Annonce

Henrik Dam: "Går du rundt i København, udpeger du ikke de moderne bygninger"

Litteratur der gør en forskel: Historisk roman har haft en stor betydning for Folketingets formand. Skildrer forholdet mellem adelen og almindelige mennesker.
Litteratur er mange ting. Det kan ikke pakkes ind i én bestemt stil.

Genrene er mange, og mængden af litteratur er velsagtens uendelig. Vi kan ikke undgå litteratur i vores liv.

Hvad med skønlitteratur? Det er jo fiktivt. Men grænsen er hårfin – for personerne eller begivenheden kan komme tæt på virkeligheden. Måske har forfatteren ligefrem taget udgangspunkt i faktiske hændelser i sin ellers fiktive fortælling.

Derfor undersøger Netavisen Pio i en serie af artikler, hvilken skønlitterære bog der har en særlig betydning for en række interessante personer fra politik, fagbevægelsen og erhvervslivet.

Postbuddet fra Vorbasse

Den næste i rækken er en 62-årig socialdemokratisk politiker, der har været med i rigtig mange år og efterhånden har prøvet det meste.

Han er født i Vorbasse – en mindre by i Sydjylland, som hører under Billund Kommune. Her arbejdede han som landpostbud fra 1978 til 1986. Det blev også til et par år som skoleleder ved Arbejdernes Oplysningsforbund (AOF) i Grindsted, inden han i 1990 blev valgt ind i Folketinget.

Her sad han de næste 24 år, inden han i 2004 blev valgt til Europa-Parlamentet. Her stoppede han dog, da han blev valgt som partisekretær i Socialdemokratiet på partiets kongres i 2006. Men ved folketingsvalget i 2007 vendte han tilbage som folketingsmedlem.

Det højeste embede i Danmark efter dronningen

Gennem årene han været minister i intet mindre end fem forskellige ministerier. Landbrugs- og fiskeriminister, fødevareminister og socialminister i Poul Nyrup Rasmussens regeringer. Transportminister og beskæftigelsesminister under tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, ligesom han i både 2011 og 2016 har været præsident for Nordisk Råd.

Han er desuden stor fan af ”Jyllands Rubin”, Vejle Boldklub.

Og nåh, ja… Så har han siden folketingsvalget i juni bestridt den fornemme post som Folketingets formand. En post, der betragtes som det højeste embede i Danmark efter dronningen.

Velkommen til Henrik Dam Kristensen. Postbuddet fra Vorbasse.

”Ser på det på en helt anden måde”

Henrik Dam påpeger, at han synes, at han er blevet sat på en noget svær opgave, for han læser med egne ord ”rigtig, rigtig mange bøger”.

Der er dog en bestemt type bøger, som han er særligt begejstret for.

”Jeg kan rigtig godt lide historiske bøger, der er dramatiseret.”

Derfor falder valget på romanen Jordens søjler af forfatter Ken Follett.

Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle syntes, at det tektoniske omkring katedraler var interessant

”Efter at have læst ’Jordens søjler’ kigger jeg på store bygninger og ikke mindst katedraler på en helt, helt anden måde. Altså, det er ikke, fordi jeg dykker ned i detaljen, men jeg havde aldrig troet, at jeg skulle syntes, at det tektoniske omkring katedraler var interessant,” fortæller han.

Drama og intriger – borgerkrig og fattigdom

Jordens søjler er en historisk roman og middelalderfortælling, der finder sted i 1100-tallet.
Opførelsen af en katedral i den fiktive by Kingsbridge i England danner baggrund for handlingen.

Det lyder røvhamrende kedeligt. Men det er det ikke

”Det lyder røvhamrende kedeligt. Men det er det ikke, for ved siden af udspiller der sig jo alle mulige andre historier,” siger Henrik Dam.

En borgerkrig raser, og fattigdommen hærger i landet. Befolkningen lider under skiftende regenter og brutale herremænd, som i disse tumultariske tider tilsidesætter alles tarv på nær deres eget.

I den lille by, Kingsbridge, kæmper driftige kvinder og mænd for at gøre byen til en travl handelsby og bygge en mægtig katedral, alt imens stærke og onde kræfter gør, hvad der står i deres magt, for at spænde ben for dem.

Midt i ragnarok kommer en af hovedpersonerne, bygmester Tom, ind i billedet.
Han ankommer til en nedbrændt katedral, som han beslutter sig for at genopbygge til et pragtværk. Katedralen er et gennemgående tema, der – udover at gennemsyre fortællingen – symboliserer essensen af håbet for fremtiden.

Men den danner også ramme om skildringen af datidens menneskelige karakterer, de historiske begivenheder, kampen om magten mellem adel og kirke, samfunds- og klosterliv samt arkitektur- og byggeteknik.

Bogen har de historiske facetter i sig, blandt andet forholdet mellem adelen og almindelige mennesker

Henrik Dam understreger, at Jordens søjler er alt andet end bare en kedelig byggehistorie.

”Bogen har de historiske facetter i sig, blandt andet forholdet mellem adelen og almindelige mennesker i England. Og den fortæller også en rystende historie i forhold til religion, så der er tusindvis facetter i den.”

Fremhæver ikke moderne bygninger i København

Henrik Dam er både imponeret og en smule overrasket over, at Jordens søjler har fået så stor betydning for ham personligt.

”Jeg synes, det er ret imponerende, at en bog som den har fået mig til at kigge helt anderledes, når jeg ser en stor, flot katedral eller en anden stor bygning. Det fortæller om hele den udvikling, der har været i forhold til byggeri. Noget af det smukkeste, vi har, er jo tidligere byggerier,” siger han og retter blikket mod København:

Hvis du går rundt i København, så er det jo ikke de nye, moderne bygninger, man udpeger

”Hvis du går rundt i København, så er det jo ikke de nye, moderne bygninger, man udpeger, hvis man har gæster eller skal vise udenlandske folk rundt. Så er det jo de gamle bygninger, fordi der er noget majestætisk flot og imponerende over dem.” 

E-bøger blev en åbenbaring

Bøger betyder generelt meget for Henrik Dam. For to-tre år siden var han og ægtefællen, Bente Dam Kristensen, medlem af tre-fire bogklubber, fortæller han.

”Vi kan ikke stoppe flere bøger ind derhjemme. Jeg ryddede endda lidt ud i det for et års tid siden. Men så skete der det forunderlige for mig, at jeg kom på e-bøger.”

Så skete der det forunderlige for mig, at jeg kom på e-bøger

Førhen havde Henrik Dam altid gang i tre bøger – samtidig.

”Jeg havde en bog ved min seng derhjemme (i Horsens, red.), jeg havde en bog i min lejlighed i København, og så havde jeg altid en bog med mig, fordi jeg jo rejser en del. Og så er der altså ikke noget mere træls end at komme ud i lufthavnen, og så er flyet et eller andet antal timer forsinket. Men når man så har en bog med, så tænker man ’okay, det er der ikke noget at gøre ved’, og så finder man et hjørne og sætter sig til at læse.”

Med den megen rejseaktivitet er der ikke altid tid til at slæbe bøger med.

Jeg læser simpelthen hver dag

”Men nu har jeg altid min bog med, fordi jeg læser den på min iPad. Og der er ikke en dag, hvor jeg ikke læser. Jeg læser simpelthen hver dag,” siger han og tilføjer afslutningsvis:

”Jeg har altid sagt, at hvis jeg skulle på en øde ø, og jeg kun måtte have én bog med, så var det Jordens Søjler.”

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tja, det er desværre sandt, se bare på Rådhuspladsen i København der er bygget en arkitektonisk perle, skulle bare ikke været placeret der ☹️