Annonce

Hjemløse frikendt for at have overnattet i lejr ved Rundetårn

S-retsordfører Jeppe Bruus: ”Forbuddet skal ramme større og permanente lejre og ikke en hjemløs, som er tvunget til at overnatte udendørs”
To hjemløse mænd - Hus Forbi-sælgerne André Christiansen og Morten Normann Jacobsen - blev mandag frifundet for at have skabt en lejr, da de to natten til 30. oktober sidste år overnattede med liggeunderlag, pap og soveposer ved i buegangen ved Regensen over for Rundetårn i København City.

Den følgende morgen greb politiet ind og tiltalte de to for at have etableret en lejr, og de blev samtidig tildelt et zoneforbud i form af et forbud mod at opholde sig i Københavns Kommune i tre måneder. De to hjemløse var i Københavns Byret tiltalt for at overtræde det tre måneder lange forbud mod at opholde sig i København. Men Københavns Byret fandt, at de to mænd slet ikke havde etableret en lejr i lovens forstand. Og derfor burde de heller ikke have fået tildelt et zoneforbud.

Frifindelsen er blandt andet begrundet i at mændene ikke spiste i buegangen og ikke forrettede deres nødtørft i buegangen. Og om morgenen ryddede de pænt op efter sig.

Hos hjemløse-organisationen Hus Forbi glæder man sig over frifindelsen af de to Hus Forbi-sælgere:

Hjemløse skal vide, at de kan sove i deres by uden at blive anholdt

”Men politikerne skal ikke bruge dommen til at slappe af: De skal derimod i arbejdstøjet! Zoneforbuddet skal afskaffes, som Regeringen og Socialdemokratiet har lovet os. Hjemløse skal vide, at de kan sove i deres by uden at blive anholdt,” hedder det i et Hus Forbi-opslag på Facebook.

I et andet Facebook-opslag glæder André sig over at være frifundet, men han understreger samtidig, at det fortsat er temmelig uafklaret hvor og hvordan hjemløse må overnatte. Han håber også, at Socialdemokratiet og regeringens støttepartier indfrier deres løfter fra valgkampen og i det fælles forståelsespapir fra de fire partier: 

placeholder

Støttepartier vil af med forbud

Hus Forbi-opslagene henviser til, at der i forståelsespapiret, som Socoaldemokratiet, de radikale, SF og Enhedslisten blev enige om efter valget, står, at loven om utryghedsskabende lejre og zoneforbuddet skal præciseres nærmere.

Den socialdemokratiske regerings støttepartier de radikale, SF og Enhedslisten ønsker dog mere end blot en præcisering. Partierne ønsker forbuddet mod de såkaldte utryghedsskabende lejre og zoneforbuddet fuldstændig fjernet.

Det er nyttesløst og hjerteløst at trække hjemløse gennem retssystemet

”Det er nyttesløst og hjerteløst at trække hjemløse gennem retssystemet. Væk med zoneforbuddet,” skriver de radikales retsordfører, Kristian Hegaard, således på twitter:

placeholder

”Vi vil jo helst af med den lovgivning, og jeg tror, at man skal bekæmpe fattigdom og hjemløshed og ikke de hjemløse,” siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, til Ritzau.

I april 2017 fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum.

Sidste år fik politiet yderligere mulighed for at udstede et udvidet zoneforbud til folk, som overtrådte forbuddet mod at oprette utrygskabende, permanente lejre. Zoneforbuddet gælder en hel kommune – typisk i en tre måneders periode.

Loven skulle ramme roma-lejre

Målet med bestemmelserne var at forhindre grupper af udenlandske hjemløse, ikke mindst lejre med tilrejsende romaer fra Rumænien, som i slumagtige lejre i parker og grønne områder skabte affaldsproblemer og utryghed for beboere i de nærliggende områder.

I Socialdemokratiet, der i sin tid støttede loven, erkender man, at forbuddet mod lejre og zoneforbuddet utilsigtet har ramt nogle klassiske hjemløse.

Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus er dog ikke klar til helt at fjerne forbuddene:

”Forbuddet mod utryghedsskabende lejre har haft en effekt, og antallet af lejre er faldet markant. Så det forbud ønsker vi ikke at fjerne. Men der er behov for at præcisere, at forbuddet skal ramme større og permanente lejre og ikke en hjemløs, som er tvunget til at overnatte udendørs.”

Advokat Knud Foldschack, der er forsvarer for den ene af de nu frikendte hjemløse, betegner det som ”dybt tragisk”, at der skal føres retssager mod danske statsborgere for at komme problemet med tilrejsende romaer til livs.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ved næste statsbesøg burde landet vise gæsten et sandt billede af hvad Danmark ER,i stedet for at fremvise det
falske billede af at alle bare har det ih og åh så godt herhjemme. Meget meget sørgeligt er det at et land som
Danmark stinker af fattigdom og armod bag glamouren. Med en bunke stakler uden tag over hovedet.Mennesker der må leve forarmet livet igennem. Sørgeligt.

For øvrigt er det ikke kun ROMAER der ligger på gaden mellem duerne i regnvejr. Det gør mange andre også. Imens kan andre sidde i dyre palæer på mere end 3oo kvadratmeter og hygge sig ved pejsen. Danmark knækker snart midt over. Fordi det er vredet skævt og hælder mere og mere.

Se min kasse
den er brun som mudder
alt hvad jeg ejer
det er bare den
Se min kasse
når livet går i kludder
er den god og billig
i regn og slud og vejrlig
med eget tag om dagen
og eget tag om natten
bund og top og sider
af kasseret pap
Se min kasse
eneste ven i nøden
velfærd uden grænser
og mere til dem der har
tomme gyldne løfter
vælter ud fra Borgen
glimter der i solen
for folket kun til nar
Se min kasse
Fik i set den rigtig
bærer den trist på ryggen
tynd og klamt og koldt.