderligere investeringer i velfærd.

AE-rådet: Et rædselskatalog
Planerne om - igen - at spare på uddannelse bekymrer direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

- Det er nærmest blevet den røde tråd for regeringen at spare på uddannelse. Sidste år var der besparelser på uddannelse, og igen i år vil regeringen på finansloven spare på uddannelse. Ikke nok med det, så er det også regeringens planer at spare på SU’en. Det er ærgerligt, at regeringen bare fortsætter sparekursen på uddannelse, siger AE-rådets direktør Lars Andersen.

Finanslovsforslaget indeholder besparelser på 140 millioner kroner i 2017, som stiger til 250 millioner kroner i 2018. Samtidig har regeringen fremlagt sin 2025-plan, hvor de så blandt andet vil dele topskattelettelser ud.

- Jeg må give finansminister Claus Hjort Frederiksen ret. Det er et rædselskatalog. Senere tilbagetrækning og dårligere uddannelse, siger han.

Han minder om, at vi allerede har udsigt til OECD’s højeste pensionsalder i Danmark. Og at en højere tilbagetrækningsalder især vil ramme de faglærte og ufaglærte arbejdere.

- Det er skævt, konstaterer Lars Andersen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce