Hey, Noa Redington! Du skabte selv Arne

Den tidligere spindoktor Noa Redington har altid travlt med at glemme alle de dårlige beslutninger under Helle Thorning-Schmidts statsministertid, skriver kommunikationsrådgiver Teddy Østerlin Koch.
Helle Thorning-Schmidts tidligere spindoktor, Noa Redington, har været i krisebehandling siden den tabte regeringsmagt ved valget tilbage i 2015.

Barmhjertigt har dagbladet Politiken stillet en bagside til rådighed, hvor Redington en gang om ugen, får lov at skrive sig ud af traumet.

Det har nu stået på i seks år, men der er meget, der tynger Noa.

Meget besk had, der skal ud, når det handler om Socialdemokratiet i almindelighed og Mette Frederiksen i særdeleshed.

Bevares, Noa’s indlæg er altid afleveret i et sprudlende og farverigt sprog med elegante underfundigheder og spydigheder. Som nu søndag d. 21. november, hvor Redington mindre end en uge efter valget proklamerer at valget var ”et sammenbrud for Arne-ismen”.

Men det er nok lidt mere nuanceret

Inden der er kommet så meget som en skygge af analyser på vælgervandringerne og deres årsager, kan Redington udlægge valgets tale. Og det er han jo velkommen til, vi lever i et frit land.

Men måske er der mange forskellige brikker til den mosaik, der kan give et samlet billede af årsagerne til Socialdemokratiets tilbagegang, der jo navnlig var markant i de fire store byer.

Brikker af mink og sms’ere (måske især i Nordjylland), lokale forhold som for eksempel den 3. Limfjordstunnel, plejehjemssager m.m. i Århus, MeToo i København med en relativt ukendt overborgmesterkandidat og en sløj kampagne, der handlede om nedlagte p-pladser og fri hash.

I de fire år var det Arne, der skulle ha’ - altså tæsk

Måske også noget demografisk udvikling, hvor storbyerne bliver tømt for arbejdere, noget sygeplejerskekonflikt, og noget udflytning af uddannelsesinstitutioner har antagelig også spillet ind. Og ja, givet også en retorisk overstyring af det, Redington kalder for Arne-ismen.

Thorning-årene skabte Arne-ismen

Men hvad var nu egentlig årsagen til, at Arne fik så fremtrædende en plads i den socialdemokratiske fortælling efter valgnederlaget i 2015 og formandsskiftet?

Den dukkede op efter fire år med en dysfunktionel socialdemokratisk ledet regering, der førte radikal og borgerlig politik.

I de fire år var det Arne, der skulle ha’ - altså tæsk. Corydon og Vestager svingede kæppen, mens Redington sad i sufflørkassen og fik Thorning til at varsle gode løfter og løsninger i morgen, der aldrig kom.  

Socialdemokratiets meningsmålinger lå i 2012-14 og rodede godt under 20 procent.

Dagpengeperioden blev halveret, efterlønnen afskaffet, topskatten sænket i en skatteaftale, hvor regeringen snød sit parlamentariske grundlag, Enhedslisten, og i stedet lavede forlig med V og K. Oveni en tvivlsom lærerkonflikt, et politisk tonedøvt salg af DONG-aktier til Goldman Sachs.

Socialdemokratiets meningsmålinger lå i 2012-14 og rodede godt under 20 procent og peakede på et tidspunkt med 13 procent. Well done, Noa. Hvordan synes du selv, det gik? Ku’ være et spændende emne for din næste klumme.

Tallene for S begyndte først at rejse sig, da Lars Løkke kom ud i alle sine møgsager med GGGI og underbukser i 2014-15. Og jo da. Ved valget i 2015 fik S en lille fremgang fra bundskraberen i 2011, hvor Noa og Helle gik tilbage til 24,9 procent - til en fremgang i 15 til 26,3 procent. En fremgang, der især bestod af radikale vælgere fra Østerbro og Gentofte, der givet var tilfredse med den førte radikale politik.

Arne og hans pryglede venner skred til DF

Men Arne og hans pryglede venner skred til DF. For ud over at Thorning ikke kunne genvinde regeringsmagten, var det mest bemærkelsesværdige ved valget i 2015, at DF fik 21,1 procent - et markant resultat, der gav en pejling om utilfredsheden i det stationsby-danmark, som Noa altid omtaler med spydig foragt.  

DF-sejren var givet både en utilfredshed med de følger af strukturreformen fra 2007, der efterhånden viste sig, men også en dumpning af den førte politik i Thorning-årene - og så sikkert også Løkkes personsager.

Socialdemokratiet har behov for at finde en midte, der kan favne Arne.

Efter valget og Thornings afgang var der i S et stort behov for at finde væk fra Corydon og Vestagers nødvendighedens politik og tilbage til de socialdemokratiske rødder.

Så alt i alt: Arne lever stadig, han og hans kollegaer har også fremover brug for et socialdemokrati, der har et udgangspunkt og et blik for deres udfordringer. Men Socialdemokratiet har også behov for at finde en midte, der kan favne både Arne og de storbyvælgere, der er forsvundet ved det her valg.

Det har partiet kunnet tidligere i historien, men det blev slået alvorligt ud af kurs under Thorning-regeringen.

Teddy Østerlin Koch er journalist og selvstændig.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At Mette F ikke er Noa R`s kop te, har været tydeligt for alle fra dag 1. Hans analyser er oftest interessante, men ikke altid til gavn for S, for at sige det mildt, men sådan synes han om det der sker i regeringen. Min holdning er så, at en spindoktor og rådgiver, der har været så tæt på en statsminister, ikke skal være kommentator i TV programmer eller medier. Han ved for meget fra fortiden og ind i mellem skinner det igennem. Arnepensionen er et gode og den skal blive. Noa R kan sagtens få kommentator og analyse opgaver på andre områder end de politiske.

Redington er et uhyggeligt eksempel på den særlige form for dansk humor, som alle andre end de indforståede hader: At spidde andre med grovheder, som har vitsens form og derfor kan bortforklares, jeg mente det jo ikke sådan, det var satirisk, og vi elsker jo alle satire, især når det går ud over politikere, ikke? Dermed også uforpligtende, behøver ikke at underbygges eller på nogen måde være sandt, men fremstår alligevel som en insiders dybere forståelse af sager, som vi andre ikke ved noget om. Men i realiteten blot en ildelugtende prut.

Større kommunaleudligning, nedlægning af uddannelsespladser, udflytning af jobs, manglende statsinvestering i infrastrukturen i Storkøbenhavn osv. Økonomisk er denne regering dårlig for Storkøbenhavner!

Ja men nu er Danmark jo andet end Stor- København, og det passer ikke helt, hvad du siger. Jeg synes regeringen har oppet sig meget desangående på det seneste, prøv nu og se ,om det ikke vil gå fremad, med den ny overborgmester, hun er Københavner med stort K.

I øvrigt er Storkøbenhavn heller ikke ligefrem nogen særligt homogen enhed. Folk i Whiskybæltet ser generelt verden på en helt anden måde end dem på Vestegnen, som igen ser tingene gennem helt andre briller end dem i Københavns og Frederiksberg kommuner.

Altså Teddy Østerlein Koch - kan godt forstå, at du har det svært med Noa Reddington - han plejet både at have humor og ret ! Også i den kommentar du nævner. P.S. Mener at MetteF. Godt ved, at hun ikke var blevet statsminister, hvis det ikke havde været for Helle Thorning-Schmidt!! Bh 🌹🌹🌹🌹

Men TV2 kan slet ikke få nok af Noa Redington. Af en eller anden grund.

Har du hørt om alsidighed ??

Noget Hans Engell, uanset fortiden i Konservative. En god neutral kommentator.

Det er vist en svipser, at give Helle Thorning skylden for en 1/2 af dagpengeperioden, efterlønnen afskaffelse og optjeningsperioden forlænget. Helle Thorning hang på Margrethe Vestagers håndslag med Det Konservative Folkeparti FØR valget. Alt derefter kunne kun blive lappeløsninger. Sørgeligt. Det har socialdemokrater ikke glemt De Radikale for. Så godt de ikke kom med i regering igen.

Det har været bestilt arbejde fra V - K regeringen at ændre
på arbejdstid, ændring af dagpenge systemet og de facto at
afskaffe efterlønnen, alle de områder jeg her har beskrevet,
findes i Arbejdsmarkedskommissionens rapport udsendt august 2009.
Arbejdstiden anbefales at øges med 1 time om ugen, det vil
forbedre de offentlige finanser med 14 Mia. Husk lige de 12
minutter. Det var et forslag som var fremsat af S-SF før
valget 2011 i Fair løsninger. Det var et forslag som kunne
forhindre ændringer i dagpengeforringelserne og de facto
afskaffelse af efterlønnen, men det ville ingen høre tale om.
I denne rapport kan fra side 46 - 63 afsnit om længere arbejdstid.
Fra side 81 - 111 afsnit om halvering af dagpengeperioden.
Fra side 259 - 267 de facto afskaffelsen af efterlønnen.
Halvering af dagpenge er gennemført præcis som beskrevet i rapporten.
De facto afskaffelse af efterlønnen ligeledes efter "Bogen".
Så ingen kan sige sig fri for ikke at vide hvad de begav sig ud i.
De eneste der har fortrudt er Dansk Folkeparti, V-K-R har intet
fortrudt, de gned sig i hænderne da DF bragte rapporten ind til
forhandlingsbordet, omkring genopretningspakken i 2011 inden valget.

Noa er indsigtsfuld og rammende i sine kommentarer

Tak for bemærkningerne om Socialdemokratiets meningsmålinger!
For mig er historien ved at gentage sig!
Regeringen/Socialdemokratiet bidrager selv til det på glimrende vis:
Elendig håndtering af sygeplejeske-konflikten, angreb på ledige, leflen for arbejdsgivere....
Bliv endelig ved.- Så har vi borgerligt styre inden for 1 år.
Håber, Socialdemokratiet skifter politik. Jo før, des bedre!

Noa er en samfundsunyttig person, der lever af det andre siger og gør og han er ikke upartisk

Annonce