Her er Danmarks stærkeste S-kommuner

Ny kommune topper overraskende listen over Danmarks mest socialdemokratiske kommuner. Se også hvilken S-kommune, der fik fremgang på 120 procent.
Billede: Birgit Stenbak Hansen fra Frederikshavn og Jacob Bjerregaard fra Fredericia var to af gårsdagens store vindere. 

Stemmerne efter gårsdagens valg i landets 98 kommuner er nu talt op. Med 32,5 procent af stemmerne og en fremgang på over 3 procentpoint i forhold til valget i 2013 er Socialdemokratiet blevet landets klart største kommunalpolitiske parti.

Netavisen Pio har på baggrund af data fra kmdvalg lavet en opgørelse over, hvor i landet Socialdemokratiet har klaret sig bedst, og hvor partiet har oplevet størst fremgang. Og der er flere store overraskelser imellem. Først og fremmest, at den københavnske vestegn er smidt af tronen, som det mest socialdemokratiske område i Danmark.

Frederikshavn er nu mest socialdemokratiske kommune
Herlev måtte overlade posten som Danmarks mest socialdemokratiske kommune til en af gårsdagens helt store overraskelser, nemlig Frederikshavn. For ganske vist gik Herlev- borgmester Thomas Gyldal Petersen 1,1 procentpoint frem, men med en fremgang på hele 18,5 procent tog Frederikshavns borgmester Birgit Stenbak Hansen posten som den mest socialdemokratiske kommune.

Det lykkedes også Ballerup med en fremgang på 4,7 procentpoint at klemme sig foran Herlev, mens Socialdemokratiet erobrede over halvdelen af stemmerne Fredericia, Brøndby og Rødovre samt fastholdt over halvdelen af stemmerne i Ishøj.

Med gårsdagens valg er det nu hele syv kommuner, hvor Socialdemokratiet sidder på over 50 procent af stemmerne. Ved valget i 2013 var det kun tre kommuner – Herlev, Ballerup og Ishøj. Yderligere betyder valgmatematikken, at Socialdemokratiet også får mandatmæssigt flertal i yderligere tre kommuner, nemlig Aalborg, Middelfart og Roskilde. I alt er det altså hele ti kommuner, hvor Socialdemokratiet råder over et absolut flertal blandt byrådets medlemmer.

Størst fremgang i Samsø Kommune
Den største fremgang målt i procentpoint fandt sted i Samsø Kommune. Her lykkedes det den siddende Socialdemokratiske borgmester Marcel Meijer at mere end fordoble Socialdemokratiets stemmeandel, fra 19,6 procent i 2013 til 41,3 procent. På andenpladsen følger Frederikshavn Kommune med en fremgang på 18,5 procent.

Opsigtsvækkende er det også, at Socialdemokratiet oplevede massiv fremgang i to af landets største kommuner, Aalborg og Odense.

Otte af de ti kommuner med størst socialdemokratisk fremgang er i øvrigt kommuner, hvor Socialdemokratiet i dag sidder på borgmesterposten. Her kan altså spores en klar borgmestereffekt. Kun Svendborg og Vordingborg skiller sig ud, idet Socialdemokratiet her oplevede tilbagegang og tabte borgmesterposten i 2013. I går genvandt så partiet det tabte - og mere til i Vordingborg.

Socialdemokratiet gik frem i 69 af landets 98 kommuner. I 29 kommuner gik partiet tilbage. Størst tilbagegang fandt sted i Læsø Kommune, hvor partiet gik 14,5 procent tilbage, og dermed også blev den kommune i landet med lavest opbakning til Socialdemokratiet.

Fremgang på 120 procent i Lejre
Måler man fremgang i procent, frem for i procentpoint, så er det faktisk Lejre Kommune, hvor Socialdemokratiet er gået mest frem. I Lejre overtog socialdemokraten Carsten Rasmussen borgmesterposten for år siden, da SF’s Mette Touborg forlod borgmesterposten, og det lykkedes ham ved gårsdagens valg at sikre fremgang fra 10,7 procent ved 2013-valget til 23,5 procent.

Målt i procentpoint er det en fremgang på 12,8, men målt i procent en fremgang på hele 120 procent!

Også på Samsø lykkedes det Socialdemokratiet at få mere end fordoblet stemmeandelen i forhold til 2013, mens det i en række kommuner lykkedes at øge stemmeandelen med mellem en tredjedel og to tredjedele.


placeholder

Annonce