Annonce

“Her sidder de og feder sig hjemme i dagligstuerne”

I kølvandet på en række skandaler om arbejdskriminalitet i byggebranchen blev beskæftigelsesministeren indkaldt til samråd i Folketinget
Foto: William Vest-Lillesøe
Karsten Hønge (SF), beskæftigelsesordfører
En række skandaler-sager inden for byggebranchen har vakt opmærksomhed i løbet af de seneste år.

Store offentlige byggeprojekter som Storstrømsbroen, Odense Universitetshospital, OUH og Sjællands Universitetshospital er blevet ramt af skandaler om social dumping, hvor udenlandske arbejdere er blevet groft underbetalt.

DR’s dokumentar ‘På statens regning’ afslørede, hvordan løndumping fortsætter på statsligt finansierede projekter.

Det fik beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF), politisk ordfører Pelle Dragsted (EL), og beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez (EL) til at kalde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) op ad stolen.

De tre politikere indkaldte til en samråd om arbejdskriminalitet, der både indeholdt retoriske bokseslag, smil på læben og snak om nisser og julemænd.  

Ansatte skulle betale tilbage 

Til samrådet onsdag benyttede Karsten Hønge muligheden for at give den en på tasken. Han bemærkede, at hvis det havde været bandekriminelle, som havde begået kriminalitet, var de blevet buret inde.

I forhold til arbejdskriminalitet ser verden anderledes ud, mente Hønge.

“Her sidder de og feder sig hjemme i dagligstuerne,” lød det.

I DR’s dokumentar ‘På Statens Regning’ blev det afsløret, hvordan ansatte blev tvunget til at tilbagebetale løn til arbejdsgiver for at få deres løn til at se højere ud, end den reelt var.

Hønge fremhævede, hvordan virksomheden Itinera påstod at betale 35.000-40.000 kroner om måneden til deres ansatte på byggepladsen.

“Dem, der tror på det, er i nær slægtskab med den søde og tapre skare, der insisterer på, at der også findes nisser og julemænd,” udtalte Karsten Hønge.

Ikke langt nok

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen understregede, at der stadig var meget at gøre for at stoppe arbejdskriminalitet.

Jeg har ikke en oplevelse af, at vi er kommer langt nok

“Jeg har ikke en oplevelse af, at vi er kommer langt nok, at vi rykker langt nok politisk,” udtalte hun.  

Ministeren pegede dog på en række tiltag, som er blevet vedtaget for at komme problemet til livs. Blandt andet er der blevet lavet et indsatsteam, som er et samarbejde mellem Arbejdstilsyn, Skat og Politi.

Arbejdstilsynet kan desuden stoppe al arbejde hos leverandør og underleverandør, hvis der er gentagne overtrædelser og bødeniveauet er hævet, lød det fra ministeren.

Og så understregede hun, at der var behov for mere information og viden om området, mens hun var positiv over for idéen om et ID-kort på byggepladserne.

Her var man i gang med at “kigge på forskellige modeller for at indføre et ID-kort og dermed også håndhæve reglerne”.

Det har blandt andre Danske Byggefag og 3F advokeret for.

Arbejde videre i 2025

Enhedslisten, som var repræsenteret ved beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, kom med et udfald mod dem, som var ansvarlige for skandalerne i byggebranchen.

“Det handler grundlæggende om respekt for mennesker, når de går på arbejde,” lød det.

Derudover slog Velasquez på tromme for en strategi og handleplan mod social dumping - noget beskæftigelsesministeren udtalte, der skulle arbejdes videre med i 2025.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så kom dog for f----- i gang.

Sikke nogle “ Høngerøve “:bare gå til dem,Karsten.

Annonce