Hjælp til arbejdspladser med mange corona-syge og corona-syge borgmestre

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har tirsdag indgået en aftale, som både hjælper lønmodtagere og arbejdsgivere, hvis ansatte må blive hjemme på grund af corona.

Endnu en S-borgmester ramt af Covid-19. Det seneste døgn er rekordmange blevet smittet med coronavirus. Og så er Enhedslistens chefstrateg, Pelle Dragsted, skuffet over Socialdemokratiet og De Radikale i København.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Trepartsaftale skal hjælpe arbejdspladser med mange corona-syge

Refusion af sygedagpenge til virksomheder fra første sygedag, hvis den ansatte er smittet med corona, og barselsdagpenge til forældre, der skal passe et barn, som er hjemsendt fra skole eller daginstitution på grund af corona.

Det er resultatet af en trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter, kommunerne og regionerne.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Ordningerne skal gælde fra den 23. november frem til den 28. februar 2022. Ordningerne omfatter også selvstændige.

Regeringen vil nu bede Folketinget om at hastebehandle lovforslaget.

De nye regler skal give en økonomisk håndsrækning nu, hvor der er et stigende antal corona-smittede i befolkningen. Det har givet et stigende pres på virksomheder, som oplever flere corona-sygemeldinger og fravær, fordi de ansattes børn er sendt hjem.

Ordningerne ligger i tråd med dem, der tidligere var i brug under pandemien, men udløb den 1. juli i år. Til forskel fra sidste gang kan man dog i tilfælde af hjemsendt barn få barselsdagpenge fra første dag uden først at skulle bruge omsorgsdage eller 1. og 2. barns sygedage.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister, Mattias Tesfaye, siger:

“Vi ser desværre, at smitten i samfundet stiger. Derfor er det regeringens højeste prioritet at få Danmark trygt gennem vinteren. Vi skal passe på vores sundhedsvæsen og sørge for, at vores arbejdsmarked i mindst muligt omfang bliver ramt.”

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, siger:

“Lige nu stiger antallet af børn, der bliver hjemsendt på grund af smitte – det er meget vigtigt, at vi overholder myndighedernes råd og holder børnene hjemme. Målet er jo at holde smitten nede og samfundet så åbent som muligt. Derfor er det helt nødvendigt, at forældre trygt kan blive hjemme på dagpenge efter barselsloven og passe børnene.”

Læs mere her.
 

Endnu en corona-syg borgmester

Endnu en S-borgmester er blevet syg af Covid-19. Denne gang er borgmesteren i Halsnæs, Steffen Jensen, blevet smittet med coronavirus.

Steffen Jensen understreger i et Facebook-opslag at han ikke er hårdt ramt:

“Jeg har lidt feber og er forkølet, men jeg er ikke ukampdygtig. Jeg tror vaccinen gør det mindre slemt. Så jeg har holdt flere telefonmøder og passer mit arbejde. En rådhusbetjent har været forbi og sætte min computer uden for døren,” skriver Steffen Jensen.

placeholder

 

Da byrådet torsdag aften skulle mødes, var de to socialdemokratiske byrådsmedlemmer, Tommy Frøslev og Torben Hedelund, fraværende.

Borgmester Steffen Jensen bekræfter over for sn.dk, at flere i den socialdemokratiske byrådsgruppe er ramt af coronavirus:

“Der er flere i den socialdemokratiske gruppe, der har fået det eller har symptomer.”

Forleden oplyste borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), at han er ramt af covid-19.

 

EL-chefstrateg skuffet over S og R i København

I et stort interview med Politiken giver Enhedslisten chefstrateg, Pelle Dragsted, udtryk for skuffelse over både Socialdemokratiet og De Radikale i København:

"Det kan du da bande på, at Line Barfod også har forsøgt, specielt fordi resultatet var så markant: EL er ikke bare lidt større, men markant større end S og de andre partier. Men når S ikke er parat til at gøre det, som EL altid har gjort, nemlig at pege på det største parti på venstrefløjen, og når R ikke er klar til at bruge det grønne flertal uden om S, så er det de faktiske forhold i jernindustrien. Men jeg synes da, det er skuffende," siger Pelle Dragsted og fortsætter:

"Vi har altid helt loyalt peget på S, da de var størst i hovedstaden, og aldrig set andre veje, og derfor er det skuffende, at S ikke gengælder vores loyalitet. Og det er skuffende og ærgerligt i en situation, hvor klimaet er så vigtigt, at R ikke valgte at udnytte muligheden med en grøn flertalskonstituering uden om S."

Læs mere her.

 

4.199 testet positive for coronavirus

Det seneste døgn er der 4.199 personer i Danmark testet positive for coronavirus.

Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut tirsdag.

Det er det højeste antal smittede siden 18. december sidste år, hvor 4.508 blev konstateret smittet på et døgn. Det hidtil højeste antal Covid-19-smittede under epidemien.

Kasper Karmark Iversen, professor og overlæge ved Københavns Universitet og Herlev-Gentofte Hospital, er bekymret over situationen:

"Vi har rigtig mange smittede, og det er klart, at det giver nogle bekymringer, i forhold til om vi har styr på situationen, eller om det vil fortsætte med at stige," siger han til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce