Her går Enhedslistens nye røde linjer

I kølvandet på Socialdemokratiets udlændingeudspil mente flere af Enhedslistens medlemmer, at S havde overtrådt en ny rød linje. Men hvilken?
Som følge af Socialdemokratiets udspil om flygtninge- og udlændingepolitik bliver der blandt medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse nu talt om både mistillidsvotum, røde linjer og en helt ny statsministerkandidat. Men på Christiansborg maner Enhedslistens topfolk de rebelske partifæller til besindighed.

De røde linjer som være overtrådt følger en vedtagelse som Enhedslistens hovedbestyrelse vedtog sidste år.

I efteråret vedtog partiet en ny parlamentarisk strategi, som giver Enhedslisten nogle muligheder for at stille nogle grænser op for, hvor langt partiet vil gå i rollen som støtteparti for en eventuelt kommende socialdemokratisk ledet regering – såkaldte røde linjer. Og de røde linjer mener altså flere af Enhedslistens hovedbestyrelsesmedlemmer nu allerede er overskredet. Længe før den nye regering er tiltrådt.

De hovedbestyrelsesmedlemmer, som DR har talt med, er alle sammen imod udspillet, men den samlede hovedbestyrelse har endnu ikke drøftet S-udspillet og er derfor endnu ikke blevet enige om en fælles linje.

Truer med at trække støtten
Men står det til enkelte medlemmer, så skal Enhedslisten ikke støtte Mette Frederiksen som statsminister efter næste valg, selv om der er rødt flertal. Enkelte hovedbestyrelses medlemmer går så langt, som at partiet skal pege på sig selv som statsministerkandidat.

”Hvis Mette Frederiksen skulle blive statsminister og stiller sådan et forslag i Folketinget, så vil det efter min personlige mening være så grelt, at det kunne få os til at trække støtten eller stille et mistillidsvotum,” siger blandt andet Michael Voss, der er medlem af hovedbestyrelsen, til DR.

Helt så langt går Enhedslistens vikarierende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, ikke. Han vil først se et mere konkret forslag, før han tager stilling til, om det skal koste en fremtidig regering livet.

Men i et forsøg på at definere hvor den røde linje går, forklare han følgende.

”Hvis Mette Frederiksen kunne finde på at bryde menneskerettighederne, må hun nok se sig om efter et andet parlamentarisk grundlag,” siger han til DR.

S: Enhedslisten bestemmer ikke vores politik
Hos Socialdemokratiet tager man umiddelbart udmeldingen fra Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelsesmedlemmer med sindsro. Partiet har ikke tænkt sig at trække udlændingeudspillet tilbage eller ændre på det, på baggrund af kritikken, forsikrer partiets politiske ordfører.

”Socialdemokratiet står for en fast og stram udlændingepolitik, og det kommer Enhedslistens melding ikke til at ændre på,” siger Nicolai Wammen til DR.

Socialdemokraten mener, at Enhedslistens hovedbestyrelsesmedlemmer i stedet burde bruge deres energi på at forsøge at skaffe et andet regeringsflertal, inden man diskuterer, hvordan man vælter den næste.

”Jeg synes, at Enhedslisten skulle bruge nogle flere kræfter på at diskutere, hvordan vi får en ny regering, frem for hvordan man i givet fald vil kunne komme af med den igen. Det må være i alles interesse,” siger han.

Hvad er den røde linje
Enhedslistens røde linjer blev vedtaget i efteråret, og er en strategi eller retningslinjer for, hvordan partiet vil optræde som støtteparti for en kommende socialdemokratisk regering. Baggrunden for vedtagelsen er det dårlige samarbejde, som Enhedslisten havde med den daværende SSFR-regering.

Hele vedtagelsen er tilpas luftigt formuleret med ord som ”forbeholde os retten”, ”kan derfor” og så videre, som muliggør et vist manøvrerum for partiets valgte medlemmer på Christiansborg at navigere i.

Det drejer sig blandt andet om, at Enhedslisten vil have indflydelse på et kommende regeringsgrundlag, og eventuelt også stille konkrete politiske krav til, hvad et sådan skal indeholde.

”Vi vil derfor forbeholde os retten til at spille en aktiv rolle i forbindelse med regeringsdannelsen for at få en ny regering til at udforme et regeringsgrundlag, der afspejler det politiske flertal, der bringer den til magten. Et grundlag, der afspejler en tydelig forskel til Løkke regeringens politik,” lyder det i vedtagelsen.

Vil kunne fyre ministre for uenighed
Og i tilfælde af at en socialdemokratisk-(ledet) regering bryder med de krav eller løfter, så forbeholder Enhedslisten sig retten til at trække støtten væk igen.

Eller som der står i vedtagelsen: ”Hvis en socialdemokratisk regering bryder de løfter, der fik Enhedslisten til at pege på en socialdemokratisk forhandlingsleder, eller hvis den sammen med højrefløjen gennemfører alvorlige angreb på mennesker eller miljø, kan Enhedslisten beslutte at trække sin parlamentariske støtte til regeringen, så vælgerne kan spørges ved et valg.”

I vedtagelsen fremgår det, at det er Enhedslistens hovedbestyrelse, som skal vedtage både forhandlingsoplægget til regeringsforhandlingerne, og det er også hovedbestyrelsen som afgør om enkelte ministre eller hele regeringen skal have en fyreseddel, og her nævnes både i tilfælde af at en minister lyver over for folketinget, men også i tilfælde af at en enkelt minister gennemfører politik med højrefløjen, som Enhedslisten er imod.

Særligt det sidste er en skærpelse af den hidtidige praksis, hvor Enhedslisten i flere overvejede at vælte finansminister Bjarne Corydon, på grund af politisk uenighed om blandt andet DONG-salg og lærerkonflikt.

Skipper: Ikke nok de tænker dårlige tanker
I et interview med Politiken torsdag uddyber den politiske leder Pernille Skipper, hvad de røde linjer i praksis kan komme til at betyde. Hun understreger blandt andet, at det ikke er nok, at Socialdemokratiet foreslår politik, som Enhedslisten er uenig i.

”Det betyder jo ikke, at første gang Socialdemokratiet gennemfører noget, som vi ikke er enige i, så ryger støtten. Vi prøver ikke at lege Enhedslisten-diktatur, men der kan være noget, der går os så grundlæggende imod. Og der er ikke nogen tvivl om, at når man snakker om lejre i Nordafrika eller Mellemøsten, som man sender folk til, så giver det minder om sådan noget som den australske flygtningemodel, som bryder stort set alle tænkelige menneskerettigheder og konventioner. Og så kan jeg da sagtens forstå, at vores hovedbestyrelsesmedlemmer begynder at tænke, at her leger vi i hvert fald med noget, der er røde linjer. Men vi skal se det folde sig ud først. Før de røde linjer bliver overtrådt, så skal det jo faktisk gennemføres. Det er ikke nok, at de tænker dårlige tanker,” siger hun til avisen.

Men altså i teorien, så kan skæbnen for en eventuelt socialdemokratisk ledet regering være, at dens liv vil blive afgjort af medlemmerne af Enhedslistens hovedbestyrelse.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce