Helle Thorning tog tyren ved hornene

Fremrykning af dagpengekommissionens arbejde, en tak til lærerne, foragt til danske Syrien-krigere og klaps til VKO. Statsministeren gav klar besked til kongressen.
”Vi ved, at unge fra Danmark rejser til Syrien for at gå i krig. Vi ved, at unge dræber og dør i den vildfarelse, at de er martyrer. Jeg har kun foragt tilovers for dem. De er en skændsel. (…) Og til de unge, som føler sig fristet, vil jeg sige følgende: I kan kun blive sprunget i luften én gang.”

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var klar i mælet, da hun holdt sin beretning til kongressen i Aalborg.

Og modsat hvad mange frygtede, så sprang hun ikke let og elegant hen over spørgsmålet om, hvorfor regeringen ikke bare gør noget ved dagpengene, og hvad alt det økonomisnak skal til for.

Statsministeren betonede derimod at have orden i økonomien, være parate til at bruge fem milliarder kroner på sundhedssektoren uden at skære i hjælpen til verdens fattigste, det handler lige præcis om værdier.

Og en løsning på dagpengespørgsmålet vil man nu finde allerede i 2015:

”Jeg har bedt kommissionen (dagpengekommissionen, red.) om at fremrykke sin betænkning fra 2016 til september 2015. Med dagpengekommissionens analyser og anbefalinger vil et nyt Folketing hurtigt kunne gå i gang med arbejdet. Vi vil have et nyt dagpengesystem. Og det får vi.”

Tak til lærerne
Derudover gjorde Helle Thorning-Schmidt meget ud af også at nævne mange af sine ministre i beretningen. Både Magnus Heunicke, Nick Hækkerup, Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen. Og hun gjorde det klart, at være i regering i en krisetid slider. Fordi man kan ikke bare gøre det, der er rart, man er nødt til at gøre det, der er rigtigt:

”Jeg traf et valg. Den socialdemokratiske ledelse traf et valg. Vi tog ansvaret og indgik en aftale om et regeringsgrundlag.”

De danske skoellærerne fik også en hilsen med. Både fra talerstolen, men også med en stående applaus fra salen:

”Der var – mildt sagt – meget debat, da vi fik den ny folkeskole. Derfor er jeg også glad for, at lærerne i klasselokalet går så konstruktivt ind i den ny skole. Det siger noget om stor professionalisme (…) Og det er vigtigt at anerkende. Kære skolelærere: I gør en fantanstisk forskel for vores børn, og det vil vi gerne sige tak for," sagde statsministeren.

VKO var en teenagefest
Sidst, men ikke mindst, så fik Venstres Lars Løkke Rasmussen også nogle spidse bemærkninger med på vejen. Det var især Venstres uklarhed omkring hele deres ønske om nulvækst, der fik hug, men især også VKO’s håndtering af magten, da de havde den:

”Hvis man har prøvet at rydde op efter en teenagefest – og det har jeg – så ved man, hvad opgaven var efter 10 år med VKO. Det er hårdt arbejde. Og det er ikke alt, der gemmer sig i hjørnerne, som er lige behageligt.”

Helle Thorning-Schmidt gav ligeledes udtryk for, at hun synes, det er svært at se, hvad der i dag egentlig samler Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Lige bortset fra én ting:

”I disse tider, hvor ungdomskriminaliteten er den laveste i over ti år, så er dét, som på en god dag samler de fire borgerlige partier, at den kriminelle lavalder skal ned på 12 år.”

Men det var statsministeren ikke med på:

”Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Socialdemokraterne vil ikke sætte børn i fængsel.”

Den udtalelse fik kongressen op af stolene, og endnu engang klappede de af deres partiformand, som gik til den i Aalborg, og gav klar besked.


Kommentarer fra Facebook