Helle Thorning trækker sig fra FN-skattepanel

"Panelet er særdeles vigtigt, og jeg ønsker ikke, at det arbejde bliver forstyrret på nogen måde," forklarer hun om baggrunden for sin beslutning
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser at have snydt i skat.

Men hun trækker sig fra sit  nye job som medformand for et FN-panel, som skal bekæmpe skattely og skatteunddragelse.

Hun er bange for, at historierne om hendes forbindelse til skattely vil overskygge arbejdet. Det oplyser hun i en mail til Ritzau.

Jeg har i dag valgt at træde tilbage

"Jeg har i dag valgt at træde tilbage. Panelet er særdeles vigtigt, og jeg ønsker ikke, at det arbejde bliver forstyrret på nogen måde," skriver Helle Thorning-Schmidt i mailen.

Det er Ekstra Bladet, der har beskrevet, at hun ejer andele i et selskab med forbindelse til Jersey, der er kendt som et skattely.

Derudover sidder hun i to bestyrelser med direkte forbindelse til skattely.

"Begge virksomheder betaler skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende. Safelane Global Holdings betaler skat i Storbritannien, og Carsøe betaler skat i Danmark. Bestyrelsesmedlemmerne betaler også skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende," skriver Thorning-Schmidt.

Safelane Global Holdings betaler skat i Storbritannien, og Carsøe betaler skat i Danmark

Undgår ikke at betale skat i Danmark

Hun oplyser ikke, om hun fortsætter i selskaberne. Hun beskylder Ekstra Bladet for at undlade oplysninger i avisens omtale af sagen. Hun peger således på, at man har oplysningspligt over for skattevæsenet, hvad enten man er aktionær i Danmark eller i udlandet.

Dagbladet Politiken har været i kontakt med Helle Thorning og spurgt hende om, hvorfor hun ikke trækker sig fra virksomhederne, og om hvorfor hun trækker sig fra FN-posten, når hun mener, at selskaberne kører helt efter efter bogen.

Det første svarer Thorning ikke på, men hun svarer således på, hvorfor hun mener, at det var nødvendigt at trække sig fra FN-posten:

Støj er jo støj, uanset hvor skingert og uforbundet til sandheden det er

"Støj er jo støj, uanset hvor skingert og uforbundet til sandheden det er."

Netavisen Pio skrev torsdag, at Helle Thorning-Schmidt er udnævnt til FN-jobbet af FN selv. Det er således FN’s Generalforsamling og formanden for FN’s Økonomiske og Sociale Råd, der har udpeget Helle Thorning til det FN-panel, som hun altså nu trækker sig fra. Thorning er således ikke udpeget af S-regeringen eller af Udenrigsministeriet til FN-jobbet.

Opdateret 8. februar kl. 11.30 med Helle Thornings kommentar til dagbladet Politiken.

Opdateret 18.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Susanne skotte. Hvad kendskab har du til det, udover hvad sladderavisen skriver?

Annonce