Mandag afholdt Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds opstillingsmøde, hvor partiet skulle vælge spidskandidat til det kommende folketingsvalg. Her slog udfordreren Steen Holm Iversen den siddende MF’er Henrik Dahl. Det skriver JydskeVestkysten.
Pladsen var blevet ledig, efter kirke- og kulturminister Mette Bock meldte sit kandidatur til Europa-Parlamentet. Steen Holm Iversen, der altså trak sig sejrrigt ud af opstillingsmødet, er byrådsmedlem i Varde Kommune og nuværende 1. suppleant til Folketinget.
"Jeg vidste, det blev tæt, så jeg er ikke overrasket. Men enhver vil da gerne vinde den interne skønhedskonkurrencen," siger Henrik Dahl til avisen. Iversen vandt 64-56 over Dahl.
Hele historien kan læses her.
Da Danmark nærmest blev lukket ned en fredag i slutningen af september på grund af stor politiaktion, skyldtes det, at Irans efterretningstjeneste planlagde et attentat i samarbejde med en norsk statsborger af iransk afstemning, der befandt sig i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten oven på et pressemøde hos PET. Statsborgeren blev anholdt 21. oktober.
”Der er kort sagt tale om en sag, der handler om en iransk efterretningsvirksomhed, som efter vores opfattelse planlagde et attentat i Danmark,” lyder det fra PET-chef Finn Borch Andersen, som kalder det en ”meget usædvanlig og en meget alvorlig sag, når Irans efterretningstjeneste planlægger et drab i Danmark.”
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skriver på Twitter om sagen:
Hele historien kan læses her.
Fagforeningen 3F kunne forleden afsløre, hvordan en stor gruppe filippinske chauffører bor i uhumske lejre tæt ved den tyske grænse og kører lastbil for blot 15 kroner i timen. I dag har politiet været på aktion hos den pågældende virksomhed, som filippinerne arbejder for via et polsk selskab. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.
”Det er politiets og de øvrige deltagende myndigheders umiddelbare opfattelse, at der er konstateret forhold - som sammenholdt med de foreløbige forklaringer fra chaufførerne - giver anledning til yderligere undersøgelse”, lyder det fra politiet.
22 filippinske og fire srilankanske chauffører er frivilligt taget med på stationen til afhøring. Om deres boligforhold siger den lokale brancheformand i 3F, Jørgen Christensen:
”De har boet under kummerlige forhold. Det er en trailer med en presenning op over, og så har de en skummadras liggende i bunden af traileren. Det er forfærdeligt i det her kolde vejr, vi har haft på det seneste. Det er ikke forhold, jeg ville byde min værste fjende.”
Hele historien kan læses her.
I en måling over partiformændenes popularitet deler Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl nu førstepladsen. Det skriver Altinget, som refererer til en måling, Norstat har lavet for Jyllands-Posten.
De to partiledere får begge 1,6 point på skala fra -5 til +5. Lars Løkke får 0,9 point – det samme som Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper.
”Mens Mette Frederiksen kan glæde sig over at dele førstepladsen med Thulesen, kan Løkke glæde sig over, at han har kæmpet sig ud af dybfryseren. Før sidste valg var hans ratings katastrofalt ringe. Sådan er det trods alt ikke længere,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
Uffe Elbæk er bundskraber med -1,0 point.
Hele historien og alle tallene kan læses i artiklen her.
Formanden for Grønlands næststørste parti, oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, der også har siddet i Folketinget, forlader politik. Det skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.AG.
”Beslutningen er kommet gradvist har været undervejs i et stykke tid. Det er blevet stadig klarere for mig, at arbejdet i det nuværende politiske klima ikke stemmer overens med min integritet,” siger Sara Olsvig til Sermitsiaq.AG.
”For mig personligt, er det vigtigt, at det arbejde jeg udfører, baserer sig på integritet og saglighed. Det har i den seneste tid været stadigt sværere at opfylde. Grønlandsk politik er præget af en ”alle mod alle” mentalitet, af magtkampe og magtdemonstration. For mig er demokrati også at give plads til mindretal, og ikke mindst, at kunne lytte til hinanden i den dialog der føres, og som udgør parlamentarismen,” siger hun til avisen.
Olsvig forlader formandsposten i Inuit Ataqatigiit med øjeblikkelig virkning og forlader Grønlands landsting, Inatsisartut, pr. 5. november. Olsvig var formand for IA i syv år og overtog efter den tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist.
Hele historien kan læses her.
Kvindekamp er også arbejdskamp. Fagbevægelsen har været en central del af ligestillingskampen med eksempelvis KAD’s pres på LO for at støtte kravet om ligeløn. Nu har LO fået den første kvinde i spidsen for de knap 1 million medlemmer med den tidligere kontorassistent Lizette Risgaard. Lizette blev kendt for selv at sætte sit hold efter valget til formand.
Hvordan har ligestillingskampen udviklet sig i fagbevægelsen? Er man nødt til at være hård i filten for at sidde på toppen af dansk fagbevægelse, og hvilke ligestillingskampe er de vigtigste i dag? Ligestillingspolitik er ikke ligefrem high politics på Christiansborg, men da #metoo sidste år eksploderede herhjemme åbnede det for en fornyet ligestillingsdebat. 80 procent af danske kvinder har på et tidspunkt været udsat for sexchikane. Er #metoo en mulighed for fagbevægelsen?
Det kan du høre om i den nyeste podcast i serien Pionererne. Du kan høre den herunder eller i din foretrukne podcast-app på din mobil.
Gæster: Lizette Risgaard og Nina Groes.