Annonce

Her er V-favoritter, S går enegang på techskat og ekspolitiker skal i fængsel

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
En meget begivenhedsrig uge i politik er slut. Lørdag valgte Venstres formand Lars Løkke Rasmussen at trække sig fra sin formandspost, efter at han havde tabt tilliden i partiet. Og næstformand Kristian Jensen valgte ved samme lejlighed at trække sig.

Dermed siger dansk politik farvel til en meget markant skikkelse. Og selvom hele slagsmålet i Venstre er blevet udlagt af mange kommentatorer og journalister som en stor krise for partiet, så er der også mange opmuntrende ting, f.eks. at det viser, at det stadig betaler sig at være aktivt medlem af et politisk parti.

Weekenden bød også på et lagtingsvalg på Færøerne, som endte med en sejr til det konservative oppositionsparti. Det har vi mere om her.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt!

 

Ellemann og Støjberg favoritter til at overtage V-ledelse

Efter at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen forlod deres poster, begyndte spekulationerne om, hvem der skal overtage efter de to.

Formandsposten ser ud til at gå til partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der har fået opbakning fra stort set hele folketingsgruppen, borgmestre etc.

Han støttes af flere Venstre-profiler, der mener, at han vil kunne samle et splittet parti bag sig. Blandt dem, der har peget på Ellemann-Jensen, er Claus Hjort Frederiksen, Sophie Løhde, Lars Chr. Lilleholt, Marcus Knuth og Stephanie Lose.

Til næstformandsposten ser det ud som om, at tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er favorit. Flere af forhåndsfavoritterne som Sophie Løhde og Stephanie Lose har allerede meldt ud, at de ikke søger posten.

Hverken Ellemann-Jensen eller Støjberg har sagt at de er kandidater.

Der skal være landsmøde i Venstre den 21. september.

 

Regering klar til enegang på tech-skat

Den nye socialdemokratiske regering vil arbejde for en særskat på internationale techgiganter på EU-niveau, og hvis det ikke kan lykkes, er Danmark klar til at gå enegang og indføre sin egen techskat på virksomheder som Facebook, Google og Amazon.

”Det er vores ambition at indføre en skat på techgiganter, og vi ser gerne, at det indføres som et internationalt samarbejde i EU,” siger Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen til Information.

SF og Enhedslisten har længe haft en lignende holdning, og tidligere på måneden meldte også De Radikale, at de er klar til dansk enegang på området. Den tidligere regering var både imod en fælles EU-techskat og en dansk særskat på techgiganter, men nu tegner der sig altså et politisk flertal.

Læs hele historien her.

 

Universitet trækker omstridt rapport tilbage

Aarhus Universitet trækker nu en omstridt rapport om oksekøds klimabelastning tilbage, da den ikke lever op til universitetets standarder. Det skriver Ritzau.

Det oplyser Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) på Aarhus Universitet. Forskere fra centeret og DTU står bag rapporten, der er blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter - øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager - med dansk produceret oksekød alene.

Beslutningen om at trække rapporten til kommer, efter at Information har afdækket, at landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer har skrevet afsnit i rapporten og påvirket en pressemeddelelse om resultaterne.

Landbrug & Fødevarer erkendte i weekenden, at organisationen var gået for langt i sit arbejde med rapporten. Derfor vil organisationen tilbagebetale 455.000 kroner, som den havde fået af Kvægafgiftsfonden til rapporten.

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er blevet indkaldt til samråd om sagen.

Læs hele historien her.

 

Tidligere S-politiker får fængselsstraf for bedrageri

Et tidligere medlem af regionsrådet i Nordjylland - Tina Juul Kjellberg (S) – er mandag i Retten i Hjørring blevet idømt tre måneders fængsel for bedrageri og dokumentfalsk. Det skriver Nordjyske.

Tina Juul Kjellberg er blevet idømt et års fængsel, men kun tre af månederne er gjort ubetinget. Samtidig skal hun udføre 150 timers samfundstjeneste og betale 644.460 kroner tilbage til Region Nordjylland i erstatning.

I flere år modtog Tina Juul Kjellberg uberettiget 700.000 kroner i tabt arbejdsfortjeneste fra regionen.

Ifølge avisens oplysninger havde politikeren slet ikke haft det job, som hun påstod, at hun mistede indtægt fra ved at virke som folkevalgt. Bedrageriet stod på gennem fire år og startede, efter at hun blev fyret som udviklingskonsulent i Frederikshavn Kommune.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet